• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Véget értek a helyhatósági és az európai parlamenti választások

Azok a személyek akik a szavazókörzetben este 10 órakor még sorban állnak éjfélig még leadhatják voksukat. A helyhatósági választáson mindenki csak azon a településen adhatja le voksát, ahova állandó, vagy – legalább két hónapja bejelentett – ideiglenes lakhelye szerint tartozik.

Az EP-választáson viszont országszerte azonosak a szavazólapok, így azok, akik június 9-én nem tartózkodnak saját településükön, legalább az EP-listákra leadhatják voksukat az ország bármely szavazókörében. Azok tehát, akik a lakóhelyünkön szavaznak, öt szavazólapot kapnak: egyet az európai parlamenti képviselőjelöltekkel, egyet a helyi tanácsosjelöltekkel, egyet a polgármesterjelöltekkel, egyet a megyei tanácsosjelöltekkel és egyet a megyei tanácselnök-jelöltekkel.

A választásokon azok a román és EU-s állampolgárok vehetnek részt, akik június 9-ig betöltötték a 18 éves életévüket, illetve állandó vagy ideiglenes romániai lakhelyük van.

A külföldi szavazókörzetekben előzetes regisztráció nélkül részt lehet venni az EP-választásokon, amennyiben az állampolgár nem jelentkezett már át egy másik EU-s tagállam választói névjegyzékébe. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint 916 külföldi szavazókörzetet nyitottak, közel kétszer többet mint 2019-ben, amikor is 471 szavazóhelyiség állt a külföldön tartózkodó román állampolgárok rendelkezésére az EP-választáskor. A legtöbb szavazókörzetet Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában nyitották. Eddig a 2019-es államelnök-választáson volt a legtöbb, de akkor is csak összesen 835 szavazóhelyiséget alakítottak ki Románia nagykövetségei és konzulátusai.  Az Állandó Választási Hatóság közleménye szerint a választói névjegyzékben 942 730 külföldön élő román állampolgár szerepel.

Szavazni a román állam által kiállított érvényes személyazonosító okmányokkal lehet: személyazonosító igazolvány; ideiglenes személyazonosító igazolvány; elektronikus diplomata útlevél; szolgálati útlevél; elektronikus szolgálati útlevél; katonai szolgálati igazolvány.

 Úti okmánnyal és szavazókártyával nem engedélyezett a szavazás. Az országban a választópolgárok az európai parlamenti és helyhatósági választásokon ugyanazokban a szavazóhelyiségekben, ugyanabban az időintervallumban, ugyanazokkal a “VOTAT 09.06.2024” feliratú bélyegzőkkel, de külön szavazólapokon szavaznak, a részvételüket pedig külön választói névjegyzékben rögzítik. A szavazólapról tilos fényképet vagy videófelvételt készíteni, ez szabálysértésnek minősül. Szavazás után a szavazólapokat egyenként össze kell hajtani úgy, hogy az ellenőrző pecsét jól látható legyen, majd bele kell helyezni a megfelelő urnába. Rosszul összehajtott szavazólap esetén a voks csak abban az esetben érvényes, ha nem sérül a szavazás titkossága.

A helyváltoztatásra betegség vagy mozgáskorlátozottság miatt képtelen személyek mozgóurnát kérhetnek a választásokra. Ezt a rendőrségi őrizetben, házi őrizetben vagy előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek is igényelhetik, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól.

Mindegyik romániai szavazóhelyiségnek egy mozgóurna áll a rendelkezésére. Külföldön nincs lehetőség mozgóurnás szavazásra. A mozgóurnát az illetékes körzeti választási irodánál lehet igényelni, elektronikus formában is. Az igényléseket a választások napján is be lehet nyújtani, a hatóságok azt javasolják, hogy ezeket ma 14 óráig küldjék el.


június 9, 2024

Frissítve ...

09:00 2024-06-10
Fotó: Péter Ferenc Facebook oldaláról

Péter Ferenc újrázik Maros Megye Tanácsa élén

A részleges, és folyamatosan frissülő hivatalos eredmények alapján Péter Ferenc, Maros megye jelenlegi tanácselnöke kapta a legtöbb voksot a megyei tanácselnöki tisztségre.

Péter Ferenc, a jelenlegi szavazatállás szerint 36, 54 százalékkal az első helyen áll. Őt a szociáldemokrata Dumitrița Gliga követi a választók szavazatai alapján 22,63 százalékkal, majd a nemzeti-liberális párt képviselője, Mara Togănel 19,65 százalékkal. Az AUR-t képviselő Răzvan Biro 9,66 százalékot ért el eddig. A többi jelölt 10,22 százalékkal követi őket a sorban – derül ki a szavazatokat összesítő rezultatevot.ro oldalról.

Forrás: Székelyhon/rezultatevot.ro


08:30 2024-06-10
Fotó: Török Etele

Tamás Sándor: Kovászna megyében nyertünk

Háromszéken fölényesen győzött az RMDSZ: a szövetségnek az eddiginél több polgármestere lesz, miközben az EMSZ-nek és az MPE-nek nem lesz egy polgármestere sem.

Kovászna megyében 12 éve nem volt akkora a szavazókedv mint tegnap. Ez a demokrácia győzelme, értékelte Tamás Sándor, a háromszéki RMDSZ elnöke. „Mind a négy háromszéki magyar város polgármesteri tisztségét és tanácsbeli többségét megnyertük és nyilván ez igaz a megyei tanácsra is”, jelentette be Tamás Sándor.

Ez azt jelenti, hogy a háromszéki önkormányzat élén folytatja Tamás Sándor és újabb négy évre kap polgármesteri mandátumot Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor, Kovásznán Gyerő József és Baróton Benedek Huszár János.

Kovászna megyében helyhatósági és európai parlamenti választásokon 12 éve nem volt ilyen magas részvétel mint most, állapította meg Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke.

Urnazárásra a helyhatósági választásokon 91.044 voksot adtak le a Háromszékiek. Ez a választási hatóság adatai szerint 50,72 százalékos részvételt jelent, ami enyhén nagyobb mint az országos átlag. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere érdeklődésünkre elmagyarázta, hogy ez a hivatalosan közölt részvételi arány Háromszék valós lakosságra súlyozva úgy fordítható le, hogy a szavazópolgárok 64 százaléka leadta voksát. Tamás Sándor szerint az illetékes hatóságok nem tették rendbe a választói névjegyzéket, nem vették ki azokat, akik már nem élnek az adott településeken, ezért irreális az urnákhoz várt szavazópolgárok száma.

Több háromszéki településen is változást hozott a tegnapi választás.

A legélesebb verseny Illyefalván volt, ahol az eddigi polgármester, az RMDSZ-es Fodor Imre veszített a függetlenként induló kihívója, Benkő Árpád Jenővel szemben. Nagybaconban is veszített az RMDSZ jelöltje. Az eddigi polgármestert, Simon Andrást legyőzte a függetlenként induló Nagy István Csongor falugazdász. Bölönben is veszített az RMDSZ jelöltje Ferencz Zoltán akit a Pro Európa Roma Párt jelöltje Racolța Alexandru győzött le, a függetlenként induló Kozma Albert is vitt szavazatokat.

Előpatakon a PNL színeiben induló Dima Mihály nyert, ezen a településen az RMDSZ-nek nem volt jelöltje. Nagyborosnyón Ilie Nicolae jelenlegi polgármesterrel szemben az RMDSZ-es kihívója Kanyó Antal győzött. Csernátonban is győzött Mágori Zoltán, az RMDSZ jelöltje a jelenlegi független polgármesterrel és az EMSZ-es kihívójával szemben.

Az előrehozott helyhatósági választások visszássága, hogy a vasárnap újonnan megválasztott polgármesterek csak szeptember végén vehetik át mandátumukat, hogy a most hivatalban lévő helyi választottak kitölthessék a négy évre szóló megbízatásukat.

A Kovászna megyei választói iroda nem birkózott meg a mozgóurna igénylésekkel. Háromszéken vasárnap nagy számban igényeltek mozgóurnát, összesen 2300 erre vonatkozó kérést iktattak a választási irodánál ám a visszajelzések szerint nem mindenkihez értek el, hívta fel a figyelmet Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke.

Tudomásunk szerint a hatóságok nem voltak felkészülve nagyszámú mozgóurna igénylésre és nem volt elég rendőr vagy csendőr, aki elkísérje a választási bizottság tagjait az urnákkal.


08:20 2024-06-10
Fotó: Emil Boc Facebook oldaláról

Emil Boc újrázik Kolozsváron

A párhuzamos számlálás szerint Emil Boc a szavazatok 46 százalékát szerezte meg a kolozsvári polgármesteri tisztségért folytatott versenyben – a szavazatok 90 százalékának feldolgozása után.

Második helyen Sabin Sărmaș független jelölt áll 32 százalékkal – írja a helyi román sajtó. Harmadik helyen Oláh Emese, az RMDSZ polgármesterjelöltje áll.


08:00 2024-06-10

Bíró Barna Botond lett Hargita megye tanácsának elnöke

Hargita megye tanácselnöki tisztségét az udvarhelyszéki Bíró Barna Botond nyerte el, ám az ő győzelme nem volt kétséges, az RMDSZ-nek abszolút többsége van a megyében. Bíró Barna Botond a csíkszéki Borboly Csabát váltotta a megye élén, aki alelnökként fogja folytatni.

Kovászna megyében Tamás Sándor maradt a megyei tanácselnök, azt azonban, hogy Maros megyében Péter Ferenc megyei tanácselnöknek sikerült-e újráznia, nem tudni. Legutóbb hajnali négy órakor közölte a Facebook-oldalán, hogy jelenleg is tart a szavazatok számlálása. A Maros megyei RMDSZ ma délelőtt 10 órára hívott össze sajtótájékoztatót, amelyen Péter Ferenc is jelen lesz, így minden bizonnyal ott jelentik be, hogy sikerült-e újráznia.


08:00 2024-06-10

Ludovic Orban szerint az eredmények nem tükrözik a romániaiak akaratát

Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje párt elnöke tegnap este kétségeit fejezte ki, hogy az exit-poll eredmények tükrözik a romániaiak akaratát.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnökével, Cătălin Drulával és a Népi Mozgalom Pártjának elnökével, Eugen Tomackal közösen tartott sajtótájékoztatón a politikus bírálta az európai parlamenti választásokról szóló kampányviták hiányát.

Kijelentette: a kormánykoalíció csak azért ért el olyan eredményt, amelyről még álmodni sem merészelt, mert a helyhatósági választásokat szerinte alkotmányba ütköző módon összevonták az EP-választásokkal. Az utóbbi választások kampánya szerinte súlytalan volt, nem volt vita az Európai Parlamentről, nem esett szó Románia brüsszeli képviseletéről, képviselőinek munkájáról.

A ‘választásokat összevonók által megrendelt’ exit poll felmérés REPER-re vonatkozó adatai nem meggyőzőek – írta Facebook-oldalán a párt listavezető jelöltje, Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő. Bejegyzésében a politikus megköszönte a szavazók részvételét a választásokon, és közölte, hogy pártja megvárja a szavazatszámlálások hivatalos eredményeit. Az exit poll szerint a REPER 3 százalékot szerzett az EP-választáson, így nem küldhet képviselőt az európai törvényhozásba.

Forrás: Agerpres


01:10 2024-06-10
Fotó: MTI/Veres Nándor

Az RMDSZ-nek már 109 településen van polgármestere

A szavazatok részleges feldolgozottságánál az RMDSZ-nek már 109 településen van polgármestere.

Ezek a települések közé tartozik Gyimesbükk, Kalotaszentkirály, Magyarszovát, Csíkszentdomokos, Gyimesközéplok, Csíkszentsimon, Csíkszentkirály, Madéfalva, Kászonaltíz, Tusnád, Kézdiszentlélek, Csernáton, Nagyborosnyó, Bereck, Sepsibodok, Réty, Mikóújfalu, Árkos, Vargyas, Sepsibükszád, Komandó, Gyergyóremete, Gyergyóditró, Gyergyóalfalu, Gyergyócsomafalva, Szováta, Ákosfalva, Nyárádszereda, Erdőszentgyörgy, Kerelőszentpál, Backamadaras, Mezőmadaras, Székelybere, Székelyhodos, Havad, Székelyvécke, Szilágysámson, Varsolc, Székelyudvarhely, Korond, Zetelaka, Farkaslaka, Oroszhegy, Lövéte, Homoródszentmárton, Máréfalva, Székelyvarság, Galambfalva, Homoródalmás, Oklánd, Székelyderzs, és a sor még folytatódik.



00:50 2024-06-10

Kereskényi Gábor nyert Szatmárnémetiben

Szatmárnémetiben Kereskényi Gábornak sikerült megszereznie a harmadik mandátumát, az RMDSZ polgármesterjelöltje 65 százalékos többséggel nyert.

A határmenti városban a hét jelölt pályázott a polgármesteri tisztségre. A 2021-es népszámlálás adatai szerint a magyarok aránya 31 százalék, ami egyértelműen azt jelenti, hogy jelentős számú román szavazatokkal sikerült Kereskényinek újráznia.


00:30 2024-06-10

Az első eredmények alapján nyerésre áll Soós Zoltán

Maros megyében: Marosáráhelyen az adatok 24.46 század százalékos feldolgozottsága után Soós Zoltán 43 százalékon áll, 6 ezer 616 szavazattal. Őt követi Dorin Florea 28 százalékkal, összesen 4 ezer 318 szavazattal. A harmadik helyen Horatiu Suciu áll, 6 százalékkal és 984 szavazattal.

Simon István nyert Kerelőszentpálon, Bodó Károly Gyula pedig Nyárádradkarácsonban, Szászrégenben Márk Endre folytathatja a munkát polgármesterként.


00:20 2024-06-10

Gyergyószentmiklóson Nagy Zoltán nyerte a választásokat

A függetlenként induló Nagy Zoltán magabiztosan nyert az RMDSZ színeibven induló Len Emil Balázzsal szemben.

Csergő Tibor jelenlegi polgármester előválasztáson maradt alul Len Emillel szemben. Borszéken Mik József, Gyergyóremetén Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóditróban Puskás Elemér újrázott. Nem okozott különösebb nehézséget a választási győzelem megszerzése Márton László Szilárd gyergyócsomafalvi, Gáll Szabolcs gyergyóalfalvi RMDSZ-es polgármestereknek sem. Gyergyószárhegyen független polgármester, Danguly Ervin folytatja a munkát, Gyergyóújfaluban pedig Egyed József, az Erdélyi Magyar Szövetség polgármestere újrázott.

A frissen megválasztott városvezető, aki csak ősszel foglalhatja el a polgármesteri széket, ma délben Vincze Csilla mikrofonja előtt értékelte az elért eredményt és ismertette terveit.


00:10 2024-06-10

Székelyudvarhelyen győzött az RMDSZ polgármesterjelöltje

Székelyudvarhelyen Szakács-Paál István, az RMDSZ polgármesterjelöltje, több mint kétharmados aránnyal nyerte meg a székelyudvarhelyi polgármesteri választást. A szövetség jelöltjei várhatóan az önkormányzati testületben is abszolút többséget szereznek.


23:30

Urnazárásig a szavazásra jogosultak 51,12%-a adta le szavazatát a helyhatósági választásokon

Vasárnap 22 óráig a szavazásra jogosultak 51,12%-a adta le szavazatát a helyhatósági választásokon – derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) adataiból.

Urnazárásig a városi lakosság 44,57%-a és a vidéken élők 59,63%-a szavazott. A külföldi szavazóhelyiségekben 208.717-en adták le a voksukat 22 óráig.

2020-ban 21 óráig a választópolgárok 46,02%-a élt szavazati jogával. A 2019-es EP-választáson a választópolgárok 48,95%-a, 2014-ben a 32,16%-a, 2009-ben pedig a 27,21%-a élt szavazati jogával 21 óráig.


23:00

Van, ahol szinte senki nem szavazott

Vannak olyan szavazóhelyiségek, ahol a részvételi arány szinte nem is létezett.Iaşi megyében például több olyan eset is volt, ahol a szavazókat egy kezünk ujjain is meg lehetett számolni.

A ziaruldeiași.ro szerint a Tătărași körzet 259-es számú szavazóhelyiségében mindössze 5 választópolgár szavazott a több mint 1600 listán regisztrált személyből. A Iaşi megyei Moșnán az 574-es számú szavazókörben csak egy személy szavazott, holott 1131-en szerepelnek a listákon. Ugyanebben a községben, de egy másik szavazókörben az 1411 emberből 46-an mentek el szavazni.


22:55
Fotó: RMDSZ/Gönczy Tamás

Exit Poll: Az RMDSZ megszerezte a szavazatok 5 százalékát

Az RMDSZ megszerezte a szavazatok 5 százalékát az Európai Parlamenti választásokon – az Exit Poll eredmények alapján.

Az esti urnazárást követően Kelemen Hunor szövetségi elnök sajtótájékoztató keretében értékelte a választás napját, illetve az azt megelőző kampányidőszakot az RMDSZ kolozsvári, Majális utcai székházában.

Kelemen Hunor itt kiemelte: bízik abban, hogy a Szövetség valóban megszerezte a szavazatok 5 százalékát, de meg kell várni, hogy minden szavazókörzetben megszámolják a szavazatokat, utána lehet csak pontos eredményekről beszélni.


19:40

Gyergyószéken tovább emelkedett a részvételi arány

Gyergyószéken tovább emelkedett a részvételi arány, már meg is haladta a Hargita megyei átlagot.

Gyergyószentmiklóson továbbra is a legkisebb a szavazókedv, 5935-en nyilvánítottak véleményt mostanig, ami nem egészen 38%-ot jelent. Maroshévizen meghaladták a 42%-ot. Borszéken, ahol a délután a borvíztöltő üzem területén kirobbant tűzeset okozott kellemetlenséget, a több településről érkező tűzoltóknak a 400 négyzetméteren pusztító lángokat sikerült eloltani, a szavazópolgárok közben folyamatosan járultak az urnákhoz, így közel vannak az 56%-hoz.

Gyergyótölgyes továbbra is sereghajtó 39%-al. Növekvő sorrendben Újfaluban meghaladták a 44%-ot, Alfaluban a 47%-ot, Ditróban most érik el a 49%-ot, Szárhegyen a lakosság több mint fele voksolt mostanig. Gyergyóvárhegyen 53%-nál tartanak, Csomafalván 54%-os a részvétel, Gyergyóremetén 56%-a ment el szavazni a választásra jogosult lakosságnak és továbbra is Vasláb van az élen, több mint 63%-os részvételi aránnyal. Rendellenességet sehonnan nem jeleztek.

 


19:40

Brassó megye továbbra is lemarad a székelyföldi megyék mögött a részvételi arányt illetően

A hőség után rövid zápor söpört végig Brassón 6 óra tájban, ami esetleg megzavarhatta a szavazásra indulókat.

Most már felfrissült a város, de úgy tűnik Brassó megye továbbra is lemarad a székelyföldi megyék mögött a részvételi arányt illetően.

A Választási Hatóság adatai szerint jelenleg Brassó megyében 45,11 század százalékos a részvételi arány. Brassó városban 41,80 század százalékos, Négyfaluban 42,49 század százalékos a részvételi arány.

A magyarlakta települések közül Fogaras a sereghatjó, ahol 32,10 század százalékos a részvételi arány. A legtöbben Bodolán (64,39), Ürmösön (65,84) és Darócon szavaztak (57), de Székelyzsomboron (53,92), Alsórákoson (59,41), Apácán (55,03) és Krizbán (55,06) is meghaladták már az 50 százalékos részvételi arányt. Tatrangon 46,83 század százalékos a részvételi arány.

A Választási Hatóság adatai szerint mostanig a legtöbb szavazó a 45 és 64 év közötti nők és férfiak köréből került ki.

A hatóságok a délelőtt folyamán 11 rendellenességről adtak hírt, mostanra az incidensek száma 39-re növekedett. A vizsgálatokat követően 15 esetben igaznak bizonyultak a panaszok, vagyis megsértették a választási törvényeket.

Az említett esetek közül 13-nál büntetéseket róttak ki a rendőrök. Két esetben pedig bünetőeljárás indult – közölték a Brassó Megyei Kommunikációs Központ munkatársai.


19:30

Országos szinten 44,4 tized százalék a részvételi arány az önkormányzati választáson

Országos szinten 44,4 tized százalék a részvételi arány az önkormányzati választáson, azaz 8 millió 27 ezer 99 személy szavazott az elmúlt órában. Az európai parlamenti választáson 8 millió 357 ezer 19 személy szavazott, ami 46,38 század százalékos arányt jelent.

Az önkormányzati választáson a legmagasabb részvételi arányt Olt megyében regisztrálták, pontosan 54.85 század százalékot, Szilágy megyében 52.85, Valcea megyében 52.39 tized százalékot regisztráltak. A legalacsonyabb részvételi arányt Vaslui megyében 34.32, Galati megyében 37.86 század százalékkal és Iasi megyében 37.89 század százalékkal jegyezték.

Adáskörzetünkben a legnagyobb arányban Maros megyében járultak az urnákhoz, itt a választói hajlandóság jelenleg 48,27, Hargita megyében 46,79 század százalék. Kovászna megyében 46,53, míg Brassó megyében 44,80 század százalék.

Bihar megyében jelenleg 50,68, Szatmár megyében 46,04, Kolozs megyében 44,66 század százalékos a részvétel.

Maros megyében 228 498 – an voksoltak. Marosvásárhelyen jelenleg 46,44 század százalékos a részvétel, Szászrégenben 45,20, Szovátán 40,09, Nyárádszeredán pedig a választásra jogosult lakosság 44,55 század százaléka jelent meg eddig az urnáknál.

Az eddig országszerte leadott 7 millió 777 ezer szavazatból több 4 millió 190 ezret vidéki és valamivel több mint 3 millió 850 ezer szavazatot városi környezetben adtak le.


17:00

Maros megye középmezőnyben van a választási részvétel alapján

17 óráig a választópolgárok 38 százaléka élt szavazati jogával, ez valamivel magasabb, mint az országos átlag. Dicsőszentmártonban, Ádámoson és Makfalván a legalacsonyabb a részvétel, 30 százalék alatti, miközben Gödemesterházán, Mezőkirályfalván és Alsóköhéren a lakosság több mint 60 százaléka szavazott.

A magyar többségű települések még mindig lemaradást mutatnak a román többségű helységekhez képest.


17:00

Magyarellenesség is megfigyelhető a közösségi médiás felületeken

A mozgósítás megvolt, nem tudni még hogy az emberek mennyire fognak kimenni, mondta Tamási Zsolt, Maros megyei tanácsosjelölt.

A jelenlegi számok fényében kijelenthető, hogy Felső Maros mentén nagyobb a szavazó kedv, mint például a Nyárád mentén. A felmérések azt mutatják, hogy a megye zömében románok által lakott részén 50% környékén mentek el az emberek szavazni, míg a magyar térségekben ez az arány alulról közelít a 40%-hoz. A 12 órás szavazási csúcs után visszaesett a szavazási kedv a reggel 10 órás szintre. Maros megye szintjén továbbra is 45-64 év között korosztály járul a legnagyobb számban az urnákhoz. A nemek között eloszlás közel egyenlő.

Van egy 8 éve tartó fejlődés, ha változni fog a megye vezetése, akkor megtörténhet, hogy mások lesznek a prioritások, valamint a közösség által igényelt beruházások, fejlesztések háttrébe szorulhatnak, vélekedett tamási Zsolt, megyei Maros megyei tanácsosjelölt. A politikus kiemelte, hogy ott vannak például a kastélyfelújítások vagy kanalizálási rendszer fejlesztése, szélesebb kör számára elérhetővé tétele.

Egy vezetésváltás ezeket is ellehetetlenítheti, továbbá annak is megvan az esélye, hogy átcsoportosíthatnak forrásokat, olyan területekre, ahol nem magyar közösség vagy nem nagyszámú magyar közösség él. Jelenleg van egy egyensúly, hogy minden térségre, minden nemzetiségre egyformán odafigyel a megye vezetése. Ha nem a jelenlegi vezetés marad akkor ez a helyzet felborulhat, vélekedett Tamási Zsolt.

Tovább durvul a szavazás, a közösségi médiás felületeken egyre több olyan üzenet, amely egyértelműen a magyarellenségre alapoz, ebből is látszik, hogy mire készülnek az ellenfeleink, mutatott rá Portik Vilmos, megyei tanácsosjelölt, aki azt is hozzátette, hogy ezt csak úgy lehet megakadályozni, ha minél több magyar ember elmegy szavazni.

Az elöljáró vélekedése szerint ez a fajta nyelvezet leginkább Kolozsvár egykori polgármesterére Gheorghe Funarra emlékeztet. Van olyan román párt és román jelölt, amelyik azt állítja, hogy mi magyarok, el akarjuk csalni a választásokat, emelte ki Portik Vilmos, továbbá az a hazugság is felmerült, hogy Magyarországról több autóbusznyi ember érkezett, hogy itt adja le a szavazatát, illetve egyes románok hazafias cselekedettként emelgetik azt, ha a magyarok ellen szavaznak. Hazudnak és gátlástalanul hergelnek, a magyarelleneség ellen pedig csak egy ellenszer van: a magyar szavazat, ezért arra kérjük Önöket, hogyha még nem tették meg, akkor menjenek el szavazni és vigyék el családtagjaikat, barátaikat is, kérte Portik Vilmos, nyomatékosítva, hogy nem szabad hagyni, hogy a város visszaforduljon.

Frunda Csenge, marosvásárhelyi tanácsosjelölt elmondta, hogy a 17:30-as adatok azt mutatják, hogy a város lakosságának 39,3% már leadta a voksát, emellett pedig még mindig zajlanak a mozgóurnás szavazatgyűjtések is, viszont jelen állás szerint ilyent már nem lehet igényelni. A korábban említtetetteken – Maior éles szóváltása a rendőrökkel és a román hergelés – túl más nagyobb incidens egyelőre nem történt, de ennek az esélyét a továbbiakban sem lehet kizárni!


17:00

Cosmin Pop az eddigi városvezetők monopliumának felszámolásáról beszélt

Cosmin Pop független jelölt a szavazása után az eddigi városvezetők monopliumának felszámolásáról beszélt, és mindenkit arra biztatott, hogy menjenek el szavazni.

A szegénység, a szomorúság, és a fiatalok kivándorlása ellen szavazott. A jóléti érdekek mentén kell újraszervezni a várost, nem etnikai és egyesek gazdasági érdekei mentén – nyilatkozta.


16:00

Éles szóváltásba keveredett Claudiu Maior a rendőrséggel

Külső forrásból származó videófelvételek alapján Claudiu Maior, a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi tanácsosjelöltje a Tudor negyedben, az 1918. december 1 sugárúton, erőteljes szóváltásba keveredett a rendőrséggel. A rendőrség igazoltatta a tanácsosjelöltet, mivel – külső források alapján – valaki jelentette, hogy kampánytevékenységet folytat. A későbbiekben visszatérünk a fejleményekkel!

Durva dolgok történnek Marosvásárhelyen, hiszen Claudiu Maior még a rendőrökkel is szembeszállt, akik azért állították meg, mert több ízben is kampánycsendet sértett az autója tetején levő reklám pannóval. A tanácsosjelölt nem ismeri a határokat, nem tartja tiszteletben a törvényeket és a munkájukat végző rendőrökkel is szembeszáll a szavazók szeme láttára, nyomatékosította Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke. A politikus úgy fogalmazott, hogy mindent bevetnek annak érdekében, hogy a régi világ visszatérjen a városba. Kovács Mihály Levente véleménye szerint azokat a módszereket használják, amelyeket 2020 előtt a városvezetésben is előszeretettel alkalmaztak.

Portik Vilmos, megyei tanácsosjelölt, hozzátette, hogy egy esélye van a marosvásárhelyieknek ellenük, az, ha minél nagyobb számban mennek el szavazni és elegen lesznek azok, akik a fejlődést választják és nem akarnak visszafordulni a stagnálás, a hanyatlás irányába. A megyei tanácsjelölt külön nyomatékosította azt is, hogy a hátramenetelést hozná el a régi rendszer visszatérése, ezt pedig nem szabad hagyni!

Ugyanakkor Maros megye szintjén 8 a választáshoz köthető szabálysértést jelentettek, ebből négy már megoldásra került, három esetében nem igazolódott be a szabálysértés és egy helyzet még kivizsgálás alatt van, tájékoztat a megyei rendőrség. Közleményükben az is szerepel, hogy a négy esetben két alkalommal pénzbírságot róttak ki, két alkalommal pedig büntetőjogi eljárást kezdeményeztek.


15:30

Maros megyében nyolc választási incidensről érkezett jelentés

A Maros Megyei Rendőrség tájékoztatása szerint hat darab előre lepecsételt szavazólapot talál a segesvári rendőrség a település egyik szavazókörzetében, a polgármesterjelöltek nevét tartalmazó ívek között.

Ebből egyet át is nyújtott a szavazóbiztos egy voksolónak, aki értesítette a hatóságokat. A rendőrség illetékesei kiszálltak a helyszínre, ahol lefoglalták a bizonyítékokat és választási csalás gyanújával indítottak bűnügyi eljárást – tudtuk meg Luca Alexandra sajtószóvivőtől.

Maros megyében nyolc, a választási folyamattal kapcsolatos incidensről érkezett jelentés, amelyek közül négyet már megoldottak, egy ellenőrzés alatt áll, három pedig meg nem erősített.

A Román Rendőrség munkatársai minden esetben beavatkoztak, szükség esetén megtették a törvény által előírt intézkedéseket. Két bírságot szabtak ki. Ugyanakkor 2 lehetséges bűncselekmény miatt büntetőeljárást indítottak, nevezetesen szavazási csalás és a szavazás titkosságának megsértése miatt. Az elkövetkező órákban a Román Rendőrség csapatai a közrend és a közbiztonság fenntartására összpontosítják majd feladataikat, különösen a szavazóhelyiségek területén, hogy a szavazás zökkenőmentesen menjen végbe. Különös figyelmet fordítanak majd a választásokkal kapcsolatos szabálysértésekkel vagy bűncselekményekkel kapcsolatos panaszok megoldására. A választási törvények megsértését a 112-es számon kell jelenteni.


15:00

Egy szavazókörzet elnökének megölésével fenyegetőzött egy brassói polgármesterjelölt

Tegnap este őrizetbe vették Nicolae Florin Dogar független brassói polgármesterjelöltet, miután egy szavazókörzet elnökének megölésével fenyegetőzött – közölte a brassói ügyészség.

A jelölt mivel elégedetlen volt a Brassó Megyei Választási Irodától az általa benyújtott beadványra kapott válasszal, súlyos erőszakkal való fenyegetéssel fordult az intézmény elnökéhez, és az üzenetet az intézmény e-mail címére küldte – írja az Agerpres. A brassói ügyészség ügyésze 24 órára foganatosította az előzetes letartóztatásra vonatkozó intézkedést, majd a brassói bíróság jog- és szabadságjogok bírája elfogadta az ügyész javaslatát, aki jelentést készített az érintett személy 30 napos előzetes letartóztatására vonatkozó javaslattal.

Forrás: Digi24


14:30

Nem zajlanak zökkenőmentesen a választások Marosvásárhelyen

A 14 órás adatok értelmében Marosvásárhelyen a részvételi arány több, mint 25%, ez hozzávetőlegesen 3000 szavazóval többet jelent, mint négy évvel korábban ugyanebben az időpontban.

Nem zajlanak zökkenőmentesen a választások, több helyszínről is jelentettek szabálysértéseket. Ezekkel kapcsolatban megtettük a megfelelő jogi lépéseket, jogász kollegáink már tettek egy hivatalos feljelentést az elmúlt két napban Marosvásárhely utcáin közlekedő képernyőkkel ellátott autók ügyében, mutatott rá Portik Vilmos. A politikus külön felhívta a Kárpátok Sétányán lakók figyelmét, hogy akik a 21-es és 22-es körzethez tartoznak, a Friedrich Schiller Gimnázium helyett az iskola közelében levő Napsugár óvodában adhatják le szavazatukat, a Kárpátok Sétánya 5. szám alatt.

Az idei szavazási kedv országos viszonylatban magasabbnak mutatkozik. Arra bíztatunk mindenkit, hogy menjen el szavazni és mutassuk meg a közösségünk erejét, húzta alá Portik Vilmos, aki külön nyomatékosította azt is, hogy az EP-listára is fontos leadni a voksokat.

Ezt annak kapcsán mondta a politikus, hogy tudomásukra jutott, hogy nem mindenkinek adják oda mind az 5 szavazólapot, ha nem kérik külön. Illetve figyeljenek oda az ellenőrzőpecsétre és arra, hogy a lapok belső részén ne legyen más pecsét, illetve egy lapon csak egyszer pecsételjenek, a négyzet keretein belül. Az Egyesülés, a Maurer és az új Tudor negyedek esetében a szavazókörzetek folyósói is zsúfoltak, tele vannak szavazni kívánó emberekkel. Fontos, hogy mindenki türelmesen és békésen kivárja a sorát.


14:05

Meghaladta a marosvásárhelyi részvétel a négy évvel ezelőttit

A 13 órás adatok értelmében 3%-al, ami hozzávetőlegesen 3000 embert jelent, meghaladta a marosvásárhelyi részvétel a négy évvel ezelőttit.

A román nemzetiségűek részvétele továbbra is jóval magasabb, mint a magyaroké, valamint a 2020-as részvételhez képest jelentősen javítottak. Ez a nap végére több ezer szavazatot fog jelenteni, ha nem változik a tendencia, nyomatékosította Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

A politikus külön kiemelte azt is, hogynNem mindegy, hogy milyen arányban megyünk el szavazni, ne bízzuk a véletlenre, vigyünk esernyőt, esőkabátot, az eső se riasszon el senkit. A marosvásárhelyi RMDSZ elnöke azt is elmondta, hogy a magyar és román szavazók közötti különbség az előző szavazások esetében megfigyelte trendek értelmében a délutáni órákban még inkább megszokott nőni a románok javára.

A magyarok szavazókedve csökkeni látszik, miközben azokban a lakónegyedekben, ahol többségben van a románság ott növekedés figyelhető meg, ezt kell megfordítani, ha továbbra is a fejlődés útján akarjuk tartani a várost és a megyét, valamint azt akarjuk, hogy legyen hangunk Európában, mondta Portik Vilmos, megyei tanácsosjelölt. Portik Vilmos külön felhívta arra a figyelmet, hogy vannak autók, amelyek járkálnak a városban és egy jelölt, annak üzenetét népszerűsítik. Ez teljeséggel szabályellenes és ezellen a jogász kollegák feljelentést tettek.


14:00

Brassó megyében kétszer annyian szavaztak városon mint vidéken

Brassó megyében kétszer annyian szavaztak városon mint vidéken, ami szokatlannak bizonyul, ha azt nézzük, hogy a legtöbb megyében főleg a vidéki szavazók vannak túlsúlyban. Eddig Brassó megyében 132 408-an adták le szavazatukat, vagyis 25,26 század százalékos a részvételi arány.

A Brassó megyei Rendőrfelügyelőség közleménye szerint a megyéből 11 értesítés érkezett arra vonatkozóan, hogy a választási kampány befejezésével megsértették a kampánycsendet. Hat esetben büntetést róttak ki összesen 4800 lej értékben. Három esetben bűnügyi vizsgálat indult.

Brassóban már szombaton láthattuk, hogy a Megyei Választóiroda székhelye előtt fehér szallaggal vették körbe a parkolókat, jelezve, hogy tilos a parkolás. Ezen a területen, vagyis a Star áruház és a Postavarului, régi nevén Kórház utcai útelágazás közti szakaszon ma délután 3 órától hétfő délután 4 óráig csak a megye választási körzetek elnökeit szállító járművek közlekedhetnek.


13:50

Gyergyószéken továbbra is alacsony a szavazókedv

Gyergyószéken a municipíumok még mindig nem érték el az országos átlagot, és a községekben, falvakban sem nagy a szavazókedv.

Maroshévizen most közelednek a 24%-os részvételhez, Gyergyószentmiklóson még rosszabb az arány, annak ellenére, hogy délben sorok kígyóztak a választási körzetekben, a szavazásra jogosultaknak még csak 18,33%-a járult az urnákhoz. Borszéken 27,33%-os a részvétel. A vidéki települések közül Gyergyótölgyes a sereghajtó Gyergyószéken, ahol még nem érték el a 19%-ot. Alfaluban most lépték túl a 21%-ot, Újfaluban maghaladták a 23%-ot, Ditróban közelednek a 25%-hoz, míg Gyergyószárhegyen már voksolt a lakosság egynegyede. Gyergyóremetén 28,28%-nál tartanak, Csomafalván nagyon közel vannak a 30%-hoz, a legnagyobb részvételt pedig Vaslábon és hozzá tartozó Marofőn jelezték, ahol meghaladták a 35%-ot.


13:30

Az idei választokon 1 millió elsőszavazó van Romániában

A Központi Választási iroda által közölt 13 órai hivatalos adatok szerint közel 300 ezerrel többen szavaztak a helyhatósági választásokon, mint 2020-ban. És 400 ezerrel többen, mint a 2019-es europarlamenti választásokon 13 órakor.

Az idei választokon 1 millió elsőszavazó van Romániában, tehát olyan fiatal, akik 2020 után lettek nagykorúak. 1990 óta idén elsőször haladja meg a választói névjegyzékben szereplő 18 és 35 év közöttiek száma a 65 év fölöttiekét.

Az Európai Bizottság által közzétett felmérésből az derül ki, hogy Románia az első helyen áll az Európai Unióban a fiatalok szavazókedve tekintetében a június 9-i európai parlamenti választásokon. A megkérdezettek 78 százaléka mondta azt, hogy elmegy szavazni. Ez a legmagasabb arány a 27 uniós ország közül, míg az európai átlag 64 százalék.

Romániát Portugália követi a rangsorban 77 százalékkal, míg a harmadik Belgium 69 százalékkal. A potenciális szavazók aránya Máltán (47 százalék), Lettországban (46 százalék) és Luxemburgban (41 százalék) a legalacsonyabb.


13:20

Antal Árpád: Ma magyarként kétszer olyan fontos szavazni

Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármesterjelöltje így nyilatkozott szavazata leadása után:

Szüleimtől és tanáraimtól azt tanultam, hogy magyarként kétszer többet kell tanulni, kétszer többet kell dolgozni, kétszer többet kell teljesíteni ahhoz, hogy ebben az országban érvényesüljünk, de nekünk, magyaroknak a szavazatunk is kétszer annyit ér. Egyrészt erősíti a közösségünket, másrészt pedig gyengíti a magyarelleneseket. Éppen ezért arra biztatok mindenkit, éljen ezzel a lehetőséggel, és vegyen részt a választásokon. Most ez nagyon fontos. Én ma arra szavaztam, hogy továbbra is legyen hangunk Európában, és továbbra is legyen erőnk itthon, Erdélyben.


13:00

Szavazásra buzdított Gálfi Árpád

A bethlenfalvi Kipi-Kopi napköziotthonban berendezett 56-os számú választókörzetben adta le szavazatát Gálfi Árpád a Székelyudvarhelyért Párt polgármesterjelöltje.

Az elöljáró azt mondta bízik a székelyudvarhelyiek döntésében és mindenkit arra buzdít, hogy éljenek szavazati jogukkal, hiszen ez kötelességük.


13:00

Horațiu Suciu a jövő városára szavazott

Horațiu Suciu, marosvásárhelyi független jelölt a szavazóhelyiség kijáratánál kijelentette, hogy a jövő városára szavazott, a releváns beruházások és a hazatérő fiatalok városára. Ma délelőtt az Europa Gimnáziumban felállított szavazóhelyiségben adta le szavazatát.


12:30

Alacsony a részvételi arány Maros megyében

Öt órával az urnák megnyitása után a Maros megye szavazásra jogosult polgárainak mindössze csak 18 százaléka adta le voksát.

Bár a részvétel aránya valamivel magasabb, mint négy évvel ezelőtt a választás napjának déli óráiban, mégis jelentősen elmarad a déli megyékben jegyzett részvételhez képest: Teleorman megyében 25, Olt megyében 24, Giurgiu megyében pedig 22,8 százalékos a részvételi arány.

Maros megyében Gödemesterháza községben voltak a legaktívabbak a választópolgárok: itt 34 százalékos volt a részvételi arány ma délben. A másik póluson Nyárádgálfalva áll, itt a polgárok mindössze 8,8 százaléka élt szavazati jogával.


12:00

Részvételi arány 12 óra

Országos szinten 16.79 század százalék a részvételi arány az önkormányzati választáson, azaz 3 millió 25 ezer személy szavazott az elmúlt órában. Az európai parlamenti választáson 2 millió 958 ezer személy szavazott, ami 16.36 század százalékos arányt jelent.

Az önkormányzati választáson a legmagasabb részvételi arányt Teleorman megyében 24.61, Olt megyében 24.14, valamint Giurgiu megyében 22.09 század százalékkal regisztrálták. A legalacsonyabb részvételi arányt Bukarestben 12.70, Vaslui megyében 13.54, valamint Szeben megyében 13.82 század százalékkal jegyezték.

Adáskörzetünkben a legtöbben Kovászna megyében járultak az urnákhoz, ahol a részvételi arány jelenleg 16.43 század százalék. Hargita megyében 16.36, Maros megyében 16.30, míg Brassó megyében 16.04 század százalék.

Bihar megyében jelenleg 14.94, Szatmár megyében 14.77, Szilágy megyében 15.37, Kolozs megyében 14.05 század százalékos a részvétel.

Maros megyében 77.299-en voksoltak. Marosvásárhelyen jelenleg 16.99 század százalékos a részvétel, Szászrégenben 15.68, Szovátán 13.09, Nyárádszeredán pedig a választásra jogosult lakosság 15.54 század százaléka jelent meg eddig az urnáknál.

Hargita megyében 43.586-on szavaztak eddig. Csíkszeredán 14.82, Székelyudvarhelyen 15.58, Gyergyószentmiklóson 12.93 század százalékos a részvétel.

Kovászna megyében 29.550-en járultak az urnákhoz. Sepsiszentgyörgyön 15.41, Kézdivásárhelyen 15.42, Kovásznán 14.76, míg Baróton 16.56 század százalékos a részvétel.

Brassó megyében Brassóban 15.03, Négyfaluban 15.33 század százalékos a részvételi arány.


11:30
Fotó: RMDSZ

Kelemen Hunor: Ma arra szavaztam, hogy legyen erőnk a helyi önkormányzatokban

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, már leadta voksát mint az önkormányzati, mint az EP választásokon.

Ma arra szavaztam, hogy legyen erőnk a helyi önkormányzatokban, hisz azok a döntések, amelyek helyben születnek, azonnal éreztetik hatásukat a mindennapi életünkben, és nekünk kell alakítanunk a sorsunkat. Másrészt az európai parlamenti listán arra szavaztam, hogy legyen hangunk Európában, hisz az erdélyi magyarok történetét csak a mi képviselőink mondják el. Magas részvételre lehet számítani, ezt az eddigi számok is mutatják. Szükség van 500 ezer szavazatra azért, hogy a közösségünk ereje látszódjon itthon, és hallható legyen az Európai Parlamentben.


11:20

Magyarellenes uszítással próbálnak szavazatokat szerezni Szatmár megyében

„Menjetek szavazni, hogy kizárjuk a magyarokat az intézményekből! Szatmárnémetinek egy igazi románra van szüksége!  Adrian Cozma” – ez olvasható abban az sms-ben, amelyet több Szatmár megyei telefonszámra is kiküldtek ismeretlenek.

Közben Dolj megyében egy 30 éves férfit 1000 lejre büntettek, miután a szavazófülkében lefényképezte a szavazólapját. Az esetet Calafat település 194-es szavazókörzetének elnöke jelentette.


11:15

Gyergyószéken alacsony a szavazási részvétel

Ez négy évvel ezelőtt is így volt, a lakosság nagy része a templomban zajló vasárnapi szertmisék, istentiszteletek után tér be nagyobb számban a szavazókörzetekbe.

Gyergyószentmiklóson is a megszokott tíz szavazókörzet működik: három-három szavazókörzet van a Vaskertes- és a Kós Károly-iskolában, egy-egy a Salamon Ernő-, a Batthyány Ignác- és a Fogarassy Mihály középiskolákban, egy pedig Gyilkostón. Mostanig a lakosság mintegy 8% járult az urnákhoz. Maroshévíz tíz szavazókörzetében ennél valamivel nagyobb volt a részvétel. Borszéken két szavazókörzetben szavaznak és a választásra jogosultak 10%-a járult az urnákhoz.

Gyergyóremetén voltak a legaktívabbak, közelednek a 12%-os részvételhez. Gyergyószéken a választókörzetekbe betérők közül mindenki minden lehetséges listán kifejtette véleményét, az Európa Parlamenti jelöltek szavazatai is gyűlnek. Ugyan ez még csak a szavazatra jogosultaknak csak mintegy 10%, de a későbbi órákban minden településen nagyobb részvételre számítanak.

Barti Tihamér, Hargita megye tanácsának alelnöke , az RMDSZ gyergyóterületi szervezetének elnöke, Nagy Zoltán Gyergyószentmiklós független polgármester jelöltje, illetve Lenn Emil Balázs, az RMDSZ polgármester jelöltje nyilatkozott rádiónknak.


11:10
Fotó: Kereskényi Gábor Facebook oldaláról

Kereskényi Gábor a folytonosságra adta le a voksát

„Meggyőződésem, hogy városunk jövője azokon múlik, akik ma élnek szavazati jogukkal. A folytonosságra szavaztam, azért, hogy Szatmárnémetiben fejlődése ne álljon le, és a szatmáriak életminősége tovább javuljon. A városi önkormányzat és a Szatmár megyei Tanács közötti tisztességes, becsületes partnerségre és hosszú távú együttműködésre szavaztam. A megosztottság ellen szavaztam, azok ellen, akik önös érdekekből a múlt fogságában akarják tartani a várost és a megyét. Ezért arra kérek mindenkit, aki még nem voksolt, hogy éljen szavazati jogával!”- fogalmazott Kereskényi Gábor.


11:00

Részvételi arány 11 óra

Országos szinten 12.41 század százalék a részvételi arány az önkormányzati választáson, azaz 2 millió 255 ezer személy szavazott az elmúlt órában. Az európai parlamenti választáson 2 millió 210 ezer személy szavazott, ami 12.22 század százalékos arányt jelent. 

Az önkormányzati választáson  a legmagasabb részvételi arányt Teleorman megyében 19.52, Olt megyében 18.87, valamint Giurgiu megyében 17.08 század százalékkal regisztrálták. A legalacsonyabb részvételi arányt Bukarestben 9.21, Szeben megyében 9.82, valamint 10.07 század százalékkal Kolozs megyében jegyezték.

Adáskörzetünkben a legtöbben Maros megyében járultak az urnákhoz, ahol a részvételi arány jelenleg 12.02 század százalék. Kovászna megyében 11.94, Brassó megyében 11.74, míg Hargita megyében 11.66 század százalék.

Bihar megyében jelenleg 10.67, Szatmár megyében 11.09, Szilágy megyében 11.58, Kolozs megyében 10.20 század százalékos a részvétel.

Maros megyében 57.955-en voksoltak. Marosvásárhelyen jelenleg 12.67 század százalékos a részvétel, Szászrégenben 11.67, Szovátán 9.05, Nyárádszeredán pedig a választásra jogosult lakosság 10.25 század százaléka jelent meg eddig az urnáknál. 

Hargita megyében 31.544-en szavaztak eddig. Csíkszeredán 9.91, Székelyudvarhelyen 9.97, Gyergyószentmiklóson 9.07 század százalékos a részvétel.

Kovászna megyében 21.923-an járultak az urnákhoz. Sepsiszentgyörgyön 10.50, Kézdivásárhelyen 10.48, Kovásznán 9.65, míg Baróton 11.39 század százalékos a részvétel.

Brassó megyében Brassóban 10.58, Négyfaluban 10.70 század százalékos a részvételi arány.


10:45
Fotó: RMDSZ

Csép Éva Andrea: Egy olyan Marosvásárhelyre szavaztam, ahová külföldről is hazavágyunk

Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képivselő szavazatának leadását követően így nyilatkozott:

Az én Marosvásárhelyem az a város, ahol az idős szüleim biztonságban vannak és odafigyelnek rájuk. Ahol a fiatalok tanulnak és pezsgő, kulturális életet élnek. Ahol a családoknak nem gond megfelelő munkahelyet találni és gyermekeiket felnevelni. Erre a Marosvásárhelyre szavaztam. Egy olyan Maros megyére is, ahol a magyar szó nem szitokszó, hanem ugyanolyan, mint az állam nyelve. Egy olyan otthonra, amelyre külföldről is hazavágyunk. Szavaztam arra az Európára is, amelyben hangunk van, nekünk, erdélyi magyaroknak. Szavazz te is!


10:30

Korodi Attila: A mi Szeredánkra szavaztam

Arra a közösségre, amelyet láthatatlan hidak kötnek össze, a kultúra, a sport, a munka, a fehér és a kék, a piros és a fekete, a piros, a fehér és a zöld, vagyis mi, a színeink, értékrendünk. Arra szavaztam, hogy a városunk megmaradjon azon a pályán, amelyre az elmúlt négy évben állítottuk, illetve, hogy mindenben támogasson egy olyan Európa, amely a miénk, a mi Európánk, amely odafigyel a kisebbségekre, a hagyományos, keresztény értékrendre. – fejtette ki a Csíkszereda polgármestere.


10:15

Részvételi arány 10 óra

Országos szinten 8.28 század százalék a részvételi arány az önkormányzati választáson, azaz 1 millió 492 ezer személy szavazott az elmúlt órában. Az európai parlamenti választáson 1 millió 466 ezer személy szavazott, ami 8.11 század százalékos arányt jelent. 

Az önkormányzati választáson  a legmagasabb részvételi arányt Teleorman megyében 13.74, Olt megyében 13.23, valamint Giurgiu megyében 11.91 század százalékkal regisztrálták. A legalacsonyabb részvételi arányt Bukarestben 5.85, Szeben megyében 6.11, valamint 6.52 század százalékkal Kolozs megyében jegyezték.

Adáskörzetünkben a legtöbben Maros megyében járultak az urnákhoz, ahol a részvételi arány jelenleg 7.81 század százalék. Brassó megyében 7.53, Kovászna megyében 7.36, míg Hargita megyében 7.09 század százalék.

Bihar megyében jelenleg 7.31, Szatmár megyében 7.20, Szilágy megyében 7.82, Kolozs megyében 6.48 század százalékos a részvétel.

Maros megyében Marosvásárhelyen jelenleg 8.42 század százalékos a részvétel, Szászrégenben 7.42, Szovátán 5.02, Nyárádszeredán pedig a választásra jogosult lakosság 6.56 század százaléka jelent meg eddig az urnáknál. 

Hargita megyében Csíkszeredán 6.41, Székelyudvarhelyen 6.14, Gyergyószentmiklóson 6.02 század százalékos a részvétel.

Kovászna megyében Sepsiszentgyörgyön 7.17, Kézdivásárhelyen 6.84, Kovásznán 6.19, míg Baróton 7.53 század százalékos a részvétel.

Brassó megyében Brassóban 7.01, Négyfaluban 7.37 század százalékos a részvételi arány.


09:40

Soós Zoltán: A haladásra szavaztam!

Soós Zoltán: A haladásra szavaztam, hogy Marosvásárhelyen és Maros megyében folytassuk az elkezdett munkát, Európában pedig legyen erős hangunk.

A város sorsát már megfordítottuk, most meg kell tartanunk az irányt annak érdekében, hogy otthonos, élhető, modern és civilizált városban és megyében éljünk együtt. Ugyanakkor arra is szavaztam, hogy változzon az Európai Unió. A mi helyünk és jövőnk az Unióban van, de úgy gondolom, új szemléletre, új lendületre van szükség – fejtette ki Marosvásárhely jelenlegi polgármestere.


09:30

Biró Rozália: Azért szavaztam, hogy megkerülhetetlenek legyünk

Biró Rozália: Azért szavaztam, hogy megkerülhetetlenek legyünk, hogy hallják hangunkat Nagyváradon, Bihar megyében és Európában. Arra buzdítok mindenkit, hogy aki még nem tette, az menjen el szavazni családjának, közösségének, iskolájának, egyházának jövője érdekében, hiszen minden magyar felelős minden magyarért.


09:00

Részvételi arány 9 óra

Országos szinten 4.28 század százalék a részvételi arány az önkormányzati választáson, azaz 771.556 személy szavazott az elmúlt órában. Az európai parlamenti választáson 758.000 személy szavazott, ami 4.1 század százalékos arányt jelent.

Az önkormányzati választáson a legmagasabb részvételi arányt Teleorman megyében 7.54, Olt megyében 7.27, valamint Giurgiu megyében 6.57 század százalékkal regisztrálták. A legalacsonyabb részvételi arányt Bukarestben 2.83, Szeben megyében 2.87, valamint 3.03 század százalékkal Kolozs megyében jegyezték.

Adáskörzetünkben a legtöbben Maros megyében járultak az urnákhoz, ahol a részvételi arány jelenleg 3.98 század százalék. Brassó megyében 3.81 század százalék, Kovászna megyében 3.48 század százalék, míg Hargita megyében 3.31 század százalék.

Bihar megyében jelenleg 3.81, Szatmár megyében 3.68, Szilágy megyében 3.79, Kolozs megyében 3.1 század százalékos a részvétel.

Szórványvidéken Fehér megyében 3.81, Arad megyében 3.52, Temes megyében 3.18, Máramaros megyében 3.64, míg Szeben megyében 2.96 század százalékos a részvétel.


08:55

Tánczos Barna: Ma reggel Székelyföld jövőjére szavaztam

Egy olyan erős Székelyföldre, ahol fejlődnek a településeink és a közösség tudja: nem engedheti meg, hogy róla nélküle döntsenek sem az önkormányzatokban, sem Brüsszelben. Ezért sorsdöntő a mai nap. Most erőt kell felmutatnunk, és ma a mi erőnk a szavazatunk. Ezzel a szavazattal tudjuk garantálni azt, hogy erős erdélyi magyar képviselet lesz az Európai Parlamentben és az önkormányzatokban is. Szánjuk rá azt a tíz percet, akár autóval, biciklivel, rollerrel, vigyázva akár a környezetünkre is, és adjuk le a voksunkat.


08:50
Fotó: RMDSZ

Péter Ferenc: Minden szavazat egy lépés a siker felé

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke Szovátán adta le szavazatát.

Péter Ferenc kifejtette: Arra a szervezetre szavaztam, amely a Maros megyei települések fejlesztésén dolgozott. Vízhálózatot épített, utakat javított. Versenyképessé tette az egészségügyi infrastruktúrát. Befektetései révén jelentősen javította az oktatás minőségét. Kulturális intézményeket támogatott. Mindenkit arra kérek, menjen el szavazni. Minden szavazat egy lépés a siker felé.