• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9751 RON
  • USD4.5879 RON
  • GBP5.8059 RON
  • HUF1.2827 RON

GAZDAÉLET

A 2013 január 22-én jelentkező rovat tartalma: Gazdahírek. 55 éves a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi mezőgazdasági műsorokból tallózunk. Megvonta az elmúlt év mérlegét a Kis-Küküllő Balavásár-Sóvárad Egyesület Leader Csoportja. Ellátogatunk a nagyborosnyói Fazakas János farmerhez. Rovatunk végén lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk.

Gazdahírek:

Levélben értesítette a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) a megyei önkormányzatokat, hogy ezentúl nem tudja szállítani az európai uniós élelmiszercsomagokban helyet kapó kenyérlisztet és olajat. A közleményből kiderül a beszállítókat versenytárgyalás alapján választották ki, a szóban forgó termékekre a licitet egy bulgáriai cég nyerte meg, amelynek december 31-én lejárt a szerződése, így ettől a vállalkozástól több termék nem érkezik a programot lebonyolító APIA-hoz. (Közlemény)

Irányelvek helyett közvetlenül és kötelezően alkalmazandó EU-rendelet szabályozza az élelmiszerekben felhasználható élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit a múlt év végétől az uniós tagállamokban. Ez elsősorban az élelmiszer-előállítók számára fontos információ. A rendelet egyebek közt tartalmazza az egyes adalékanyagok hivatalosan használható megnevezését, valamint maximális nehézfémtartalmukat. Az élelmiszer-biztonság szempontjából alapvető, hogy kizárólag a hivatalos megnevezések, vagy az E-számok tüntethetők fel az élelmiszerek jelölésében. (MTI)

Megduplázódott 2012-ben a biotermesztéssel foglalkozók száma Romániában. Míg tavalyelőtt valamivel több, mint 10.000 termelő szerepelt a nyilvántartásban, tavaly már 20.350 gazda foglalkozott ellenőrzött biogazdálkodással – jelentette be az Ökogazdálkodók Országos Szövetsége (Bio-Románia). A Romániában eladásra kerülő élelmiszerek mintegy egy százaléka kapta meg a biotermékes minősítést. Tekintettel arra, hogy a világ bioterületének mintegy 22 százaléka az EU-ban található, nagy fejlődésnek számít, hogy Romániában 2011-ben 300.000 hektár ökológiailag megművelt területen folyt biotermesztés. A nyilvántartott adatok szerint Romániában egyre többen foglalkoznak ellenőrzött biogazdálkodással. Az országból főként a gabonafélék, az olajos magvak, az erdei gyümölcsök, a gombafélék, valamint a tejből, mézből és a napraforgóolajból előállított biotermékek kerülnek a külföldi piacokra. Az elmúlt évben 200 millió euró értékben exportáltak biotermékeket a romániai gazdák, ez az érték kétszerese a korábbi évinek. A mezőgazdasági minisztérium tervei szerint idén a biotermékek termesztésére használt terület 750.000 hektárra nő. (Gazdaélet)

Jobb mezőgazdasági évre számítanak a szakértők, mint amilyen a tavalyi volt, amikor a szárazság nagy terméskiesést okozott. Idén a búza rekordesélyes, a krumplitól félnek a gazdák. A kormány néhány tervezett lépése is optimizmusra ad okot, kérdés, hogy ezek ténylegesen megvalósulnak-e. 2013-ban a kormány azt tervezi, hogy az alapélelmiszerek adóját kilenc százalékra csökkenti, de csak akkor, ha több pénzt sikerül behajtani egyéb adókból és illetékekből. A marha- és borjúhús esetében viszont 5%-os áremelkedést jósolnak a szakemberek. Jobb lehet az idei év az őstermelőknek, ha a kormány elfogadja azt a tervezetet, mely szerint csak termelői engedéllyel lehet a városi piacokon árulni. Ugyanakkor pozitívumot hozhat a mezőgazdaságban az is, ha a tavaly ősszel elhalasztott agrárkamarai választásokat megtartják, ugyanis az agrárkamara kapocs lenne az agrárhivatalok, közintézmények és törvényhozás között, és hitelesen képviselhetné a gazdák érdekeit. (Székely Hírmondó)

A lengyel kormány elfogadta azt a rendeletet, amelynek értelmében január 28-tól nem lehet engedélyezni a génmódosított haszonnövények termesztésbe vonását. A korlátozás a gyakorlatban két fajtát – a Monsanto MON 810 kukoricáját és a BASF Amflora burgonyáját – érinti, mivel ezek rendelkeznek termesztési engedéllyel néhány európai államban. A most bevezetett szabály nyomán immár nyolc EU-tagállamban van érvényben teljes GMO-tilalom. A közelmúltban Nagy-Britannia is leszavazta azt a dán javaslatot, amely Európa-szerte liberalizálta volna a génmódosított növények termesztését. Az új csatlakozók megváltoztatták az erőviszonyokat az európai GMO-vitában: az engedélyezés-párti csoport immár nem rendelkezik abszolút többséggel, így a jövőben uniós szinten biztosan nem lesz szabad a génmódosított növények termesztése. (7hatar.ro)

Újabb pályázatokat írt ki a Csík Leader Egyesület: a turizmusfejlesztés mellett a mezőgazdasági integráció támogatását is vállalta a szervezet. Az intézkedés célja többek között olyan együttműködési formák támogatása, melyek új termékek és gyártási folyamatok bevezetését teszik lehetővé prioritást élvező ágazatoknál: tejfeldolgozás, fafeldolgozás, erdei gyümölcsök és gombák értékesítése. Emellett egyesületek, csoportok szám szerinti növekedésének, létrejöttének és működésének támogatása, továbbá létező termelői csoportok működésének, növekedésének, bővülésének, szolgáltatásaik kiterjesztésének támogatása is a célok között szerepel. A vissza nem térítendő támogatás mértéke ebben az esetben a támogatásra jogosult összeg száz százaléka, a támogatás összege pályázatonként legkevesebb 5.000 euró, legtöbb 10.000 euró lehet. A rendelkezésre álló keretösszeg pedig 80 ezer euró. A pályázatokat február 5-ig lehet benyújtani. A felsorolt két intézkedésről bővebben a www.csikleader.ro honlapon lehet olvasni. (Krónika)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 25 és 30 lej, a vegyes mézzé 22 és 23 lej, a burgonyáé és a fehér káposztáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a vörös káposztáé és a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fehér hagymáé 3 lej és 3 lej 50 bani, a foghagymáé 10 lej. A karfiol kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a paradicsompaprikáé 4 és 6 lej, a töltenivaló paprikáé 5 lej, a csípős paprikáé 5 és 6 lej, az uborkáé 4 lej, a paradicsom kilója 6 lej, a hónapos reteké 2 lej, a fehér reteké 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej 50 bani, a gomba kilójáért 7 és 9 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 6 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 2 lej 50 bani, a cékla kilója 3 lej 50 bani, a spenóté 8 lej. A sütőtök kilóját 2 lej 50 baniért, a tormáét pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 5 és 8 lej, a murokért 2 és 4 lejt, a petrezselyemért 6 és 8 lejt kérnek. A karalábé darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 70 bani. Az alma kilója 2 lej 20 bani és 4 lej, a körtéé 3 és 5 lej, a szőlőé 12 lej, a dióbél kilója 30 lej. A juhsajté 10 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg, a vöröshagyma kilója 3 lej 50 bani és 4 lej között mozog. A foghagyma kilója 10 és 12 lej között váltakozik. 5 lej a petrezselyem kilója, a zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, 4 lej 50 bani és 5 lej a karfiol kilója, a szárazpaszuly kilójának átlagára 7 lej. A burgonya kilónkénti ára 1 lej 50 bani és 2 lej között mozog, ugyanennyit fizetünk egy kg káposztáért, egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej. 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma ára – kilója 9 lej, 2 lej 50 bani és 3 lej a feketeretek, 3 lej a cékla kilója, 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 18 lej a sajt, 10 lej az orda kilója. Egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk, 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. 2 és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, 5 lejt kérnek egy kg körtéért, 20 és 25 lej között kínálják a dióbél kilóját. Ami a gabonaféléket illeti: 18 lej a kukorica és a búza vékája, 17 lej egy véka árpa, 20 lej a dara 25 kg-os zsákokba tárolva, 25 lej a puliszkaliszt, 30 lej pedig a kenyérliszt vékája. (Fábián András)

Játékunk kérdése:

Mekkora összegre sikerült eddig szerződést kötni a Kis-Küküllő Balavásár-Sóvárad Egyesületnél a Leader Programban?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 január 29-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro