• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.5755 RON
  • GBP5.8440 RON
  • HUF1.2956 RON

GAZDAÉLET – Magbörze, Bárdos I, Jakab S, Ugron A,

A 2015 március 10-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A hétvégén harmadik alkalommal szervezett magbörzét Csíkszeredában a 7határ erdélyi gazdaportál. Ott készült összeállításunk. Megfogyatkozott a szarvasmarha állomány Torboszlón. Bárdos Ibolya tejcsarnokossal beszélgetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A szolokmai gyümölcsösöket tönkreteszik a vadak, egyre nehezebb ellenük védekezni. Jakab Sándor pálinkafőzdés válaszol kérdéseinkre. Magyarzsákodon is az egyik gond a vadkár. Termelni alig lehet valamit, az állattenyésztésre kell koncentrálni. Hegedűs Domokos fiatal állattenyésztővel készült interjúnk. Sikertörténetünkben Ugron Adél marosvásárhelyi kertészmérnököt ismerhetik meg. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

 

Gazdahírek:

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete aggodalmát fejezi ki az Európai Unió Tanácsának döntésével kapcsolatban, amely lehetővé teszi, hogy minden uniós tagállam maga döntse el, hogy engedélyezi vagy megtiltja a területén a genetikailag módosított növények (GMO) köztermesztését. A hazai nagytermelők érdekeit védő Romániai Mezőgazdasági Termelők Ligája (LAPAR) már közleményt adott ki amelyben kifejezi: azonnal megkezdik a nyomás gyakorlását a kormányra, és mindent megtesznek annak érdekében hogy Románia elsők között engedélyezze a GMO-k termesztését az egész ország területén. Az RMGE veszélyesnek tartja genetikailag manipulált növények termesztését nemcsak a fogyasztók szempontjából, hanem mert ezáltal csökken a biodiverzitás, kiszorulnak a hagyományos növény- és állatfajok, a hagyományos termesztési- és főleg bitechnológiák lehetetlen helyzetbe kerülnek. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete arra kér mindenkit, aki felelősen gondolkodik saját maga és társadalma egészségéről, a romániai és főleg erdélyi vidék jövőjéről, hogy gátolja meg a génszennyezés minden formáját. (mediatica.ro)

Míg a magyar kormány szerint a génmódosított szervezetektől való mentesség fenntartása nemzetstratégiai érdeknek számít, Románia továbbra sem tiltja a génmanipulált növények termesztését. A mezőgazdasági minisztérium korábban azzal indokolta álláspontját, hogy a biotechnológiával kifejlesztett termények nemcsak 40-60 százalékkal olcsóbbak „természetes” társaiknál, de a kártevőkkel szemben is ellenállóbbak, így nem szükséges további vegyszerek, illetve műtrágya alkalmazása. (Gazdaélet)

Az új munkatörvénykönyv megjelenése óta akár börtön is járhat a feketemunkáért. A felügyelők rendszeresen ellenőrzik a cégeknél az alkalmazottak munkakörülményeit és munkaszerződését. Az érvényben lévő jogszabályok értelmében ugyanis, amennyiben a munkaadó egyszerre 6 vagy ennél több személyt alkalmaz feketén, az ügy a büntetőtörvénykönyv hatáskörébe kerül, és 3 hónaptól két évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után. Amennyiben a munkaadó 5 személyig alkalmaz feketén, úgy a pénzbüntetés 10-től 20 ezer lejig is terjedhet. Azt sem árt tudni, hogy a törvény nemcsak a munkaadót bünteti, hanem a feketemunkát elvállaló személyt is. Ő a munkaadóhoz képest valamivel kisebb, 500 lejtől 1000 lejig terjedő pénzbüntetést kaphat. (nyugatijelen.com)

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) kiemelt fontosságúnak tartja a gazdák tájékoztatását a közös agrár- és vidékfejlesztési politika romániai alkalmazásáról, az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapból igényelhető támogatásokról, ezért tájékoztató karaván szervezését tervezi. Az Agráreurópa faluról falura című rendezvénysorozatot a polgármesteri hivatalokkal, közbirtokosságokkal, az egyesülethez tartozó gazdakörökkel, más szakmai és civil szervezetekkel együttműködve tartják. Céljuk hiteles információkkal ellátni a potenciális pályázókat, a kisgazdaságok képviselőit, a fiatal gazdákat, a vidékfejlesztési támogatások lehetséges kedvezményezettjeit. Az RMGE reméli, hogy a körútjukhoz a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) munkatársai is csatlakoznak, hogy a gazdák ne csak pályázati lehetőségekről, hanem a területalapú és területhez kötött, valamint állattenyésztési támogatásokról is részletes információkhoz jussanak. (Krónika)

Az adócsalás és az illegális konkurencia visszaszorítását tűzte ki célul a mezőgazdasági minisztérium az új termelői igazolvány bevezetésével. A tervezet alapján a polgármesteri hivatalok által kibocsátott engedélyeket ellenjegyzik a községi, megyei és országos szakmai szervezetek, egyesületek is. (Gazdaélet)

Életképes megoldást kínál a zöldhulladék-gazdálkodás terén Hargita megye hátrányos helyzetű vidéki településein a Lókodi Ifjúsági Alapítvány. A 18 hónapig tartó projektet tavaly nyáron indította a civilszervezet, a Norvég Kormány támogatásával. A 250 ezer eurós nagyságú projekt része egy biomasszával működő fűtési rendszer kialakítása a Lókodi Ifjúsági Alapítvány műhelyeiben, zöldhulladékgyűjtő szolgáltatás kialakítása valamint fahulladékból származó termékek előállítása és értékesítése. A Fenntartható zöldhulladék-gazdálkodás elnevezésű projekt keretében, a minél hatékonyabb és ésszerűbb zöldhulladék-gazdálkodás érdekében most szakmai képzést indítanak. A képzés alkalmával olyan témákba nyerhetnek mélyebb betekintést az érdeklődők, mint például megfelelő legelő- és erdőtakarítás, az élő világ, legelők, erdők és talaj védelme, vagy a zöldhulladék felhasználása energiatermelésre. Az ingyenes képzésre az udvarhelyszéki (elsősorban homoródmenti) közbirtokosságok és erdőtulajdonosi társulatok tagjait, erdészeket, illetve a témában érdekelteket várnak. Jelentkezni március 13-ig lehet a 0748-096-863-as telefonszámon. (Asztalos Ágnes/Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 28 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 9 és 10 lej. A kápia és spenót kilója 9 és 10 lej, a töltenivaló paprikáé 5 lej és 6 lej, a paradicsomé 5 lej és 6 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapreteké és a fekete reteké 3 és 4 lej, a főzőtök kilóját pedig 1 lej és 1 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 5 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 6 lej és 7 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. A cserepes virágokat 5 lej és 10 lej közötti áron szerezhetjük be.

Játékunk kérdése:

Milyen dísznövényeket termeszt Ugron Adél marosvásárhelyi kertészmérnök?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 március 16-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro

Fotó: Daczó Dénes 7határ (1, 2)