• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6625 RON
  • GBP5.8158 RON
  • HUF1.2637 RON

Valószínűleg a lerakatokban szennyeződtek meg a baromfihúsok

Valószínűleg a lerakatokban szennyeződtek meg a baromfihúsok – állapította meg az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság az Avicola Călăraşi által a Selgros üzletláncokba kiszállított fagyasztott csirkehús bevizsgálását követően.

Az igazgatóság elnöke, Vladimir Mănăstireanu szerint a raktárokban nem megfelelően tárolták a hústerméket, és ez okozta a fertőzéseket. Eddig 14 próbát végeztek el, és kettő esetében szalmonella fertőzést találtak. Ezek közül is egynél az emberre is veszélyes szalmonella-baktériumot mutattak ki. Ellenőrzéseket végeztek ugyanakkor az Avicola Călăraşi és Avicola Buzau vállalatoknál is, ott azonban negatív eredmények születtek. Vladimir Mănăstireanu elmondta, nincs ok aggodalomra, ugyanis Romániában csak sült húst fogyasztanak az emberek, a szalmonella baktérium pedig 70 fokon már elpusztul.
DIGI24

 


november 6, 2013



Frissítve ...

08:00 2023-10-27
Fotó: Vargyasi Levente

Megnyílt a felújított Székely Nemzeti Múzeum

Óriási érdeklődés övezi az újranyitott sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot.

Csütörtökön megtelt meghívott vendéggel és látogatóval a négy év után újranyitott legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény. A Kós Károly által tervezett épületegyüttesben 30 százalékkal megnövelték a kiállítótereket, az új szemléletű tárlatokat multimédiás eszközökkel teszik vonzóvá és a dendrológiai parkká alakított kertben szabadtéri koncertek, családi rendezvények által teszik élővé a múzeumot.

Vargha Mihály múzeumigazgató megnyitó beszédében rámutatott: a munka dandárja ezután következik, hiszen a felújított termeket meg kell tölteni tartalmakkal és meg kell szólítani a fiatalokat. A Székely Nemzeti Múzeum a székelyföldiség esszenciáját ragadja meg, ez több mint épület, több mint intézmény, ez a székely nemzet múzeuma, fogalmazta meg Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke.

Brendus Réka a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője a székelység megmaradása szentélyének nevezte a Székely Nemzeti Múzeumot ahová azért jövünk, hogy feltöltődjünk, példát merítsünk és megtaláljuk a helyes utat egyénként és közösségként egyaránt. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint amíg él és virágzik ez az intézmény, addig él és virágzik szülőföldjén, Erdélyben a magyar nemzet is.

Az ünnepélyes megnyitón emelkedett pillanatokat okozott Petrás Mária népdalénekes, akinek dalba foglalt imáit állva tapsolta meg a közönség. A Székely Nemzeti Múzeum keddtől péntekig, naponta 9 és 16 óra között, illetve szombaton és vasárnap 9 és 14 óra között várja a látogatókat.

Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt