• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9737 RON
  • USD4.5689 RON
  • GBP5.9158 RON
  • HUF1.2665 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Az itthont választotta

A 2017 április 18-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Május elején nemzetközi kertészeti kiállítást és vásárt szervez Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE egy magyarországi céggel társulva, az egyetem arborétumában. Erről lesz szó összeállításunkban. Ezt követően az április közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Egyre több fiatal dönt úgy, hogy itthon próbál megélni. A vámosgálfalvi Szabó József Szabolcs fiatal kertészmérnök is jó példa erre. A csíkcsekefalvi 93 éves Imre István hűséges hallgatónk. Amikor a közelmúltban személyesen találkoztunk nagyon sokat mesélt az elmúlt kilenc évtizedről. Ezekből az emléktöredékekből forgatunk le. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A tavalyi 1,79 lejes szinthez képest literenként 37 banival csökkenti idén a mezőgazdasági munkálatokhoz elhasznált üzemanyagok jövedékiadó-visszatérítésből származó gázolaj-támogatás mértékét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. A gazdák ezúttal 1,41 lejre számíthatnak literenként. A szaktárca gépesített mezőgazdasági munkálatok üzemanyagköltségeinek támogatására idén 349,4 millió lejt fordít. Az ehhez szükséges pénzügyi forrást az állami költségvetésből biztosítják. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Az eddigi 153 helyett már 75-76 méhcsaláddal is pályázhatnak a 6.3-as intézkedésen kínált 15 ezer eurós támogatásra a méhészek. Az intézkedés közvitára bocsátott változatában a kisgazdaságoktól minimálisan megkövetelt gazdasági egyenértékpontszámot négyezerre, vagyik az eddigi pályázati alsó pontszámhatár felére csökkentik. Amúgy a 6.1-es intézkedésre pályázó 12.000 és 50.000 SO pontszám tartományba eső gazdaságok – gazdasági méret függvényében – 40-50 ezer euro vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Négy, a fertőző kevésvérűségben szenvedő ló akadt fenn idén a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság tavaszi vérvételi szűrővizsgálatán. Egy beteg lovat Udvarhelyszéken, hármat pedig Gyergyó térségében fedeztek fel az állatorvosok. A hatóság laboratoriumában eddig 13 493 egyed vérmintáját vizsgálták be. A lovakat időközben már levágták, a kárfelmérés is megtörtént, a következő lépés így már csak a kártalanításhoz szükséges dokumentáció összeállítása. A körzeti állatorvosok azokon a településeken, ahol az anémiás lovakat találták, a helyi lóállományból két fordulóban, háromhavonta megismételve újabb vérmintákat gyűjtenek. A fertőzési gócot a szakhatóság csak akkor tekinti felszámoltnak, ha a településről származó minták mindkét alkalommal negatívak lesznek. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A Mihai Eminescu Tröszt Alapítvány „A jövőnek ültetünk” elnevezésű kampánya keretén belül ebben az évben majdnem 300 ezer facsemetét ültetnek el 5 megyében, 14 tanintézmény diákjaival. 8 évvel a projekt elindítása után ezzel 2 millióra gyarapszik az elültetett csemeték száma. Idén Bihar, Brassó, Kovászna, Hargita és Szatmár megyei területekre kerülnek a csemeték, általában hektáronként 4.500 darab. (Híradó)

Az RMGE Maros idén is meghírdeti “a legszebb konyhakertek” programot. Május 20-ig lehet jelentkezni Marosvásárhelyen a Laposnya utca 23 szám alatt a következő kategóriákban: zöldségeskert, gyümölcsöskert, vegyeskert, erkélyen kialakított kert, mini kert (10-50 m2) között, normal kert (50 m2 felett) és Közösségi kert – csoportok, szervezetek által megművelt kertek. A kertek megtekintésére két alkalommal kerül sor előzetes egyeztetés alapján. Eredményhírdetés szeptember 2-án lesz a Nemzetközi Gazdanap a Csűrszínházban program keretében. (Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Mivel foglalkozik a vámosgálfalvi Szabó József Szabolcs kertészmérnök?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 április 21-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro