• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9487 RON
  • USD4.3767 RON
  • GBP5.8121 RON
  • HUF1.3605 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – A hagyományos termékekkel hódítanak

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2016 július 12-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Nyáron sok a tennivaló a gyümölcsfaiskolában. A sepsiszentkirályi Adorjáni Balázst kérdezzük. A szalmaszál feldolgozása ma is mindennapos elfoglaltsága a bözödi Ádám Piroskának. Vele ismerkedünk meg. Majd a július közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A gyimesközéploki Antal Tibor fiatalember sajtként értékesíti a megtermelt tejet. Fél egy körül hallhatják a vele készült interjút. Nehéz a gazdálkodás, de nem szeretné feladni a sepsiilyefalvi Vízi József. Nála jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Utalja a szarvasmarhákra járó nemzeti kiegészítő támogatásból eredő összegeket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A szarvasmarhatartó gazdák egyedenként 97,4 euróra, azaz 430,27 lejre számíthatnak. Az APIA ez alkalommal 116,77 millió eurós keretösszeget oszt szét. A törzskönyvezett, termelésellenőrzésbe vont fejős- vagy húsmarha-állománnyal rendelkező gazdáknak azonban a nagyobb összeget jelentő premium-támogatás folyosítására továbbra is várniuk kell. Erre a célra egyébként 113,35 millió euró áll a mezőgazdasági minisztérium rendelkezésére. (Közlemény/Gazdaélet)

Mielőbb be kell fejezni a mezőgazdasági területek kataszteri felmérését. Ennek hiányában ugyanis könnyen előfordulhat, hogy nem kaphatnak EU-s támogatásokat a hazai gazdák. Az Országos Kataszteri Ügynökségnek több eszköze is van arra, hogy segítse azokat az önkormányzatokat, amelyek a településük szintjén egységesen akarják megoldani a telekkönyvezés problémáját. A mezőgazdasági kataszter elkészítését egy, legfeljebb két év alatt kellene befejezni. A szakemberek szerint viszont ez szinte lehetetlen. (Gazdaélet)

Elfogadta az Európai Bizottság a Románia által a következő három évre beterjesztett Országos Méhészeti Programot. Az új méhészeti program másfélmillió euróval nagyobb összeget, 21 millió 508 ezer eurót bocsát a méhészek rendelkezésére. A teljes és résztámogatást a méhészek gyógyszerek, méhtakarmányok, rajok, méhcsaládok, anyák, kaptárok vásárlására, a vándorméhészek költségeire vagy épp a mézbevizsgálási illetékek támogatására igényelhetik. Újdonság lesz, hogy a támogatáshoz szükséges elszámolások benyújtását ezentúl a méhészek egyénileg is megtehetik, de a méhésztagjaik nevében az összeállított költségelszámolásokat a méhészegyesületek is benyújthatják. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Szűk egy hónappal az árúméz-termelési időszak lejárta előtt egyelőre még katasztrófális szezont tudhatnak maguk mögött a hazai méhészek. Mézpergetés helyett még most is etetni kell a méheket. A Hargita Megyei Méhészegyesület a kormánybiztosi hivatalnak és a megyei szakigazgatóságnak címzet levelében a helyi álló- és vándorméhészeknek méhcsaládonként 20 lejes kártérítést kér, továbbá mentességet a méhcsaládok számához kötött mezőgazdasági jövedelemadó befizetése alól. Hargita megyében összesen 656 méhész mintegy 38 000 méhcsaláddal gazdálkodik. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Egy új, ezerliteres hűtőtankkal bővült a gyimesközéploki tejbegyűjtő-központ tárolókapacitása. A napi szinten 2 000 – 2 200 liter tejet fogadó csarnok felszerelésére a Gyimesvölgye Állattartó Gazdák Egyesülete nyert 12 350 lej vissza nem térítendő támogatást. A beruházás összértéke 22 500 lej. A gyimesközéploki önkormányzat mezőgazdasági regisztere alapján a községbeli állattartók szarvasmarha-állománya közel 3 300 egyedet számlál, ebből a fejőstehenek száma 2 500-ra rúg. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Az idén hatodik alkalommal hirdette meg a magyarországi AGRYA a Vidék Kaland Programot, amelybe bekapcsolódva huszonegy magyarországi városi fiatal egy-egy hetet tölt majd fiatal gazdáknál a Székelyföldön, Maros és Hargita megyékben. A magyarországi fiatalok a program előtt hagyományosan részt vesznek egy felkészítőn, ahol a szokásos traktorvezetés mellett a falusi gasztronómia kerül előtérbe. Lesz kenyér-lángos sütés, házitészta- és sajtkészítés, csirkekopasztás és feldolgozás is. A jelentkezők közül kiválasztott huszonegy fiatal egy hetet tölthet el egy csíki, udvarhelyszéki vagy Maros megyei gazdaságban, aktívan részt vállalva a mindennapi munkában a fogadó gazda irányítása és felügyelete mellett. (Székelyhon/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Piaci árak:

Az újburgonya kilója 1 lej 50 bani és 2 lej, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a zöldhagyma kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a fokhagyma kilója pedig 8 és 10 lej. A paprika kilója 6 lej és 8 lej, a paradicsomé 2 lej 50 bani és 8 lej, az uborkáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 9 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja valamint a retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 8 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a főzőtök kilója 3 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. A sárgadinnye kilója 4 lej, a görögdinnyéé 2 lej 50 bani, a kajszibaracké 5 lej, az őszi baracké 4 lej, a zsengepaszuly és a padlizsán kilója 5 lej, a csemegekukorica csője 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 8 lej és 10 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Mivel foglalkozik a gyimesközéploki Antal Tibor?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 július 21-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro