• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.5755 RON
  • GBP5.8440 RON
  • HUF1.2956 RON

GAZDAÉLET

A 2014 október 28-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Vasárnap második alkalommal szervezték meg a Gyergyóremetei Gazdanapot. Erről hallhatnak összeállítást. Majd az október végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Megfogyatkozott a szarvasmarha állomány Torboszlón. Bárdos Ibolya tejcsarnokossal beszélgetünk. Ha ritkán is, de találkozunk olyan fiatallal, aki lát jövőt a gazdálkodásban. A homoródkarácsonyfalvi Szász Andris is közéjük tartozik. Sikertörténetünkben Ugron Adél marosvásárhelyi kertészmérnököt ismerhetik meg. Ezt követően méhészkedő hallgatóinkat a novemberi tennivalókra emlékeztetjük. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Az Oroszország elleni szankciók miatt az európai országok nem adhattak el tejet az oroszoknak. Ezért Európa tejfelesleggel maradt, amit Romániának adtak el. Emiatt az elmúlt két hónapban háromnegyedére esett vissza a romániai tejpiac forgalma. A termelők szerint nem az árcsökkentés a megoldás, hanem az olcsó import kizárása. (Hírek/DIGI24)

Egyetlen Hargita megyei gazdának sem sikerült kiváltania a hagyományos termék minősítést igazoló dokumentumot, mert nem tudják teljesíteni a minisztérium által támasztott, a 724-es számú rendelet rögzítette szigorított feltételeket. A régi tanúsítványokkal rendelkezők már csak november 30-áig árulhatják termékeiket a vásárokon és piacokon. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a 2014-ben benyújtott kétszáznál több kérelem több mint felét visszautasították. Hagyományos termékek a különböző kolbászfélék, sajtfélék, túróféleségek, amelyeket általában a háztájiban készítenek, de ide sorolható a kürtőskalács, savanyúságok, tésztafélék, s ugyanígy minősítik a kerámiatermékeket, vesszőfonatokat, szőtteseket és más, egy adott tájegységre vagy közösségre jellemző kézműipari termékeket. (Krónika)

Pert indít Románia ellen az Európai Bizottság a román-szerb határ közelében lévő bánsági Újmoldova településen lévő, több mint száz hektárnyi Boşneag zagytározó miatt, amelyben réz és cink kitermelése során keletkező bányahulladékot tárolnak, és amelynek semlegesítése érdekében a román hatóságok nem intézkedtek. A román állam az intézkedések késlekedését azzal magyarázza, hogy a zagytározót birtokló Moldomin vállalat felett nincs ellenőrzése. (MTI)

Rekord-kukoricatermésre számítanak az idén az Európai Unióban. Az egyik francia tanácsadó cég szakértői az egy hónappal korábban várthoz képest mintegy 2 millió tonnával, 73,3 millió tonnára javították fel a termésbecslésüket, eszerint 13 százalékkal haladja meg a tavaly betakarított kukoricamennyiséget. A prognózis javítása elsősorban annak köszönhető, hogy az EU több országában – Magyarországon, Romániában, Franciaországban, Horvátországban, Ausztriában és Németországban – javultak a hozamkilátások. (MTI/Gazdaélet)

Szombaton immár 4. alkalommal szervezték meg a Gegesi Alma és Hagyományőrző fesztivált. A szebbnél-szebb almafajták bemutatása mellett almás sütemények-, régi gépek és kézműves termékek kiállítása és vására zajlott. Az őszi sarokban gyerekrajzokat csodálhattunk, többféle tököt láthattunk és termékkel megrakott kosarak sorakoztak a szalmabálából kialakított kerítésen. A felöltöztetett szalmabábuk a népi mesterségekre emlékeztettek. A fesztivál színvonalát a gyerekek műsora emelte. (Gazdaélet)

Október 29-e és november 2-a között 19. alkalommal szervezik meg az Indagra mezőgazdasági kiállítást és vásárt a bukaresti Romexpo területén. Idén 450 kiállító 22 ország termékeit hozza el a vásárra. Ez alkalommal is lesz Székelyföld-stand, ahol Maros, Hargita és Kovászna megyei kiállítók hús-, tej és méztermékeket mutatnak be. A standokat idén is tematikailag csoportosítják: élelmiszeripari termékek, alapanyagok, felszerelések és berendezések; mezőgazdasági gépek és felszerelések; állattenyésztés; csomagolástechnika és csomagolóanyagok; alkoholos és alkoholmentes italok. (Közlemény/Gazdaélet)

November 9-én újabb 70 fajtehén érkezik légi úton a temesvári repülőtérre. A teheneket kamionokkal Temesvárról Maros megyébe szállítják, ahol három hátrányos helyzetű közösség életkörülményeinek javítását szolgálja majd az adomány. A légi úton érkező tehenek a Holstein Fríz fajtához tartoznak, és ír farmerek adományozták őket. A novemberben érkező tehénszállítmány 3000 Maros megyei család életkörülményeinek javítását szolgálja a következő 4 évben. Ezeknek a családoknak a havi jövedelme jelenleg nem éri el a 200 lejt. Az adomány sokszorozódását segíti az „ajándékból ajándék” elv: az első újszülött üsző borjút az adomány kedvezményezettje köteles továbbadni egy másik szegény családnak. Az állattenyésztés beindításához, és a termékek értékesítéséhez szaktanácsadást kapnak a támogatott családok. (Nyugati Jelen/Gazdaélet)

Egy nagyszabású játékkal kedveskedik a Hargita megyei napközi otthonoknak, az óvodáknak és az iskoláknak a csíkmadarasi Garden Proiect kertészet. A játék célja, hogy a gyerekek még nagyobb ösztönzést érezzenek az aktív mozgásra, a természet szeretetére, szépségeinek felfedezésére és a szabadban való tartózkodásra. A játékban való részvétel nagyon egyszerű. A szülőknek, pedagógusoknak, diákoknak vagy akár azok ismerőseinek, hozzátartozóinak csak meg kell nyomniuk a „tetszik” gombot a Garden Proiect Facebook oldalán található felhívás alatt, valamint annak megosztása után hozzászólásként feltüntetni az oktatási intézmény nevét is, amellyel pályázni szeretnének. A játék október 31-ig tart, és amelyik intézmény a legtöbb „szavazatot” azaz megosztást kapja, az tudhatja magáénak a nyereményt: egy teljes játszótér elemeit 5.550 lej értékben és 4.450 lej értékben facsemetéket. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 27 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 2 lej, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 12 lej. A kápia és a paradicsompaprika kilója 6 lej és 7 lej, a töltenivaló paprikáé 2 lej 50 bani és 4 lej, a paradicsomé 4 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 2 lej és 3 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapreteké és a fekete reteké 3 és 4 lej, a főzőtök kilóját pedig 1 és 2 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A tejes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 7 lej, a karfiolé 4 és 5 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej, a padlizsán kilóját 2 és 3 lejért kínálják. Az alma kilója 2 lej és 3 lej 50 bani, a körtéé 3 lej és 5 lej 50 bani, a birsalma kilója 7 lej, a szilváé 3 és 4 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 2 lej 50 bani és 5 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente-Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Hány saját állata van a homoródkarácsonyfalvi Szász Andris fiatal gazdálkodónak?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2014 november 3-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro