• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6687 RON
  • GBP5.8125 RON
  • HUF1.2610 RON

GAZDAÉLET – Vízi L, Benedek D, Gertruj J, Simon G, Becze P

A 2014 december 2-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Közös erővel, nagyobb sikereket lehet elérni. Vízi Lenke csíkdánfalvi gazdasszonyt, a Székely Konyha Egyesület tagját kérdezzük. A kápolnásfalusi Benedek Dénes még kitart a bivaly-tenyésztés mellett. Vele beszélgetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A szépvízi Gertruj Juliánna kénytelen megválni kedvenc állataitól, mert egyedül nem bírja a gazdálkodást. Csak a támogatásra bejelentett állatok maradnak. A gazdáknak a legnagyobb gondjuk az értékesítéssel van. Simon Géza máréfalvi gazda válaszol kérdéseinkre. Az idősek bérbe adják a földeket, a fiatalok külföldön próbálnak érvényesülni. Becze Péter pusztinai gazdálkodónál jártunk. A törzskönyvezett állatokat jobban lehet értékesíteni. Orbán Csaba mérnök, a homoródkarácsonyfavi farm vezetője nyilatkozik. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Mérhetetlen károkkal kell szembenézniük a gazdáknak, ha nem sikerül megakadályozni az egerek további szaporodását. A Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóságon a közelmúltban növénytermesztők, környezetvédelmi, vadgazdálkodási, növényvédelmi szakemberek és állatorvosok keresték a megoldást az egérinvázió megállítására. Végső következtetésként megállapították: kérik az agrártárcát, engedélyezzék azon egérirtó-szereknek mezei használatát, melyeket pillanatnyilag csak a gazdaságokban, raktárakban lehet használni, és amelyek alkalmazása minden mezőgazdász számára elérhető. A szakmailag alátámasztott átiratot elküldték a szaktárcához. (Háromszék)

Az elmúlt három évben összesen 80 millió eurós károsodás érte az államot az illegális erdőkitermelések miatt – derül ki az Állami Számvevőszék legfrissebb jelentéséből. A hatóságok ezzel szemben csak 14 millió euró értékben szabtak ki büntetéseket. A jelentés szerint Romániában folyamatosan csökken az erdős területek nagysága, jelenleg az ország területének 27,33 százalékát borítja erdő, amivel már a 32 százalékos európai átlag alatt vagyunk. 1991 óta 3 millió hektár erdőt taroltak le, a legtöbbet az ország nyugati részében. A jelentés arra is kitér, hogy a letarolt erdőrészek helyén nem történtek fatelepítések, még az állami erdővállalat, a Romsilva részéről sem. Az illegális fakivágások 2005-ig voltak a legjelentősebbek, azóta kisebb mértékben, de tovább folyatódik az irtás. (Transindex/Antena3)

Az öt hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező termőföld-tulajdonosok több mint fele bérbe adná vagy eladná birtokát, mert a megművelésre befektetett összeg nem térül meg – hívta fel a figyelmet egy friss felmérés eredményeire a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége (LAPAR). A mezőgazdasági minisztérium felmérése szerint Romániában körülbelül 700 ezerre tehető azok száma, akik öt hektárnál kisebb területen termelnek. A felmérésből kiderül továbbá, az ebbe a kategóriába eső kistermelők az ország mezőgazdasági hasznosításra alkalmas területeinek a 40 százalékát birtokolják. Laurenţiu Baciu elmondta, a fiatal gazdák számára nyújtott állami támogatás annyira elenyésző, hogy szerinte a kormány ajánlata senkit nem fog meggyőzni. “A támogatás akkor lehetne hatékony, ha a fiatalok – előnyös kölcsönigénylési feltételek mellett – akár 150.000 euró feletti összegre is pályázhatnának” – mutatott rá az érdekvédelmi szervezet vezetője. (Krónika/Gazdaélet)

Novemberben a csirkehús 10%-kal olcsóbb lett az üzletekben a csirkefarmok által az utóbbi hónapokban eszközölt 10-15 százalékos árcsökkentések következtében, de a termelők azt mondják, ha nem csökken a hozzáadott értékadó, nem lesznek képesek helyt állni az import hússal szemben – nyilatkozta Ilie Van, a Romániai Szárnyas-tenyésztők Egyesületének elnöke. Kifejtette, a román termelők azt követően csökkentették az árakat, miután az utóbbi hónapokban elözönlötték a román piacot az import termékek, amelyek főként Lengyelországból és Hollandiából érkeznek az oroszországi embargó miatt. (Mediafax)

Baróton néhány évvel ezelőtt még működött az állatpiac, ahol hetente mindenki szabadon árulhatta jószágait, illetve vásárolhatott ugyanakkor kedve szerint. Ma már egyetlen működő állatpiac sincs Erdővidék-szerte, pedig volna igény az állatpiacokra. A fő probléma az – mint sok más uniós jogszabály esetében is -, hogy nem a törvény járható útját kereste senki, hanem az önkormányzatok elkönyvelték, nem lehet teljesíteni a feltételeket, és felhagytak az állatpiac-szervezéssel. (Székely Hírmondó/Gazdaélet)

Kötelező a trichinellózis-vizsgálat – figyelmeztet az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Ellenkező esetben kétezer lejes bírság róható ki. A hatóság december nyolcadikától tájékoztatni fogja a lakosságot arról, hogy mely központokban végezhetők el az állatokon ezek a tesztek. (Híradó)

66.700 fenyőfát vág ki idén a Romsilva a karácsonyi ünnepekre. Ez 28 százalékkal több mint tavaly, az ár viszont változatlan, azaz 10 és 30 lej közötti marad. A törvénytelen fakivágások megelőzésére az elkövetkező időszakban az Országos Erdőgazdákodási Hivatal a rendőrséggel együtt szigorú ellenőrzéseket helyezett kilátásba. (Híradó)

„Az önszerveződő közösségek szerepe a Kárpát-medencében, a részvételi demokráciától az önellátásig” címmel, szombaton, december 6-án délután 5 órától Marosvásárhelyen a Deus Providebit Tanulmányi házban szerveznek tanácskozást. A vendégek rövid kiselőadásokban egy-egy új önszerveződési lehetőséget mutatnak be. A tanácskozás távlati célja, hogy a marosszéki és magyarországi önszerveződő közösségek együttműködéséből olyan új, példaértékű megoldások jöjjenek létre, amelyeket többek között Erdélyben máshol is átvehetnek és továbbfejleszthetnek. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 27 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a burgonyáé 1 lej 20 bani és 2 lej, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 12 lej. A kápia és a paradicsompaprika kilója 8 lej és 9 lej, a töltenivaló paprikáé 3 lej 50 bani és 5 lej, a paradicsomé 6 lej és 7 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a gomba kilójáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 3 lej, a spenóté 5 lej, a jégcsapreteké és a fekete reteké 3 és 4 lej, a főzőtök kilóját pedig 1 lej és 1 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 7 lej, a karfiolé 4 és 5 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani, egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej. Az alma kilója 2 lej és 3 lej 50 bani, a körtéé 3 lej és 5 lej 50 bani, a birsalma kilója 7 lej, a szilváé 3 és 4 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 5 és 6 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente-Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Hány szarvasmarhát gondoz a máréfalvi Simon Géza?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2014 december 8-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro