• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9490 RON
  • USD5.0469 RON
  • GBP5.6367 RON
  • HUF1.1728 RON

GAZDAÉLET

A 2013 június 4-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Ellátogatunk a székelydályai közbirtokossághoz, ahol Nagy Sándor elnökkel beszélgetünk. Sikertörténetünkben ma a gyergyószentmiklósi Kercsó László vállalkozót mutatjuk be, aki száraztészta készítéssel foglalkozik. Ezt követően a június elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. „Amit a növényvédőszer hatóanyagokról tudni kell” címmel jelent meg egy hiánypótló kiadvány. Bálint János társ-szerzővel beszélgetünk. Ha megoldanák a területek öntözését, hatékonyabban tudnának gazdálkodni Kökösben. Plugor Mihály farmerrel készült interjúnk. A szárazvirág termesztéssel többet lehet keresni, mint a hagyományos vágott virággal. Vinczellér Olga magyarpéterfalvi tanítónőt kerestük fel. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A mezőgazdasági életjáradékban részesülőknek augusztus 31-ig kell felkeresniük az illetékes megyei APIA hivatalt a mezőgazdasági életjáradékra való jogosultságot igazoló könyvecskéjük láttamozása céljából. Ezt meg lehet tenni személyesen vagy hivatalos felhatalmazással rendelkező megbízott gondnok vagy gyám segítségével. A láttamozáskor bemutatandó okiratok: mezőgazdasági életjáradékot igazoló könyvecske; a föld bérbeadását igazoló szerződés; személyazonossági igazolvány – eredetiben; esetlegesen, banki folyószámla létezésének igazolása (Gazdaélet)

Várhatóan június közepén teszik közzé a vidékfejlesztési program legújabb kiírását, amelynek pályázati kerete 50 millió euró. A vissza nem térítendő támogatást azok a családi farmok vehetik igénybe, amelyeknek gazdasági üzemméretük 2 és 50 pontérték között van. Az új pályázati kiírás során projektenként legtöbb 125 ezer euró támogatás kérhető. A minisztérium a 121-es intézkedés keretében hirdeti meg a kiírást, amelynek pontozási kritérium-rendszere tanulmányozható a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján. A már bejegyzett vállalkozások mellett pályázatot nyújthatnak be olyan magánszemélyek is, akik vállalják, hogy nyertes pályázat esetén vállalkozásként működtetik tovább a családi méretű farmot. (Gazdaélet)

Az elmúlt ötven év alatt az európai zöldség- és gyümölcsfajták nyolcvan százaléka tűnt el. Ilyen tekintetben az európai trend Romániát sem kerülte el, az ország uniós csatlakozását követően teret nyertek a hibridek, és háttérbe szorultak a tájfajta vetőmagok. Jelentős veszteség érte a hagyományos tájfajta kukoricaféléket, a burgonyát és a paszulyt is. 2000 előtt nyolc tájfajta törökbúzát termeltek az ország 399 településen – nyolcszáz méter tengerszint fölötti magasságban -, de 2008-ban Suceava megyében már csak három hagyományos fajtát tudtak azonosítani, míg Mármarosban és az Érchegységben csak egyetlen fajtát lehetett feltérképezni. (7 határ)

Egy tanulmány adatai szerint Mármaros és Szatmár környékén 100 féle paszuly termesztésére emlékeznek az ott lakók, de 2008-ra már csak 13 paszulyfélét tudtak begyűjteni erről a vidékről a suceavai génadatbank munkatársai. A génbankban 403 növényfaj 17.704 mintáját őrzik. A hagyományos vetőmagok hanyatlása már a kollektivizálás alatt megkezdődött, és ez 1989, illetve 2007 után csak felgyorsult. A hagyományos fajták leginkább azokon a településeken maradt meg, ahol nem volt kollektivizálás. Ugyanakkor a kutatások azt mutatják, hogy főként a háztáji gazdaságokban, a kisebb területeken őrizték meg a tájfajtákat. A nagyobb, ipari méretű területeken már a bőtermőket vetik, ültetik. (7 határ)

Nem vonatkoznak uniós jogszabályok a magánkertekben használt vetőmagokra, így a hobbikertészek továbbra is bármilyen növényi anyagot megvásárolhatnak, és kis mennyiségben értékesíthetik azok magvait – oszlatta el az aggodalmakat az Európai Bizottság. A bizottság döntése után kiadott közlemény rámutat, hogy szükség van a növény-egészségügyi szabályok által nyújtott védelemre, mivel ennek hiányában ezen ágazat komoly gazdasági veszteségeket szenvedne el. (Gazdaélet)

A fiatal gazdák vidéken való letelepedését támogató pályázatot legközelebb jövő év közepén írják ki – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. Mivel jelenleg még kidolgozás alatt áll a 2014-2020-as időszakra vonatkozó vidékfejlesztési program, ezért az idén nem lesz kiírás. A fiatal gazdák vidéken való letelepedését támogató program népszerű volt, és az elmúlt időszakban a rendelkezésre álló összeg háromszorosára nyújtottak be projekteket fiatalok. A mezőgazdasági tárcavezető szerint a 2014-es első kiírás alkalmával már 40-70 ezer euró közötti összeg lehet egy pályázat támogatása. (7 határ)

Tájékoztatjuk hallgatóinkat, hogy június 7-én és 8-án tartják az oklándi Nárcisz Fesztivált. Június 8-a és 10-e között viszont a ditrói falunapokra várják a helybelieket és az elszármazottakat. (Gazdaélet)