• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON

Visszaesett a juhtej termelés a törcsvári gazdaságokban

Kevés tejet gyűjtöttek be idén a törcsvári juhászok, szerintük a az esős nyár miatt. Minden eddigi évnél kevesebb tejet sikerült begyűjteniük a törcsvári juhászoknak.

A juhtenyésztők azzal magyarázzák a kis mennyiségű tejtermelést, hogy esős nyarunk volt, és a juhok nem tudtak megfelelően táplálkozni. Egy juhász, aki már több mint húsz éve gyakorolja mesterségét, arra panaszkodott, hogy soha ilyen kis mennyiségű sajtot nem készített még. Idén alig 12 kiló telemea sajtot, illetve 7 kiló burduf túrót tudtak egy-egy juh tejéből elkészíteni a májustól októberig terjedő időszakban. Eddig három-négy kilóval több volt a termelés. A sajátos, hagyományos módszerrel készült, fenyőkéregben tárolt burduf túróra, az ordára és a telemea sajtra mindig van vevő, még akkor is, ha az árak növekvőben vannak.
MVR/Petki Judit

 


október 3, 2014



Frissítve ...

08:00 2023-10-27
Fotó: Vargyasi Levente

Megnyílt a felújított Székely Nemzeti Múzeum

Óriási érdeklődés övezi az újranyitott sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot.

Csütörtökön megtelt meghívott vendéggel és látogatóval a négy év után újranyitott legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény. A Kós Károly által tervezett épületegyüttesben 30 százalékkal megnövelték a kiállítótereket, az új szemléletű tárlatokat multimédiás eszközökkel teszik vonzóvá és a dendrológiai parkká alakított kertben szabadtéri koncertek, családi rendezvények által teszik élővé a múzeumot.

Vargha Mihály múzeumigazgató megnyitó beszédében rámutatott: a munka dandárja ezután következik, hiszen a felújított termeket meg kell tölteni tartalmakkal és meg kell szólítani a fiatalokat. A Székely Nemzeti Múzeum a székelyföldiség esszenciáját ragadja meg, ez több mint épület, több mint intézmény, ez a székely nemzet múzeuma, fogalmazta meg Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke.

Brendus Réka a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője a székelység megmaradása szentélyének nevezte a Székely Nemzeti Múzeumot ahová azért jövünk, hogy feltöltődjünk, példát merítsünk és megtaláljuk a helyes utat egyénként és közösségként egyaránt. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint amíg él és virágzik ez az intézmény, addig él és virágzik szülőföldjén, Erdélyben a magyar nemzet is.

Az ünnepélyes megnyitón emelkedett pillanatokat okozott Petrás Mária népdalénekes, akinek dalba foglalt imáit állva tapsolta meg a közönség. A Székely Nemzeti Múzeum keddtől péntekig, naponta 9 és 16 óra között, illetve szombaton és vasárnap 9 és 14 óra között várja a látogatókat.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt