• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9710 RON
  • USD4.5892 RON
  • GBP5.7967 RON
  • HUF1.2597 RON

Vesztegzárat rendeltek el Gyimesközéplokon

Vesztegzárat rendelt el a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság Gyimesközéplokon, miután veszett rókát ölt meg egy kutya az egyik lakóház udvarán.

A róka még augusztus 9-én hatolt be az egyik helybéli gazda udvarára, ahol a házőrző megtámadta és megölte a ragadozót. Az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság laborba küldte a tetemet, a vizsgálatok során pedig bebizonyosodott, hogy a róka fertőzött, veszett volt. A kutyát – mivel nem volt veszettség ellen beoltva – elaltatták. A kutya gazdái az elővigyázatossági intézkedéseknek megfelelően kezelésen esnek át. Gyimesközéplokon egy hónapos karantént rendeltek el. Összegyűjtik a kóbor állatokat, és többek között tilos ebben az időszakban kutyát vagy macskát kivinni, vagy behozni az érintett községből. Hargita megyében idén ez volt a második rókaveszettségi eset.
Dobos László

 


augusztus 23, 2013



Frissítve ...

08:00 2023-10-27
Fotó: Vargyasi Levente

Megnyílt a felújított Székely Nemzeti Múzeum

Óriási érdeklődés övezi az újranyitott sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot.

Csütörtökön megtelt meghívott vendéggel és látogatóval a négy év után újranyitott legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény. A Kós Károly által tervezett épületegyüttesben 30 százalékkal megnövelték a kiállítótereket, az új szemléletű tárlatokat multimédiás eszközökkel teszik vonzóvá és a dendrológiai parkká alakított kertben szabadtéri koncertek, családi rendezvények által teszik élővé a múzeumot.

Vargha Mihály múzeumigazgató megnyitó beszédében rámutatott: a munka dandárja ezután következik, hiszen a felújított termeket meg kell tölteni tartalmakkal és meg kell szólítani a fiatalokat. A Székely Nemzeti Múzeum a székelyföldiség esszenciáját ragadja meg, ez több mint épület, több mint intézmény, ez a székely nemzet múzeuma, fogalmazta meg Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke.

Brendus Réka a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője a székelység megmaradása szentélyének nevezte a Székely Nemzeti Múzeumot ahová azért jövünk, hogy feltöltődjünk, példát merítsünk és megtaláljuk a helyes utat egyénként és közösségként egyaránt. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint amíg él és virágzik ez az intézmény, addig él és virágzik szülőföldjén, Erdélyben a magyar nemzet is.

Az ünnepélyes megnyitón emelkedett pillanatokat okozott Petrás Mária népdalénekes, akinek dalba foglalt imáit állva tapsolta meg a közönség. A Székely Nemzeti Múzeum keddtől péntekig, naponta 9 és 16 óra között, illetve szombaton és vasárnap 9 és 14 óra között várja a látogatókat.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt