• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5781 RON
  • GBP5.8914 RON
  • HUF1.2701 RON
Fotó: Török Etele

Tamás Sándor: Kovászna megyében nyertünk

Háromszéken fölényesen győzött az RMDSZ: a szövetségnek az eddiginél több polgármestere lesz, miközben az EMSZ-nek és az MPE-nek nem lesz egy polgármestere sem.

Kovászna megyében 12 éve nem volt akkora a szavazókedv mint tegnap. Ez a demokrácia győzelme, értékelte Tamás Sándor, a háromszéki RMDSZ elnöke. „Mind a négy háromszéki magyar város polgármesteri tisztségét és tanácsbeli többségét megnyertük és nyilván ez igaz a megyei tanácsra is”, jelentette be Tamás Sándor.

Ez azt jelenti, hogy a háromszéki önkormányzat élén folytatja Tamás Sándor és újabb négy évre kap polgármesteri mandátumot Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor, Kovásznán Gyerő József és Baróton Benedek Huszár János.

Kovászna megyében helyhatósági és európai parlamenti választásokon 12 éve nem volt ilyen magas részvétel mint most, állapította meg Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke.

Urnazárásra a helyhatósági választásokon 91.044 voksot adtak le a Háromszékiek. Ez a választási hatóság adatai szerint 50,72 százalékos részvételt jelent, ami enyhén nagyobb mint az országos átlag. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere érdeklődésünkre elmagyarázta, hogy ez a hivatalosan közölt részvételi arány Háromszék valós lakosságra súlyozva úgy fordítható le, hogy a szavazópolgárok 64 százaléka leadta voksát. Tamás Sándor szerint az illetékes hatóságok nem tették rendbe a választói névjegyzéket, nem vették ki azokat, akik már nem élnek az adott településeken, ezért irreális az urnákhoz várt szavazópolgárok száma.

Több háromszéki településen is változást hozott a tegnapi választás.

A legélesebb verseny Illyefalván volt, ahol az eddigi polgármester, az RMDSZ-es Fodor Imre veszített a függetlenként induló kihívója, Benkő Árpád Jenővel szemben. Nagybaconban is veszített az RMDSZ jelöltje. Az eddigi polgármestert, Simon Andrást legyőzte a függetlenként induló Nagy István Csongor falugazdász. Bölönben is veszített az RMDSZ jelöltje Ferencz Zoltán akit a Pro Európa Roma Párt jelöltje Racolța Alexandru győzött le, a függetlenként induló Kozma Albert is vitt szavazatokat.

Előpatakon a PNL színeiben induló Dima Mihály nyert, ezen a településen az RMDSZ-nek nem volt jelöltje. Nagyborosnyón Ilie Nicolae jelenlegi polgármesterrel szemben az RMDSZ-es kihívója Kanyó Antal győzött. Csernátonban is győzött Mágori Zoltán, az RMDSZ jelöltje a jelenlegi független polgármesterrel és az EMSZ-es kihívójával szemben.

Az előrehozott helyhatósági választások visszássága, hogy a vasárnap újonnan megválasztott polgármesterek csak szeptember végén vehetik át mandátumukat, hogy a most hivatalban lévő helyi választottak kitölthessék a négy évre szóló megbízatásukat.

A Kovászna megyei választói iroda nem birkózott meg a mozgóurna igénylésekkel. Háromszéken vasárnap nagy számban igényeltek mozgóurnát, összesen 2300 erre vonatkozó kérést iktattak a választási irodánál ám a visszajelzések szerint nem mindenkihez értek el, hívta fel a figyelmet Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke.

Tudomásunk szerint a hatóságok nem voltak felkészülve nagyszámú mozgóurna igénylésre és nem volt elég rendőr vagy csendőr, aki elkísérje a választási bizottság tagjait az urnákkal.


június 10, 2024