• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9737 RON
  • USD4.5689 RON
  • GBP5.9158 RON
  • HUF1.2665 RON

GAZDAÉLET

A 2014 május 20-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Exportra kerül a Magyarhermányban nevelt hízó állat. Komporály Sándor fiatal vállalkozóval beszélgetünk. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd a május közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Vadak támadása miatt nehezebb a magyarzsákodi farmereknek, de még mindig meg lehet élni az állattenyésztésből. Sikertörténetünkben ifj. Hegedűs Béla farmert ismerhetik meg. A bitai Szabó Árpád fából készített autót, amivel nagy feltűnést keltett a környéken. 26 év után újabb modellen töri a fejét, bár már 88 éves. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy január elsejétől csökkentse a zöldség, gyümölcs és a biotermékek hozzáadott érték adóját – jelentette be Victor Ponta. A kormányfő elmondta: ősszel elkészítik a kenyér és sütőipari termékek ÁFA csökkentése óta eltelt év mérlegét, és ennek függvényében bővíthetik a kedvezményes adózású termékek listáját. A zöldség- és gyümölcstermelés adócsalásra igen érzékeny terület, nagyok a költségvetési veszteségek, ugyanakkor a belföldi termelők hátrányba kerülnek a gazdasági versenyszabályok megsértése miatt. A hústermékek ÁFA-csökkentése ennél sokkal nehezebb feladat, mert ott jóval nagyobb összegek folynak be az adóból. (Híradó)

A vidékfejlesztési támogatások igénylésére vonatkozó újdonságokról tartott tájékoztatót Szatmár megyében Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A program idei kiírása május 20-án kezdődik, s újdonságnak számít, hogy az elbírálási feltételeken könnyítettek annak érdekében, hogy mindenki azonos esélyekkel pályázhasson. A hangsúlyt a feldolgozóegységek létesítése és fejlesztése helyett a termelési tevékenység támogatására helyezik majd, annak érdekében, hogy hazai termékek szolgáljanak a gyártás alapanyagául, és visszaszoruljon az import főleg a húsipari készítményekből, valamint a gabonából. (Gazdaélet)

Gondot okoz a székelyföldi termelőknek a hagyományostermék-minősítés kiváltása a mezőgazdasági tárca által megszigorított feltételek miatt. A tradicionálistermék-minősítés odaítélése többek között attól függ, hogy a termelő milyen dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy 40-50 évvel korábbi recept alapján állítja elő készítményét. A rendelet szerint a gazdák leírásokkal, tanulmányokkal, régi újsághirdetésekkel, feljegyzésekkel bizonyíthatják, hogy az a termék eddig is létezett. Hargita megyében az elmúlt évben 17 személy kapta meg a hagyományostermék-minősítést a szaktárcától, összesen 47 termékre. (Gazdaélet)

Többszöri halasztás után tegnaptól a Kovászna megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél (APIA) fogadják az állattenyésztők támogatási kéréseit. A megyében 4.370 állattenyésztőtől várnak támogatási kéréseket. Ez a létszám kevés más megyékhez képest, Hargita, Máramaros, Suceava megyében a kérvényezők száma meghaladja a tízezret. A következő napokban a tejelő és húsmarhák, juhok, kecskék, bivalyok utáni támogatást kérhetik a gazdák, beleértve a hegyvidéki különtámogatást is. Az orbaiszéki, illetve bodza-vidéki gazdák Kovásznán és Bodzafordulón iktathatják igényléseiket, a többi vidék állattartói Sepsiszentgyörgyön. A megye polgármesteri hivatalaihoz már elküldték a név szerinti beütemezést. A gazdáknak a beosztásnak megfelelően kell jelentkezniük a kifizetési ügynökségnél. (Háromszék/Gazdaélet)

Sokkal jövedelmezőbb a repcetermesztés, mint a gabonatermesztés. A repce kilójáért kétszer annyit fizetnek a felvásárlók, mint a búzáért és a hektáronkénti átlaghozam is 3500-4000 kilogramm körül szokott alakulni. A repce nagyon jól beilleszkedik a vetésforgóba, kitűnő elővetemény. A repce után előnyös gabonát termelni, hiszen korán lehet szántani, s nagyon könnyű előkészíteni a talajt. Ugyanakkor a repcének biztos piaca van. Maros megyében inkább a Mezőségen és a Maros mentén termesztik, de Segesvár és Dicsőszentmárton környékén is találkozunk repceültetvényekkel. Évről-évre egyre nagyobb a repcével bevetett terület, idén 2500 hektárra tehető a repceföldek összterülete a megyében. (Gazdaélet)

Hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság elnöke elmondta: az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság egyhangú döntést hozott, valamennyien támogatták, hogy bekerüljön az egyedüli értékek közé, hogy az utókor is megőrizze őket nemzedékeken át. A magyar akác az alföldi és a vidéki táj elengedhetetlen része, kiváló magyar fa, a világon egyetlen ország sem ért el Magyarországhoz hasonló eredményeket az akácgazdálkodásban – érvelt a bizottság döntése mellett a miniszter. Hozzátette: az akácméz kiváló és egyedülállóan népszerű terméke a hazai méhészetnek. (MTI)

Az ALUTUS Regio Egyesület Helyi Akciócsoportja, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program IV. (LEADER) tengelye keretében, pályázati lehetőségeket hirdet két intézkedésen belül az Erdővidék és Olt-mente településein tevékenykedő magán- és jogi személyek számára. Ezek a következők: a fiatal gazdák támogatása és a mezőgazdasági egységek korszerűsítése. Mindkét intézkedés esetében a támogatási kérelmek leadásának határideje: június 10., 12 óra. Bővebb tájékoztatást a pályázati feltételekről, illetve a szükséges iratokról a www.alutusregio.ro honlapon találnak, illetve személyesen az egyesület baróti irodájában. (Gazdaélet)

Tájékoztatjuk hallgatóinkat, hogy ma tartják a kecseti búcsút, a hétvégén, május 25-én pedig a szentegyházi Nárcisz-fesztiválra várják az érdeklődőket. Május 28-án Kászonjakabfalván lesz búcsú, május 30 és június 1 között viszont a csíkszentmártoni falunapokon szórakozhatunk – tudjuk meg a Hargita megyei Tanács és a Hargita megyei Agrárkamara által összeállított vásárnaptárból. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 26 és 27 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 2 lej, az újburgonyáé 4 lej, a káposztáé 2 lej 50 bani, a fehérhagyma kilója 3 lej 50 bani, a fokhagyma kilója 20 lej, egy kötés zöldhagyma 1 lej. A kápia kilója 12 lej, a töltenivaló paprikáé 12 és 13 lej, a paradicsomé 6 és 7 lej, az uborkáé 4 lej, a csípős paprika darabja 50 bani, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller és a petrezselyem kilójáért viszont 6 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 1 lej, a tárkony kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapreteké 3 lej 50 bani és 4 lej, a fekete reteké 3 és 4 lej, a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani, a főzőtök kilóját pedig 5 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly litere 10 és 12 lej, a zöldpaszulyé 16 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 10 lej, a karfiolé 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Egy fej saláta 2 lej és 2 lej 50 bani, a spenót kilóját 3 lejért kínálják. Az alma kilója 3 lej és 3 lej 50 bani, a körtéé 5 lej és 6 lej 50 bani, az eperé 7 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 12 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Lakatos Enikő)

Játékunk kérdése:

Miből készített járművet a bitai Szabó Árpád?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2014 június 2-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro