• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9765 RON
  • USD4.6156 RON
  • GBP5.7819 RON
  • HUF1.2855 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – A mezőgazdaságban is lehetünk sikeresek

A 2017 december 19-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Bármilyen vállalkozást sikerre lehet vinni – ha van szaktudás. Kósa Alpár fiatal szőkefalvi vállalkozóval beszélgetünk. A kolozsvári Vígh Ferenc kézműves sörkészítésbe fogott. Vele készült interjúnkat hallhatják. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A mezőbándi Nagy Levente vállalkozó úgy látja, itthon is meg lehet élni, nem kell a külföldben gondolkodni. Őt kérdezzük. A minőségi sajtokat gond nélkül lehet értékesíteni. Ezt bizonyítja a homoródalmási Sándor Kálmán sajtkészítő jól menő vállalkozása is. A szentgericei Szőcs Mihály és családja zöldségtermesztéssel és értékesítéssel foglalkozik. Egy bizonyos mennyiség savanyítva kerül a piacra. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Országos szinten 1,55 milliárd eurós rekordösszeget, azaz a mezőgazdasági minisztérium által megjelölt 1,4 milliárd eurós célértékhez képest 10 százalékkal nagyobb uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatást fizetett ki idén az Országos Vidékfejlesztési Program intézkedéseire pályázó gazdálkodóknak és önkormányzatoknak a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. A Hargita megyei pályázók több mint 32 millió euró lehívásával jeleskedtek. A 2017-ben benyújtott és támogatásra kiválasztott 51 Hargita megyei pályázatból 11 esetében még nem írták alá a finanszírozási szerződést. Ezek között egy olyan farmfejlesztési beruházási projekt szerződéskötésére is várnak, amelynek az értéke meghaladja a másfél millió eurót. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Elfogadta a szenátus plénuma azt a mezőgazdasági minisztérium átszervezésére vonatkozó törvénytervezetet, amely a szaktárca alárendeltségében működő intézményeket, szervezeteket ezután a megyei mezőgazdasági igazgatóságok ernyője alá vonja, a megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségek kivételével. Ez jelentős mértékben mentesíti a gazdákat a rendszert mostanáig jellemző bürokratikus eljárásoktól. A 2018-as állami költségvetést a mezőgazdasági minisztérium már ennek tudatában állította össze. (Híradó/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Folytatódik a kutyaoltási kampány. A veszettség elleni oltást az állatorvosok végzik az állategészségügyi rendelőkben, városon és falun egyaránt. Olyan kutyák esetében kell a szérumot beadatni, amelyeknek van gazdájuk, rendelkeznek egészségügyi könyvecskével és ellátták őket mikrocsippel. Amennyiben még nincs a kutyának egészségügyi könyvecskéje, az oltáskor az állatorvos elkészíti azt és bevezeti az oltás dátumát. Az oltási kampány február 28-ig tart. (Szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Rongálás miatt indítottak eljárást egy csíkkarcfalvi férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy felgyújtotta falustársa szénatárolóját. A 22 éves férfi italozás közben összeveszett 37 éves falustársával, majd annak szénatárolójához ment, és egy gyufával lángra lobbantotta a mintegy nyolc tonna elraktározott takarmányt. A tűz szomszédos épületekre átterjedését a helyi önkéntes és a balánbányai hivatásos tűzoltók akadályozták meg. A széna menthetetlennek bizonyult, akárcsak a tároló tetőzete, közel ötezer lejes kár keletkezett. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Lassan ideje beszerezni az ünnep elmaradhatatlan kellékét, a karácsonyfát. Van, aki az évekig használható műfenyőt választja, és van, aki szereti, ha az erdőből vagy faiskolákból érkezik a fenyőfa. A marosvásárhelyi piacokon és nagyáruházak kertészeti részlegein bő a felhozatal, s az árak is a földön járnak. A több évig használható műfenyőt a legtöbb barkácsáruházban vagy nagy üzletben már meg lehet vásárolni. Igazi fenyőfát az idén, legalábbis egyelőre a tavalyinál olcsóbban lehet vásárolni Marosvásárhelyen. A Cuză Vodă utcai nagypiacon nagy a választék. Vannak egy métertől majdnem három méteres magas normandiai fenyők, ezek ára 80 lejnél kezdődik, s meghaladhatja a kétszázat. A másfél méteres dús ezüstfenyőért 80 lejt kérnek, ennél olcsóbban már csak az erdei fenyőt lehet beszerezni, ennek ára 50 lejnél kezdődik. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Országos bajnoki címekkel és szakmai elismerésekkel tértek haza a hétvégén Bukarestből a csíkszeredai Hobby Kisállattenyésztő Egyesület tagjai. A fővárosban megszervezett Országos Kiállat Kiállításon 12 csíkszeredai tenyésztő vett részt összesen 36 tyúkkal, 54 nyúllal és 20 galambbal, melyből nyolc példány országos bajnoki címmel tért haza. Ugyanakkor sikerült egy aranyat szerezni kollekcióban is. A kiállítás egyik színfoltja a székely nyúl volt, melyből 19 példány volt kiállítva és mindhárom elismert színváltozat képviseltette magát. Díjazták közülük a legszebb bakot és a legszebb nőstényt, valamint a legnagyobb pontszámot elérő négyes kollekciót is. Mindhárom díjat a csíki egyesület tenyésztője, Dr. Rákossy Zsigmond állatorvos vihette haza, aki nyolc székely nyúllal vett részt a kiállításon. De díjakkal tértek haza Aczél Lajos, Ábrahám Lajos, Borsos Antal, Budai István és Puskás Gábor is. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A Maros megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség az EURES szolgáltatásán keresztül 800 állást kínál eperszedőknek Spanyolországba. Az állásokra 400 nőt és 200 párt várnak 18 és 50 év közöttieket. A munkaszerződésük körül-belül 3 hónapra szól, napi 6 és fél, heti 39 óra munkaidővel, heti 6 munkanappal. Bővebb felvilágosítással Marosvásárhelyen a Iuliu Maniu utca 2 szám alatt szolgálnak vagy telefonon a 0265-266-553-as telefonszámon. (Közlemény/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk történeteiket, hozzászólásaikat!

2018 március 2-án fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió. Már mostantól várjuk e-mailon és levélben hallgatóink szép- vagy szomorú történeteit Gazdaélet műsorainkkal kapcsolatban. Írják meg nekünk miért hallgatnak bennünket, miért választják keddenként ezt a műsort? Mi tetszik vagy mivel elégedetlenek? Minden véleményt, hozzászólást köszönünk. A januári sorsoláson már azok között osztjuk szét a nyereményeket, akik levélben vagy e-mailon küldték el történeteiket, hozzászólásaikat. Azok között a hallgatóink között, akik a facebookon, a Sármási-Bocskai János profil alatt megosztott műsorunkat tetszikelik vagy megosztják, külön jutalmakat is kisorsolunk.

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro