• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9700 RON
  • USD4.5550 RON
  • GBP5.9149 RON
  • HUF1.2697 RON

GAZDAÉLET

A 2013 november 26-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Hét év után sem alkalmazzák a gombatörvényt Romániában. Málnási András, a marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesület elnökét kérdezzük. Ezt követően a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Megoszlanak a vélemények a parlagfűről. Gyomnövény vagy gyógynövény? – Összeállításunkban ennek próbáltunk utána járni. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

 

Gazdahírek:

A területek nagysága szerint is változik jövőtől a területalapú támogatások kifizetése. A szaktárca adatai szerint 2014-től négy csoportra osztják a gazdákat, és ennek megfelelően változik a támogatás értéke. Legjobban az 5-30 hektáros gazdák járnak. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter szerint ez a támogatási politika bevezetése a gazdák szövetkezését fogja eredményezni. Ma Romániában az 1 millió gazdálkodóból 800 ezernek 1-5 hektár közötti birtoka van. A nagybirtokosok igazságtalannak tartják az új rendelkezést. Szerintük a romániai mezőgazdasági területek fele 60-70 ezer nagy farm kezében van, míg a másik fele 1 millió kisgazda kezében. Egyes számítások szerint a területnagyság alapján történő támogatások eredményeként 7 milliárd euróval kevesebbet kapnak majd a nagybirtokkal rendelkezők 2014-2020 között. (Gazdaélet)

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a kormány elfogadott egy határozatot, amely alapján tejhűtő tartályokhoz juthatnak azok a települések, amelyeken a szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozó kisgazdaságok támogatását fontosnak tartják. A kiírásra csakis olyan gazdaegyesületek jelentkezhetnek, amelyeknek tagjai maximum öt tehenet tartanak. Egyesületenként maximum ezer liter kapacitásig lehet kérni a hűtőket. A pályázatok benyújtásának határideje 2013 december 30., illetve a második körben 2014 április 21-e. (Közlemény/Gazdaélet)

A kormány felelősségvállalásával elfogadott decentralizációs törvény értelmében az új mezőgazdasági igazgatási szervbe olvasztják be a jelenlegi agrárkamarát (a korábbi szaktanácsadói hivatalt). Viszont bukaresti fennhatóság alatt működik tovább a növényvédelmi hivatal és az agrárfelügyelőség. Az új intézmény feladata lesz a továbbiakban többek között az agráriumhoz fűződő engedélyek kibocsátása, ökogazdaságok bejegyzése, szaktanácsadás és a felnőttképzés megszervezése. Tervek szerint az egész megye területén képviseleteket fognak működtetni, mint azt korábban tette az agrárkamara is. (Háromszék)

Természettudósokból álló kutatócsoport leltározza fel a Békási Szoros-Hagymás Nemzeti Park növény- és állatvilágát – egy európai uniós projekt keretében, amelyet Hargita Megye Tanácsa nyert meg. A feltérképezés ebben a hónapban elkezdődött és több mint egy évet vesz igénybe. A kutatók a Nemzeti Park szakembereivek kielemzik a nyomokat, az elhelyezett kamerák és mozgásérzékelők alapján 70-80 százalékban megtudják állapítani milyen állatfajok élnek a védett területen. Ugyanakkor az állatok menekülési útvonalait kijelőlik és bizonyos tevékenységek korlátozását is bevezetik. A projekt keretében egy 26 km hosszú tanösvényt építenek ki Balánbánya és a Gyilkos-tó között, amelyik átszeli a Nemzeti Parkot. A tanösvény mellett padokat és tájékoztató táblákat helyeznek el. A Békás Szoros-Hagymás Nemzeti Park körül-belül 7.000 hektáron terül el, amelyből 48% területileg Hargita megyéhez, 52% pedig Neamţ megyéhez tartozik. (Agerpres)

Idén 28.000 tonna cukrot termelnek a marosludasi cukorgyárban. A cukorrépa-feldolgozás október 8-án kezdődött és előreláthatólag december 10-ig tart. Naponta 3.100 tonna cukorrépát vesznek át a termelőktől. A gyár napi cukortermelése 650 tonna. Idén nagyon szép és jó minőségű cukorrépa termett, kedvező volt az időjárás. A gyökér cukortartalma is magas, átlagban 18 százalékkal számolnak. Ami a cukorrépa-termelést illeti, idén 600 hektárral nagyobb területen termelték ezt a kultúrnövényt Maros megyében mint tavaly, így a répával bevetett összterület 4.500 hektár volt. A jövőre előkészített szerződések elővetítik, hogy jövőben még nagyobb lesz a cukorrépa-termelési kedv, hiszen már 6.000 hektáros cukorrépa-termelésre van kilátás. A gazdák rájöttek, hogy ez az ágazat biztos jövedelemforrást jelent számukra. (Népújság/Gazdaélet)

A Székely Termék Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében tegnap, november 25-én Csíkszeredában megnyílt a Székely termékek boltja, a Kossuth Lajos utca 26-28. szám alatt. A 2013-ban megalakult szövetkezet tagja 16 egyesület és cég, valamint 5 egyéni vállalkozó. A csíkszeredai bemutatóüzletbe csütörtöktől, november 28-ától térhetnek be a vásárlók munkanapokon 10 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 14 óra között. (Gazdaélet)

Négykerekű robot terelgeti a tehéncsordát Ausztráliában, amikor pedig eljön az idő, hazakíséri őket a fejéshez. A szerkezetet nemrég tesztelték sikeresen, és még a tehenek sem ijedtek meg tőle. Mentek, amerre a szerkezet kísérte őket, majd amikor elérkezett a fejés ideje, a találmánynak „szót fogadva” szépen engedték magukat hazakísérni. A Sydney-i Egyetem tudósai nemrég fejlesztették ki a pásztor robotot, amelynek viszont nem új a mezőgazdaságban betöltött küldetése. Korábban gyümölcsök és fák megfigyelésére használták. A tehéncsorda mellé bevetett robot nemcsak terelgeti a marhákat, hanem adatokat is begyűjthet róluk. A kutatócsoport szerint éjjel figyelemmel tudják kísérni a vemhes állatokat, emellett információkat gyűjthetnek a legelők talajáról, és felmérhetik a villanypásztorok állapotát is. Az emberek életminőségében is nagy változást hozhatnak a robotok, mert most nagyon sok baleset történik főleg az farmokon: a pásztorok ugyanis 4×4-es quadokkal, ATV-kkel járják a vidéket. Az biztos, hogy a robot nem kezd céltalanul száguldozni, és ha jól állítják be az érzékelőit, akkor a felborulást és ütközéseket is simán elkerülheti. (7határ)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 26 és 27 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a káposztáé 80 bani és 1 lej, a piros káposzta és a vöröshagyma kilója 3 és 4 lej, a fehér hagymáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a zöldhagyma kötése 1 lej, a foghagyma kilója 10 és 15 lej. A karfiol kilója 2 és 4 lej, a töltenivaló paprikáé 7 és 8 lej, a kápiáé és a paradicsompaprikáé 8 és 9 lej, az uborkáé és a paradicsomé 4 lej és 6 lej, a csípős paprika darabja 50 és 80 bani, a gombáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller és a petrezselyem kilójáért viszont 6 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, a cékla kilója 2 és 3 lej, a hónapos retek kötése 2 lej és 2 lej 50 bani, a jégcsapreteké 3 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A sütőtök kilóját 1 lej 50 baniért és 2 lejért kínálják. A szárazpaszuly kilója 6 és 8 lej, a murokért 2 és 3 lejt, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt kérnek, a tojás darabja ezen a héten 45 és 60 bani. Az alma kilója 2 lej és 4 lej, a körtéé 4 lej és 5 lej 50 bani, a baracké 5 lej és 6 lej, a szőlőé 4 és 6 lej, a szilváé 4 és 5 lej, a dióbélé 20 lej, a sajté 18 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Hogyan mérgez a gomba?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 december 2-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro