• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9766 RON
  • USD4.6402 RON
  • GBP5.8856 RON
  • HUF1.2569 RON

Magyarellenesség is megfigyelhető a közösségi médiás felületeken

A mozgósítás megvolt, nem tudni még hogy az emberek mennyire fognak kimenni, mondta Tamási Zsolt, Maros megyei tanácsosjelölt.

A jelenlegi számok fényében kijelenthető, hogy Felső Maros mentén nagyobb a szavazó kedv, mint például a Nyárád mentén. A felmérések azt mutatják, hogy a megye zömében románok által lakott részén 50% környékén mentek el az emberek szavazni, míg a magyar térségekben ez az arány alulról közelít a 40%-hoz. A 12 órás szavazási csúcs után visszaesett a szavazási kedv a reggel 10 órás szintre. Maros megye szintjén továbbra is 45-64 év között korosztály járul a legnagyobb számban az urnákhoz. A nemek között eloszlás közel egyenlő.

Van egy 8 éve tartó fejlődés, ha változni fog a megye vezetése, akkor megtörténhet, hogy mások lesznek a prioritások, valamint a közösség által igényelt beruházások, fejlesztések háttrébe szorulhatnak, vélekedett tamási Zsolt, megyei Maros megyei tanácsosjelölt. A politikus kiemelte, hogy ott vannak például a kastélyfelújítások vagy kanalizálási rendszer fejlesztése, szélesebb kör számára elérhetővé tétele.

Egy vezetésváltás ezeket is ellehetetlenítheti, továbbá annak is megvan az esélye, hogy átcsoportosíthatnak forrásokat, olyan területekre, ahol nem magyar közösség vagy nem nagyszámú magyar közösség él. Jelenleg van egy egyensúly, hogy minden térségre, minden nemzetiségre egyformán odafigyel a megye vezetése. Ha nem a jelenlegi vezetés marad akkor ez a helyzet felborulhat, vélekedett Tamási Zsolt.

Tovább durvul a szavazás, a közösségi médiás felületeken egyre több olyan üzenet, amely egyértelműen a magyarellenségre alapoz, ebből is látszik, hogy mire készülnek az ellenfeleink, mutatott rá Portik Vilmos, megyei tanácsosjelölt, aki azt is hozzátette, hogy ezt csak úgy lehet megakadályozni, ha minél több magyar ember elmegy szavazni.

Az elöljáró vélekedése szerint ez a fajta nyelvezet leginkább Kolozsvár egykori polgármesterére Gheorghe Funarra emlékeztet. Van olyan román párt és román jelölt, amelyik azt állítja, hogy mi magyarok, el akarjuk csalni a választásokat, emelte ki Portik Vilmos, továbbá az a hazugság is felmerült, hogy Magyarországról több autóbusznyi ember érkezett, hogy itt adja le a szavazatát, illetve egyes románok hazafias cselekedettként emelgetik azt, ha a magyarok ellen szavaznak. Hazudnak és gátlástalanul hergelnek, a magyarelleneség ellen pedig csak egy ellenszer van: a magyar szavazat, ezért arra kérjük Önöket, hogyha még nem tették meg, akkor menjenek el szavazni és vigyék el családtagjaikat, barátaikat is, kérte Portik Vilmos, nyomatékosítva, hogy nem szabad hagyni, hogy a város visszaforduljon.

Frunda Csenge, marosvásárhelyi tanácsosjelölt elmondta, hogy a 17:30-as adatok azt mutatják, hogy a város lakosságának 39,3% már leadta a voksát, emellett pedig még mindig zajlanak a mozgóurnás szavazatgyűjtések is, viszont jelen állás szerint ilyent már nem lehet igényelni. A korábban említtetetteken – Maior éles szóváltása a rendőrökkel és a román hergelés – túl más nagyobb incidens egyelőre nem történt, de ennek az esélyét a továbbiakban sem lehet kizárni!


június 9, 2024