• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9737 RON
  • USD4.5689 RON
  • GBP5.9158 RON
  • HUF1.2665 RON

GAZDAÉLET

A 2013 április 2-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Idén már nem indul új évfolyam a Budapesti Corvinus egyetem nyárádszeredai kihelyezett tagozatán, a kertészmérnöki szakon. Dr. Jakab Sámuel tagozatvezetőt kérdezzük. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd az április elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Szaktudással a kis területen termelt szőlőből is készülhet minőségi bor. Kacsó Zsigmond marosvásárhelyi borásszal beszélgetünk. Egyre nehezebb a magyarpéterfalvi zöldségtermesztőknek. Az import árú rontja a hazai termelők piacát. Mezei Istvánt és feleségét Irént kerestük fel. Székelyföld is bekapcsolódik az idei évtől a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA nagy sikerű, EU díjnyertes kommunikációs programjába, a Vidék Kalandba. Háromnegyed egy körül lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A tejipar aktuális kérdéseiről egyeztettek a napokban Bukarestben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumban. Az ágazatot ért veszteségek áttekintése mellett napirenden szerepelt az a határozattervezet is, amely arra kötelezné a tejtermelőket és a felvásárlókat, hogy írásos megállapodást kössenek. A minisztérium szerint a felek közötti megállapodás, amely minimum 12 hónapra szólna, a piac kiszámíthatóságát eredményezheti. A találkozón elhangzott: Románia fel kell készüljön a 2015 utáni új helyzetre, amikor a tejkvóta rendszer megszűnésével még nagyobb mennyiségű tej érkezik majd nyugatról az országba. Romániába most is jelentős mennyiségű nyers tejet hoznak be feldolgozásra, 2015 után ez tovább nőhet, ami hátrányosan érintheti majd a romániai farmokat. A miniszter szerint a kidolgozás alatt lévő vidékfejlesztési tervbe erre vonatkozóan is intézkedéseket kell megfogalmazni. (7határ)

Nem részesülhetnek a visszaosztott országos tejkvóta tartalékalapból azok a gazdák, akik az előző kvótaévben eladtak vagy lemondtak kvótájuk egy részéről. Erről rendelkezik a 62-es miniszteri rendelet, amely 2013. március 13-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A rendelet előírja, hogy a tejkvóta kiegészítés kérvényezéséhez a következő dokumentumok kellenek: a gazda személyazonossági igazolványa, a bejegyzési száma, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság által kiadott azonosító kártya, az állatok útlevele, amelyre a kvóta kiegészítést kéri, a tej eladását bizonyító iratok, illetve közvetlen eladás esetén saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, amelyben a közvetlen értékesítés mennyiségéről nyilatkozik. (7határ)

Minden mezőgazdasági támogatást elveszíthetnek azok a gazdák, akik tarlóégetéssel takarítják meg földjeiket – jelentette be Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezetője. Az érintett szervek is fokozottabban figyelnek idén az ilyen jellegű esetekre, ugyanis a tűzoltóság, a környezetvédelmi őrség és a mezőgazdasági kifizetési és intervenciós ügynökség között létrejött, tavaly életbe lépett egyezmény értelmében a hatóságok értesítik egymást az említett tűzesetekről. A tarlóégetőktől – amennyiben tetten érik őket, vagy az utólagos ellenőrzések során bebizonyosodik, hogy felégették földjüket – mindenféle mezőgazdasági támogatást megvonnak. A támogatást igénylő gazdák a mezőgazdasági területek felégetésével több pontban is megsértik a támogatásigénylési feltételeket, egyebek mellett a talaj optimális szervesanyag-készlete megőrzésének szabványát. (Krónika)

A hatékonyabb működés érdekében növelnék a tavaly létrehozott mezőgazdasági szakmai szervezet, az AgroSIC költségvetését. A tavalyi év végétől működő egyesületet, azzal a céllal hozták létre a megyei és helyi önkormányzatok, hogy a közösségi önszerveződéseket segítse, valamint a tagok számára pályázati tanácsadással szolgáljon. Az AgroSIC a helyi kezdeményezéseket résztámogatások által kívánja ösztönözni, továbbá az állatszemlék, vásárok, agrárkiállítások megszervezésében is részt vállal. Háromszéken egyre több gazda érdeklődik az egyesület tevékenysége iránt. (Gazdaélet)

Exportra szánt 11 ezer tonna, vélhetően aflatoxinos kukoricát zároltak a Dolj megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság felügyelői. A gabonát a Băileşti-en található Cerealcom nevű cég raktárában találták meg a hatóságok. A kukorica a tavalyi aratásból származik. A tulajdonos elmondta, hogy még egyetlen tonnát sem adott el ebből a tételből. Amennyiben a vizsgálatok eredményei igazolják az aflatoxin gyanút, akkor a tulajdonos nem adhatja el a kukoricát, de elviheti a gabonát egy szeszgyárba. (Manna/Mediafax)

Térfigyelő kamerákat helyeznek el a brassói piacokon, mivel a Városházára többtucat azzal kapcsolatos panasz érkezett, hogy gyakran történnek lopások éjszaka. A piacokat éjszakára bezárják ugyan, de a tolvajok átugorják a kerítést és megdézsmálják az eladók itt elhelyezett áruját. A Helyi Rendőrség nem rendelkezik elég alkalmazottal ahhoz, hogy állandó felügyeletet biztosíthassanak az öt piacon. Emiatt úgy döntött a város vezetősége, hogy a piacokon térfigyelő kamerákat helyeznek el. Ezek segítségével a rendőrség állandóan figyelheti a csarnokokat. Nemcsak éjszaka, de napközben is hasznosak lehetnek a kamerák, hiszen gyakran konfliktusos helyzetek alakulnak ki az árusok között, amikor a rendfenntartó erők közbelépése jól jön. A térfigyelő kamerák felszerelése 3oo.ooo lejbe kerül, amit az idei költségvetésből különítenek el. Az esetleges rablások megelőzésére, arról is gondoskodnak majd a hatóságok, hogy pánik gombokat helyezzenek el a vásárcsarnokok irodáinak pénztárainál. (Petki Judit)

Április 12-én és 13-án másodjára kerül megrendezésre az Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferencia. A konferenciát a Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Kar, Kertészmérnöki Tanszéke szervezi. A rendezvénynek a Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Karának marosvásárhelyi épülete ad otthont. A konferencia célja kapcsolatot teremteni a romániai és magyarországi kertészmérnöki és tájépítészeti felsőoktatás intézményei között, gyümölcsöző szakmai együttműködés reményében. Olyan fórumot szeretnének létrehozni, ahol a hazai és külföldi szakembereknek alkalmuk nyílik ismereteiket egymással megosztani, a kollégákkal való konzultálás során látókörüket bővíteni. (Közlemény)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 25 és 26 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a fehér káposztáé 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 4 és 5 lej, a fehér hagymáé 3 lej, a zöldhagyma kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a foghagymáé 12 lej, a fehér dughagymáé 9 lej, a vörös dughagymáé 13 és 14 lej. A karfiol kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a paradicsompaprikáé 14 lej, a töltenivaló paprika és az uborkáé 11 lej, a paradicsomé 8 lej, a csípős paprika darabja 50 és 80 bani, a hónapos retek kilója 1 lej 50 bani és 2 lej, a fehér reteké 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej 50 bani, a gombáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 3 és 5 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 2 és 3 lej, a cékla kilója 3 lej, a spenóté 6 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 8 és 10 lej, a murokért 2 és 3 lejt, a petrezselyemért 6 és 7 lejt kérnek. A karalábé darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 és 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 8 lej, a szőlőé 12 lej, a dióbél kilója 40 lej, a sajté 12 és 14 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg. A vöröshagyma kilója 3 lej 50 bani és 4 lej között mozog, 7 és 11 lej között kérnek egy kg dughagymáért. A foghagyma kilója 10 és 14 lej között váltakozik. A zöldhagyma kötése 1 lej 50 bani és 2 lej. Ugyanennyit kérnek egy kg burgonyáért. 2 lej egy kg káposzta ára, 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma, 2 lej és 2 lej 50 bani a feketeretek, illetve a cékla kilója. Egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej, 5 lej a petrezselyem kilója. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a szárazpaszuly kilója 8 és 10 lej között mozog. 1 lej 50 bani és 2 lej a hónaposretek kötése, 2 lej és 2 lej 50 bani a fejes saláta darabja, 5 lejünkbe kerül egy kg spenót. A gomba kilója 9 lej. 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 40 és 60 bani között váltakozik a házitojás darabja, 17 és 18 lej a sajt, 12 lej az orda kilója. Egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk, 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. 2 és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, egy kg körte ára 5 és 6 lej között váltakozik. 30 lejért kínálják a dióbél kilóját. 10 lej az alma-, körte-, barack-, szilva-, cseresznye- és a meggyfa csemeték darabja. Ugyanennyit kérnek a díszcserjék darabjáért. A szőlő, ribizli, málna, szeder és az egres dugványok darabjának átlagára 5 lej. (Fábián András)

Játékunk kérdése:

Mekkora területen termeli a szőlőt Kacsó Zsigmond marosvásárhelyi borász?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 április 8-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro