• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9690 RON
  • USD4.5823 RON
  • GBP5.8022 RON
  • HUF1.2634 RON

GAZDAÉLET

A 2014 április 22-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Székelyföldön ilyenkor húsvétkor a háziasszonyok igyekeznek a hagyományos ételeket elkészíteni, amihez ha lehet hazai alapanyagot választanak. Cseresnyés Eszter parajdi kertészmérnök, tanárnő válaszol kérdéseinkre. Jedden már a kisiskolásokat is a hagyományápolásra nevelik. Maki Böjte Éva tanítónővel elevenítjük fel az ősi- és ma is élő szokásokat. Ezt követően az április közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A húsvéti ünnepi asztalra kerülő finomságokat minden gazdasszony gondosan készíti. Néhány ínyencségről kérdezzük Aszalos Rozália marosvásárhelyi háziasszonyt. A sajt is jól megfér az ünnepi asztalon. Bár ha jól belegondolunk máskor is szívesen fogyasztjuk. Gál Adél gyergyóalfalusi sajtkészítővel beszélgetünk. Az igazi házi süteményekhez jó alapanyag a kertben szedett friss gyümölcs. A firtosváraljai Bálint István több őshonos gyümölcsfával büszkélkedhet. Nála jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Megkétszereződött, sőt, majdnem megháromszorozódott a szarvasmarha-tenyésztőknek nyújtott támogatások összege. Az eddigi 500 lej helyett idén 700 és 1.300 lej közötti összeget kapnak a gazdák egy állat után. Az Unió új, közös agrárpolitikája a közép-kelet-európai országoknak kedvez, így a korábbi 7 éves költségvetési időszakhoz képest Romániában is nőtt a lehívható, közvetlen területalapú támogatások értéke. Az elmúlt 7 évben csaknem 6 milliárd eurót tudtak megszerezni a hazai gazdák, ez az összeg 10 és fél milliárd euróra nő. (Rador/Gazdaélet)

A tejtermelők, illetve felvásárlók május 14-ig tehetik le a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél a 2013/2014-es kvótaévben eladott/leadott tejmennyiségről szóló nyilatkozatukat. A nyilatkozatot akkor is le kell tenni, ha a termelő a kvótaévben egyáltalán nem adott el tejet. Azoktól a tejtermelőktől, akik határidőn belül nem iktatják nyilatkozatukat, visszavonják az egyéni kvótát, ami az országos tartalékalapba kerül. A kvótát nem vonják vissza, ha legkésőbb július 21-ig a tejtermelők leteszik nyilatkozatukat, ebben az esetben írásban kell nyilatkozniuk arról, miért nem tudtak eleget tenni kötelezettségüknek május 14-ig. A tejfelvásárlóknak ugyancsak május 14-ig kell iktatniuk nyilatkozatukat. Aki elmulasztja benyújtani a bevallást, annak május 15-től napi büntetést számolnak. A büntetés 100 és 100 ezer euró között lehet. (Háromszék)

A Kereskedelmi Világszervezethez fordul az Európai Unió, amiért Oroszország megtiltotta az EU-ból származó elő sertés és sertéshús bevitelét az országba. A döntés Brüsszel szerint az Oroszországba irányuló teljes uniós agrárexport negyedét érinti, és súlyos veszteségeket okoz az uniós agráriumnak. A WTO vitarendezési eljárásának keretében Brüsszelnek és Moszkvának hatvan napja van, hogy megállapodjanak. Ha ez nem sikerül, az EU kérheti egy olyan testület felállítását, amely eldönti, jogszerűek-e az orosz intézkedések. (MTI)

Maros megyében a szarvasmarha-állomány 4%-kal, a juh- 3%-kal, a kecske-állomány pedig 10%-kal növekedett. Ez elsősorban a támogatásoknak tudható be. Ahol csökkenés tapasztalható, az a sertés- (18%) és a szárnyastenyésztés (29%), ennek oka a kedvezőtlen piaci körülmények, hiszen egyre nehezebb hazai sertés, illetve szárnyashúst értékesíteni a behozatal miatt. A tejtermelés a megyében az előző évhez viszonyítva 4%-kal nőtt, ezzel szemben a hústermelés 16%-kal csökkent. Valójában ez utóbbin kellene javítani, hiszen a húsnak még mindig van felvevőpiaca. (Gazdaélet)

A Kolozs megyei Récekeresztúron avatták fel Európa legnagyobb bölényfarmját, amely majdnem 300 állatot számlál, és 500 hektáron terül el. A farmot 1,5 millió eurós befektetéssel hozták létre. Az állatokat Dániából, Németországból, Franciaországból, Ausztriából és Belgiumból hozták. A bölényeket húsukért tenyésztik, amit nyugat-európai országokba, főként Németországba fognak exportálni, ahol nagyon nagy a kereslet. Ugyanakkor a bölényhús romániai értékesítésére is gondolnak. A bölényfarmon körülbelül 30 alkalmazott dolgozik, ezek a Kolozs megyei Cege, Récekeresztúr és Páncélcseh községekben laknak. (Mediafax/Gazdaélet)

A már hagyományos kolozsvári Agraria idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját és az évek során a legnagyobb erdélyi seregszemlévé nőtte ki magát. A kiállítás április 24. és 27. között látogatható a már megszokott helyen, a nagybányai út elején. Ott lesznek a legfontosabb traktor- és mezőgépgyártó cégek újdonságai, vetőmagosok, vegyszergyártók és forgalmazók mutatják be legújabb termékeiket. A szervezők az állattenyésztőkre is gondoltak. Különböző állatfajok kiállítását lehet megtekinteni, de nem maradnak el a mezőgazdasági témájú rendezvények sem. Április 26-án lesz például a termelő napja, ahova számos szakmai egyesületet hívtak meg. (Háromszék/Gazdaélet)

Baróton ma délután 6 órakor a Föld napja alkalmából a „Felettünk az ég, lábunk alatt a föld” címmel szervezett rendezvénysorozat keretében faültetésre kerül sor a múzeum előtti zöldövezetben. Majd 18 óra 30 perckor megnyílik Toró Attila sepsiszentgyörgyi fotóművész Felhőmesék című fotótárlata, illetve 19 órakor Őshonos erdőtársulásaink és a klímaváltozás címmel Kádár Tibor-Sándor erdőmérnök (Nagybacon) tart vetítettképes előadást. Házigazdák: Hoffmann Edit és Demeter Zoltán. (Demeter Zoltán)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 26 és 27 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a káposztáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a vörös káposzta 3 lej, a vöröshagyma és a fehérhagyma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a fokhagyma kilója 13 és 15 lej, egy kötés zöldhagyma 80 bani és 1 lej 50 bani. A kápia kilója 10 és 12 lej, a paradicsomé és az uborkáé 7 és 8 lej 50 bani, a csípős paprika darabja 80 bani, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller és a petrezselyem kilójáért viszont 5 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, a tárkony kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapreteké 3 lej 50 bani és 4 lej, a fekete reteké 3 és 4 lej, a hónapos retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly litere 10 és 12 lej, a murok kilójáért és a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 10 lej, a karfiolé 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Egy fej saláta 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a spenót kilóját 3 lejért kínálják. Az alma kilója 2 lej és 4 lej, a körtéé 5 lej és 6 lej 50 bani, az eperé és a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 12 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Mivel foglalkozik a gyergyóalfalusi Gál Adél?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2014 április 28-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro