• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9709 RON
  • USD4.5670 RON
  • GBP5.8970 RON
  • HUF1.2719 RON

GAZDAÉLET

A 2013 január 29-én jelentkező rovat tartalma: Gazdahírek. 55 éves a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi mezőgazdasági műsorokból tallózunk. A vadak miatt nehéz a gazdálkodás Székelydályán. Bálint László Kányád község alpolgármestere, székelydályai farmer válaszol kérdéseinkre. Méhészkedő hallgatóinkat a februári tennivalókra emlékeztetjük. Rovatunk végén lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk.

Gazdahírek:

A román kormány adót vetne ki a családi gazdaságokra. Függetlenül attól, hogy nyereséges vagy nem, piacra termel vagy nem, a két hektár termőfölddel vagy bizonyos állatállománnyal rendelkező gazdaságok után átalányadó fizetésére kötelezik a gazdákat. Az RMDSZ-es honatyák és a gazdálkodók képviselői felháborodással fogadták a kormányhatározatot. Az új adóról, amelyet a bukaresti kabinet már február elsejétől bevezetne, Tánczos Barna szenátor a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában azt mondta, rosszabb, mint az egykori dézsma. A dézsmát ugyanis úgy hajtották be, hogy megnézték, mi van a gazda portáján, most azonban a kormány nem vizsgálja, hogy az adott földdarab tényleg termett-e. Sőt, még csak nem is behajtja, hanem elveszi abból a gazdát megillető támogatásból – tette hozzá a politikus. Becslések szerint az adó országosan közel 700.000 családi gazdaságot érint – ebből 20-21.000 működik Hargita megyében, így összességében az ágazatból élők 75-80 százaléka kap új terhet. (Kossuth Rádió)

Egyre több székelyföldi burgonyatermesztő dönt úgy, hogy cukorrépa termesztésbe kezd. 2012-ben gyenge volt a krumplitermés, a gazdák pedig ezt a keveset sem tudják értékesíteni. Az olcsó import krumplival nem tudják felvenni a versenyt. Emiatt több termelő mentőövként tekint a Romani cukorgyár ajánlatára. Azok a termelők, akik október végén takarították be a termést jól jártak, mert a vegetáció utolsó heteiben nagyon sokat nőtt a répa. Így mennyiségében és minőségében is megérte a befektetést. (Gazdaélet)

Kezdjük felfedezni, hogy érték a székely gyümölcs. Székelyudvarhely környékén már öt gyümölcsfeldolgozó sem tudja kielégíteni a termékek iránt mutatkozó egyre nagyobb keresletet. A Székelygyümölcs Egyesület 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy megőrizzék a hagyományos gyümölcsfajtákat különböző speciális programok elindítása, a gyümölcsfajták feldolgozása, piaci értékesítése révén. A termékek eladása nem gond, hiszen jelenleg már országos szinten 3.500 üzletbe szállítanak, és akkora a kereslet a termékekre, hogy messze nem tudnak annak eleget tenni. Ugyanakkor egy székelyföldi kiterjedésű érdekszövetség létrehozására is szükség lenne, ugyanis a székely értékekre már külföldiek is szemet vetettek, s ha kezet tesznek rá, akkor abból vajmi kevés haszon fog származni a székely gazdáknak. (Székely Hírmondó)

Húsz féle sajt elkészítését sajátíthatják el a résztvevők a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Agrárkamara szervezésében induló tanfolyamon, amelyet a Humán Reform Alapítvány támogat. A résztvevők hivatalos, az EU országaiban is elismert oklevelet kapnak a tanfolyam elvégzése után. Egyelőre Kézdivásárhelyen és Vargyason zajlik a képzés, de további tanfolyamok indítása is folyamatban van. A háromszéki gazdák plusz segítséget is kapnak, hisz a majdan előállított sajtok bekerülnek a Székelyföldi Termék kategóriába. (Gazdaélet)

Újabb pályázatokat írt ki a Csík Leader Egyesület: a turizmusfejlesztés mellett a mezőgazdasági integráció támogatását is vállalta a szervezet. Az intézkedés célja többek között olyan együttműködési formák támogatása, melyek új termékek és gyártási folyamatok bevezetését teszik lehetővé prioritást élvező ágazatoknál: tejfeldolgozás, fafeldolgozás, erdei gyümölcsök és gombák értékesítése. Emellett egyesületek, csoportok szám szerinti növekedésének, létrejöttének és működésének támogatása, továbbá létező termelői csoportok működésének, növekedésének, bővülésének, szolgáltatásaik kiterjesztésének támogatása is a célok között szerepel. A vissza nem térítendő támogatás mértéke ebben az esetben a támogatásra jogosult összeg száz százaléka, a támogatás összege pályázatonként legkevesebb 5.000 euró, legtöbb 10.000 euró lehet. A rendelkezésre álló keretösszeg pedig 80 ezer euró. A pályázatokat február 5-ig lehet benyújtani. A felsorolt két intézkedésről bővebben a www.csikleader.ro honlapon lehet olvasni. (Krónika)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 25 és 30 lej, a vegyes mézzé 22 és 23 lej, a burgonyáé és a fehér káposztáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a vörös káposztáé és a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fehér hagymáé 3 lej és 3 lej 50 bani, a foghagymáé 10 lej. A karfiol kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a paradicsompaprikáé 4 és 6 lej, a töltenivaló paprikáé 5 lej, a csípős paprikáé 5 és 6 lej, az uborkáé 4 lej, a paradicsom kilója 6 lej, a hónapos reteké 2 lej, a fehér reteké 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej 50 bani, a gomba kilójáért 7 és 9 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 6 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 2 lej 50 bani, a cékla kilója 3 lej 50 bani, a spenóté 8 lej. A sütőtök kilóját 2 lej 50 baniért, a tormáét pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 5 és 8 lej, a murokért 2 és 4 lejt, a petrezselyemért 6 és 8 lejt kérnek. A karalábé darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 70 bani. Az alma kilója 2 lej 20 bani és 4 lej, a körtéé 3 és 5 lej, a szőlőé 12 lej, a dióbél kilója 30 lej. A juhsajté 10 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg, a piroshagyma kilója 3 lej 50 bani és 4 lej között mozog, a foghagyma kilója 10 és 12 lej között váltakozik. 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma ára – kilója 9 lej, 2 lej 50 bani és 3 lej a feketeretek, ugyanennyit fizetünk a cékla kilójáért. A burgonya kilónkénti ára 1 lej 50 bani és 2 lej között mozog, ugyanennyit fizetünk egy kg káposztáért, egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej, 5 lej a petrezselyem kilója, a zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, 4 lej 50 bani és 5 lej a karfiol kilója. A szárazpaszuly kilója 6 és 8 lej között mozog, 2 lej és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, 5 lejt kérnek egy kg körtéért, 20 és 25 lej között kínálják a dióbél kilóját. 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 18 lej a sajt, 10 lej az orda kilója. Egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk, 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. (Fábián András)

Játékunk kérdése:

Miből készül a székelydályai református lelkész által készített sajt?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 február 5-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro