• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5550 RON
  • GBP5.9149 RON
  • HUF1.2697 RON

GAZDAÉLET – Corvinus Díszkert, Székely fesztivál

A 2015 május 5-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Április 24-e és 26-a között 28. alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a Corvinus Díszkert Kertészeti és Gasztronómiai Szakkiállítás és Vásár a Budai Arbórétumban. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Majd a május elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Kulturális programok, köztük táncház, bál és bábszínház, valamint gasztronómiai bemutatók és vásár is várta az érdeklődőket május 1-e és 3-a között a Székely fesztiválon a budapesti Millenáris Parkban. Erről hallhatnak összeállítást. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Vadász Lilla (12, 13, 14, 15, 16)

Gazdahírek:

Több mint egy millió gazda veszítheti el a támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség működésképtelensége miatt, az idei támogatási kifizetésekre vonatkozó kérések benyújtásának lehetőségei és folyamata katasztrófális – véli Mircea Dolha, a Nemzeti Liberális Párt alelnöke. A formanyomtatványok megkésett nyilvánosságra hozatala, illetve a rendszer online működésének hiányosságai miatt az igénylők 90 százaléka nem tudja benyújtani finanszírozási kérését – magyarázta az ellenzéki képviselő. (Híradó/Gazdaélet)

Legkorábban szeptemberben kezdhetik el beoltani a kéknyelv nevű betegség ellen a romániai szarvasmarha-állományt, de még nem tudni, lesz-e rá elegendő pénz. Az Európai Unió által kiutalt több mint tízmillió euró ugyanis kevés erre a célra. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság vezetője, Dumitru Băiculescu ennek ellenére optimista. Mint elmondta, a tavalyi statisztikák – 2849 elhullott és 6691 megbetegedett állat – „nem olyan rosszak”, az ország kérődzőállat-állománya ugyanis 16 milliós. A késlekedés egyébként azért aggasztó, mert a szigorú szabályok értelmében az utolsó kéknyelv-betegséges gócpont felszámolását követő három év elteltével lehet csupán megkezdeni az élő állatok exportálását az érintett országokból. A szarvasmarhák kivitelének befagyasztása tetemes károkat okozhat az érintett gazdáknak – állítják a szakemberek. (Krónika/Gazdaélet)

Az európai mezőgazdasági földterületek fele a földbirtokosok 3 százalékának kezében összpontosul, derül ki egy frissen kiadott jelentéséből, amelyet 11 ország 25 szakértője készített el. Földharácsolás tekintetében Európa semmiben nem különbözik Brazíliától, Kolumbiától vagy a Fülöp-szigetektől. Románia mezőgazdasági területe 14 millió hektár, amelyből 9 millió szántó. A becslések szerint 1-4 millió hektárnyi terület áll külföldi tulajdonú cégek érdekeltségében. Romániának nincs hivatalos adata a földharácsolás mértékéről. A becsült adatokat a támogatások nagyságrendjéből számolták ki civil szervezetek, a sajtó, illetve az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó cégek. (Ecoruralis)

Környezetvédelmi tanácsadói programot indít a marosvásárhelyi Milvus csoport a Nyárádmenti és Kis-Küküllő régióban tevékenykedő gazdák számára. Az egyesület a Vidékfejlesztési Programba foglalt környezetbarát mezőgazdasági lehetőségekről tájékoztatja majd az érdeklődőket, arról, hogy hogyan lehet a mezőgazdasági területeket és farmokat úgy fenntartani, hogy ökológiai szempontból is hasznosak legyenek. A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület 12 településen szervez majd találkozókat a gazdákkal. A találkozókat követően a civil szervezet képviselői személyes tanácsadást is nyújtanak a gazdáknak. (Híradó)

Van, ahol kézi erővel, máshol válogatás nélkül, buldózerekkel döntik ki a fákat az esőerdőkben. Emiatt rengeteg faj tűnik el a világról úgy, hogy nem is tudtunk létezésükről. Brazíliában több mint 500 ezer négyzetkilométer erdőt vágtak ki az elmúlt évtizedekben, helyüket utak, szójaültetvények, gazdaságok esetleg bányák vagy víztárolók veszik át. A pusztítás ellen az ország lakosságának 80 százaléka tiltakozik. Az esőerdők persze nemcsak Dél-Amerikában, hanem Afrikában is veszélyben vannak. A Kongó-medencében található a világ második legkiterjedtebb trópusi esőerdeje, itt él a legtöbb növény-és állatfaj. Ez azt is jelenti, hogy az afrikai terület lényegében az emberiség természetes gyógyszertára, hiszen az orvosságok alapanyagát az esőerdőkből szerezzük be. A pusztulás mértékét jól érzékeltetheti, hogy a Kongó-medencében található esőerdő 50 százaléka már eltűnt, ami azt jelenti, hogy éves szinten egy százalékkal csökken az erdő kiterjedése. (Kossuth Rádió/Gazdaélet)

A piacokon árusító kistermelők számára tegnaptól életbe lépett a piaci tanúsítvány. Daniel Constantin, mezőgazdasági miniszter elmondta: az új rendelkezés a kistermelőket hivatott védeni a viszonteladókkal szemben. Az ország számos térségében nem sikerült eljuttatni a polgármesteri hivatalokhoz a tanúsítványokat, így ezeket a közel jövőben még nem ellenőrzik a piacokon – tette hozzá a szaktárcavezető. (Rador)

Az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend partnerségben Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalával idén 3. alkalommal rendezi meg a Tavazváró Bárány- és Pálinkafesztivált, amelyre május 8-án és 9-én kerül sor a székelyudvarhelyi sportcsarnok előtti téren. A résztvevők a bárányhús elkészítése mellett a magukkal hozott házi pálinkával, pogácsával, sajt- és túrókülönlegességekkel is versenybe szállhatnak. De lesz állatsimogatás, hungarikumok bemutatása és jótékonységi akció is “Fánkban a szerencsém” címmel. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 28 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 20 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 8 és 10 lej, a zöldhagyma kötése pedig 1 lej és 1 lej 50 bani. A paprika kilója 6 lej és 7 lej, a paradicsomé 5 lej és 6 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a spenóté 9 és 10 lej, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller darabja és a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapretekét és a fekete retekét 2 és 3 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej. Az alma kilója 1 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 2 lej 50 bani és 4 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 6 lej és 10 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Budapesten melyik Parkban szervezték meg a Székely fesztivált?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 május 11-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro