• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9769 RON
  • USD4.5843 RON
  • GBP5.8121 RON
  • HUF1.2859 RON

GAZDAÉLET

A 2014 március 4-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Az alsórákosi közbirtokosságnak sikerült visszaigényelni területeit. Andrei Sára pénztárossal beszélgetünk. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd a március elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A mezőgazdaság jövőt jelenthet a fiatalabb generációnak. Bocskor Levente csíkkozmási fiatal gazdálkodót kérdezzük. A hétvégén XII. alkalommal szervezték meg Nyárádszeredában a Kertésznapot. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott jártunk. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A 2013-as évre szóló mezőgazdasági életjáradékra jogosultaknak március 1. és augusztus 31. között kell jelentkezniük a megyei APIA-központban, hogy láttamoztassák életjáradékra való jogosultságukat igazoló könyvecskéjüket, különben nem kaphatják meg a 2013-ra járó járadékukat. Jelentkezni lehet bármelyik megyei APIA-központban az alábbi okmányokkal: életjáradékra való jogosultságot igazoló könyvecske; a termőföld haszonbérletbe adását igazoló szerződés; személyazonossági igazolvány eredetiben; működő banki folyószámlát igazoló okirat; amennyiben tárgyszerű, az egészségügyi bizottság naprakész bizonyítványa eredetiben és másolatban, az I. vagy II. fokú rokkantság igazolására. (Gazdaélet)

Németországból Romániába importált, lejárt szavatosságú szalámit hozott forgalomba egy brassói és egy Maros megyei cég. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei az ügy kapcsán 200 üzletet ellenőriztek. A fogyasztóvédők összesen 9 tonna gyanús terméket koboztak el. Ezeket megsemmisítik. Több helyen megállapították, hogy az érintett termékek húsminősége valóban aggasztó, sőt ennek csomagolására sem használtak a cégek megfelelő vákuumos eljárást. Rudakba vagy felszeletelve, hamis címkézéssel csomagolva juttatták el a bevásárlóközpontokba. (Gazdaélet)

Nemrég megalakult a Szépmező és Gidófalva környékén termelő gazdák szervezete, amely meg szeretné vásárolni az állami tulajdonban levő gidófalvi pumpaházat, hogy hatékonyabbá tegye a földjein az öntözést. Távolabbi célok közt szerepel azon gazdák tömörítése is, akik valamilyen módon, fúrt kutakból vagy a meglévő rendszeren keresztül öntöznek. Szervezetként könnyebb lesz pályázni, engedélyeket beszerezni. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter már aláírását adta a szervezet létrejöttéhez, sőt a szaktárcától arra is ígéretet kaptak, hogy az öntözésre használt áram árát 25-30 százalékkal csökkentik. (Székely Hírmondó)

A London melletti Lutonban is pékséget nyitott Diószegi László sepsiszentgyörgyi pékmester. A lutoni kemencékben egyelőre napi 300-400 székely krumplis kenyeret sütnek egy sepsiszentgyörgyi pék irányításával. Az angliai vállalkozást decemberben indították, és londoni román és lengyel üzletekkel sikerült eddig üzleti kapcsolatot kialakítani. A vásárlóik eleinte a román és magyar közösséghez tartozók köréből kerültek ki, de a klienskörük folyamatosan bővül. A pékmester hozzátette, a termékskála kibővítésére és napi 3-4 ezer kenyér gyártására készülnek Angliában. Megjegyezte, a kenyérlisztet Magyarországról, a burgonyát Németországból szállítják a lutoni pékségbe. (MTI)

Háromszéken március 10-ére várják az első gólyát – a vándormadarak több magyarországi településre is visszaérkeztek a napokban. Kelemen László, a Rara Avis madárvédő egyesület elnöke szerint március végén jönnek vissza a madarak csapatostól, ám évről-évre mind korábban figyelik meg az első gólyát. A sepsiszentgyörgyi egyesület már három éve kisrégiónként térképezi fel a gólyafészkeket, eddig Erdővidéken, Sepsi- és Kézdiszéken mintegy 170 fészket számoltak meg. Idén Orbaiszéken, majd Bodzavidéken is terepeznek. Az öt éves projekt végén minden fészekről fénykép, leírás készül, az adattárat feltöltik egy honlapra. Kelemen László becslései szerint Háromszéken mintegy 240 fészket raktak a gólyák. (Krónika)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 26 és 27 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a káposztáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a vöröshagyma kilója 3 és 4 lej, a fehér hagymáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a foghagyma kilója 10 és 15 lej. A kápia kilója 10 és 11 lej, a paradicsomé és az uborkáé 9 és 10 lej, a csípős paprika darabja 50 és 80 bani, a gombáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller és a petrezselyem kilójáért viszont 6 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapreteké 3 lej 50 bani és 4 lej, a fekete reteké 3 és 4 lej, a hónapos reteké 4 és 5 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 10 és 12 lej, a murokért és a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 10 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 és 60 bani. Egy fej saláta 1 lej 50 bani és 3 lej 50 bani, a spenót kilóját 8 lejért kínálják. Az alma kilója 2 lej és 4 lej, a körtéé 4 lej és 5 lej 50 bani, a szőlőé 4 és 6 lej, a dióbélé 30 lej, a sajté 18 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Hányadik alkalommal szervezték meg a Kertésznapot Nyárádszeredában?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2014 március 10-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro