• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9771 RON
  • USD4.6535 RON
  • GBP5.8883 RON
  • HUF1.2521 RON

GAZDAÉLET

A 2014 február 4-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Exportra kerül a Magyarhermányban nevelt hízó állat. Komporály Sándor fiatal vállalkozóval beszélgetünk. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Hobbyból indult, ma már egy kisebb nyúlfarmmal rendelkezik a zágoni Kocsis Miklós fiatal vállalkozó. Ha van szaktudás, a nehéz időkben is sikeressé tehetjük kertészetünket. Szilágyi Melinda aranyosegerbegyi kertészmérnököt kérdezzük. Kerekes Edit szentegyházi óvónő, szabadidejében Peteken tartózkodik. A kertben gazdálkodik, de szabadidejében bútorfestéssel és gyöngyfűzéssel foglalkozik. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Új támogatási formát dolgoz ki a krumpli termelőknek a mezőgazdasági minisztérium. Gheorghe Neaţa minisztériumi vezérigazgató jelentette be a napokban a Kovászna megyei Szitabodzán, hogy a szaktárca tervei szerint, de minimis támogatás formájában segítenék a krumplit termelő gazdákat. A tervek szerint az étkezési burgonyára hektáronként ötszáz eurót, míg a fajtaelismert vetőmag burgonya termesztésére hektáronként 1.500 euró támogatást nyújtana az állam. A burgonya volt az egyetlen olyan kultúra, ahol a támogatás alacsonyabb volt, mint a megállapított jövedelmi norma. A támogatás azért is előnyös lehet, mert ha itthon sikerül megtermelni a vetőmag burgonyát, nem lesz szükség a drága külföldi termény behozatalára. Ezzel is csökkenthetnék a gazdák a költségeket, jelenleg ugyanis a vetőmag ára közel harminc százaléka a krumpli-kultúrához szükséges befektetésnek. Romániában évek óta csökken a burgonyával beültetett terület, különösképpen a vetőmagtermelés esett vissza. Évekkel ezelőtt Kovászna megyében 3.500 hektáron termesztettek fajtaelismert vetőmagot, ezzel szemben tavaly az egész országban 110 hektáron, ebből 60 hektáron Kovászna megyében termesztettek vetőmag burgonyát. (slagerradio.ro)

A szaktárca módosító javaslatot tett le a kormányhoz, amely szerint február 1. és április 15. között is igényelhető a hűtőtankok vásárlásának támogatása. A támogatás bevezetésével a tej felvásárlási ára is növekszik, mivel nagyobb mennyiségű tej jobb áron értékesíthető. Az igényelhető támogatás 5.000 euró egyesületenként és hűtőtankonként, ez bőven elegendő a kormányrendeletben meghatározott legnagyobb, 1000 literes hűtőtank megvásárlására. Elszámolható ebből az összegből a tank beszerelése is, valamint egy 12 hónapos szervizköltség. A kormány a támogatásra összesen 70,8 millió lejt hagyott jóvá, ami országos szinten több mint 2.800 hűtőtank vásárlására elegendő. A támogatásra községenként egy egyesület jogosult, a tagok jószágainak szerepelniük kell az országos farmnyilvántartásban, egy személyt kell nevesíteni, aki felel a tej összegyűjtéséért és a tejminőségi elemzések elvégzéséért. A típuskérést a megyei kifizetési ügynökséghez kell leadni. Mellékelni kell a helyi tanács igazolását, miszerint helyet, helyiséget biztosít a hűtőtank felszereléséhez. (Háromszék)

Aki még nem kapta meg a 215-ös intézkedés keretében járó támogatást, könnyített hitelért folyamodhat a bankokhoz. A segítségre a baromfitenyésztők és a szarvasmarhatartók jogosultak. A hitelből a támogatásra jogosultak finanszírozhatják költségeiket mindaddig, amíg az APIA számlájára jutnak azok az uniós alapok, amelyekből kifizethetik a szóban forgó támogatásokat. A hitel nagysága baromfitenyésztésért járó támogatás esetében ennek legtöbb 90%-a lehet, míg a szarvasmarhatartásért folyósítható hitel 300 lej állatonként. Hitel viszont csak a hústermelésre tenyésztett állatok után jár. A hitelek 80%-át az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alap, valamint a Kis- és Középvállalkozók Hitelgarancia Alapja garantálja, tehát a hiteligényléskor, ha a bank igényt tart rá, csak a különbözetért kell saját fedezetet biztosítani. (7határ)

Még legtöbb három évig lehet a jelenlegi formában vezetni a mezőgazdasági nyilvántartókat, de legkésőbb 2017. január 1-től valamennyi polgármesteri hivatalnál kötelezővé válik az elektronikus mezőgazdasági regiszter használata – legalábbis ezt írja elő egy most előkészítés alatt álló kormányhatározat. A tervezet szövege szerint 2017 januárjáig a polgármesternek kell javaslatot előterjesztenie a helyi tanács felé, hogy milyen formában kívánják vezetni a nyilvántartót. A mezőgazdasági regisztereket eddig minden évben a hivatalon belül kellett aktualizálni a mezőgazdasági irodákban a gazdák nyilatkozata, bevallása alapján. Ezekben tartották nyilván többek közt azt is, hogy egy-egy gazdaságon belül hány jószág van, valamint hogy az illető gazda milyen földterülettel rendelkezik, vagy azt kinek adta használatba. A tervezet szerint az elektronikus mezőgazdasági nyilvántartók bevezetésének költségeit, az ehhez szükséges programokat a kormány biztosítja majd. (7határ)

A kínaiak farmokat is vásárolnának Romániában – közölte Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter, miután újra találkozott Kína küldöttségével. A két ország képviselői novemberben két memorandumot is aláírtak, így Kína felszabadította Románia számára a törzskönyves szarvasmarhák, juhok kivitelét, valamint a fagyasztott disznóhús exportlehetőségét. Az akkor aláírt megegyezések szerint Kína Romániából 500.000 fő szarvasmarhát, 3 millió sertést és 4-5 millió juhot szeretne felvásárolni. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 25 és 26 lej, a vegyes mézzé 21 és 22 lej, a burgonyáé és a káposztáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a foghagyma kilója 15 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fehér hagymáé 2 lej 50 bani és 3 lej. A karfiol kilója 4 és 6 lej, a töltenivaló paprikáé, a paradicsompaprikáé, és a kápiáé 10 és 11 lej, a paradicsomé 10 lej, a csípős paprika darabja 50 és 80 bani, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller kilójáért 6 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, a cékla kilója 2 és 3 lej, a jégcsapreteké és a fekete reteké 3 és 4 lej, a hónapos retek kilója 5 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 10 és 12 lej, a murok kilójáért és a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 10 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 és 60 bani. Az alma kilója 2 lej és 4 lej, a körtéé 4 lej és 5 lej 50 bani, a szőlőé 6 és 11 lej, a dióbélé 30 lej, a sajté 18 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Milyen állatot hizlal exportra a magyarhermányi Komporály Sándor fiatal vállalkozó?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2014 február 10-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro