• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9737 RON
  • USD4.5689 RON
  • GBP5.9158 RON
  • HUF1.2665 RON

GAZDAÉLET

A 2014 április 1-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A következő időszakban több támogatást kaphatnak a hazai gazdálkodók. Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő válaszol kérdéseinkre. Ezt követően Orbán Miklóssal az Agrosic ügyvezető igazgatójával beszélgetünk az idei terveikről. Majd az április elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Kaposvárról érkezett adomány a havadtői Családotthonhoz. 500 liter natur almalét küldtek kaposvári kisiskolások az otthon lakóinak. Marosvásárhelyen és Székelytompán is nevel gyümölcsfacsemetét és díszcserjét Csíki Győző csemetetermelő. Sikertörténetünkben Dénes Mihállyal a mikefalvi borház főborászával beszélgetünk. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Újra kellene gondolni a tejágazatot és a támogatási formákat – véli Dacian Cioloş uniós mezőgazdasági biztos. Cioloş szerint már rég eldőlt, hogy 2015-től eltörlik a tejkvótát, nem lehet újra napirendre tűzni ennek tárgyalását. Szerinte előny a tagországok számára, hogy korlátozás nélkül bármilyen mennyiségű tejet megtermelhetnek. A hazaiak attól tartanak, hogy jövőtől a román piacot még jobban elárasztja az alacsonyabb költséggel, esetleg nagyobb támogatással megtermelt külföldi tej, és az itthoni gazdák még inkább háttérbe szorulnak emiatt. A mezőgazdasági biztos szerint a tejgyáraknak, amelyek továbbra is hazai tejet akarnak feldolgozni, jobban kell szervezkedniük, segítve a gazdákat is a szakmai szervezetek létrejöttében, olyan beruházásokkal támogatva őket, amelyek lehetővé teszik az EU-konform tej előállítását. A 2014-2020-as uniós mezőgazdasági költségvetés lehetőséget nyújt a tagországok számára, hogy a tejtermeléshez kötött támogatási formákat alkalmazzanak. Lehetőség lesz például, hogy a támogatást tejtermelő egyedre adják, és nem a referencia egyedszám alapján, miként eddig történt. Ugyanakkor más beruházás-támogatási formák is bevezethetők, mint például az egyesületek által vásárolható hűtőtankok támogatása hazai költségvetésből. (Gazdaélet)

Csak egyéni vagy családi vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek alkalmazhatnak ezentúl napszámosokat – derül ki a Hivatalos Közlönyben frissen megjelent törvénymódosításból. Az alkalmi munkát végzők bruttó órabérének 2 és 10 lej között kell lennie, viszont a fizetséget nem kötelező a munkanap végén odaadni, hanem – amennyiben mindkét fél írásos beleegyezését adja – egy hosszabb időszak végén is megtörténhet a kifizetés. A 18 év alattiakat is lehet foglalkoztatni napszámosként. Ők csakis szüleik vagy törvényes képviselőjük beleegyezésével végezhetnek kétkezi munkát, csak olyat, ami nem veszélyezteti személyi vagy testi fejlődésüket. A munkavállalónak kötelessége befizetni a jövedelme után járó 16 százalékos adót, viszont a napszámos munka nem jár társadalom-, illetve egészségügyi biztosítással. Ezután sem kell munkaszerződést kötniük a feleknek, továbbra is csak egy regiszterbe kell bevezetni a napszámos adatait és a ledolgozott órák számát. (Gazdaélet)

Háromszéken növekszik a burgonyával bevetett területek nagysága, mivel a mezőgazdasági minisztérium ígéretet tett arra, hogy támogatni fogják a krumpli termesztőket. Az ígéret szerint az étkezési burgonyára hektáronként ötszáz eurót, míg a fajta-elismert vetőmag burgonya termesztésére hektáronként 1500 euró támogatást kapnának a termelők. Ennek híre kimozdította a holtpontról a vetőmagburgonya termesztést, több gazda kér talajminta elemzést. Ez ugyanis szükséges a földek minősítéséhez. Nagy szükség van az állami támogatásra, mert ezzel is csökkenthetnék a gazdák költségeit. A vetőmag ára harminc százaléka a krumpli-kultúrához szükséges befektetésnek, ugyanis a gazdák kénytelenek drága, külföldi vetőmagot használni. Évekkel ezelőtt Kovászna megyében 3.500 hektáron termesztettek fajta-elismert vetőmagot, ezzel szemben tavaly az egész országban 110 hektáron-, ebből Kovászna megyében 60 hektáron termesztettek vetőmag burgonyát. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

A Brassói Városháza kezdeményezésére négyezer facsemetét ültetnek a településen. A fák a Kronstadt Erdészeti Hivatal faiskolájából származnak. Idén vörös tölgyet, akácot, juhar és platán fákat helyeznek el a közterületekre. A tömbházak körüli zöld övezetekre több mint 14 kilométernyi élő sövényt készítettek elő, oda, ahová a lakók kérvényezték a bokrok elültetését. Az ültetést a Kronstadt Erdészeti Hivatal dolgozói, illetve a város zöldövezeteinek karbantartásával megbízott cég végzi el. Főként a külvárosi részeken, a Zajzoni, a Földvári, a Bukaresti úton zöldül majd ki a város. De ültetnek friss csemetéket a Szaturn sugárúton is, illetve a Traktor parkban és a Nagyállomás környékén is. 2008 óta Brassóban több mint 15.000 facsemetét és több mint 121 kilométernyi élő sövényt ültettek. (Petki Judit)

Mintegy 50 millió tonna gabona, az éves termés 8,3 százaléka vész kárba évente Kínában. Körülbelül 35 millió tonnát tesz ki a raktározási, a szállítás és a feldolgozás közben keletkező veszteség, a többi a háztartásokban megy veszendőbe. A világ lakosságának körülbelül 20 százaléka él Kínában miközben az ország a termőföldeknek mindössze a 9 százalékával rendelkezik. Kína büszke arra, hogy ennek ellenére élelmiszerekből 90-95 százalékban önellátó. (Gazdaélet)

Az éghajlatváltozás szempontjából különösen káros, fluortartalmú üvegházhatású gázokat – az úgynevezett F-gázokat – 2022 és 2025 között be kell tiltani a hűtőgépekben és a légkondicionálókban az Európai Parlament (EP) által megszavazott jogszabálytervezet értelmében. A szabályokról már informális megállapodás született az uniós országok szakminisztereivel. A tagállamokat képviselő Tanács április 14-én dönt hivatalosan a kérdésben. Az EU 2030-ig csaknem 80 százalékkal vissza kívánja szorítani az F-gázok használatát. A döntéshozók reményei szerint az európai innovatív vállalkozások profitálhatnak abból, hogy a szabályozás nyomán megnövekszik a természetes hűtőanyagok iránti kereslet. (MTI)

A GastroPan kiállítás Dél-kelet Európa egyik legnagyobb sütőipari, cukrászati, fagylalt, csokoládé, kávé és vendéglátó-ipari szakkiállítása. A kiállítás idén április 4-e és 6-a között kerül megrendezésre a Cenk alatti városban, Brassóban. A látványos bemutatókkal színesített programok teljes képet adnak a mindennapi kenyerünkről, az életünket megédesítő cukrász termékekről, a gasztronómia csodáiról. A rendezvény fő attrakciója a szakmai programok mellett, az „ÉV KENYERE” „ÉV TORTÁJA” „ÉV FAGYIJA” versenyek, ahol az év legjobbját választják meg. (Gazdaélet)

Tájékoztatjuk hallgatóinkat, hogy ma Etéden tartanak vásárt, április 11-én és 12-én a Hargita megyei Tanács tavaszi vásárára kerül sor Csíkszeredában. Jövő vasárnap viszont a lövétei állatvásárra várják az érdeklődőket – tudjuk meg a Hargita megyei Tanács és a Hargita megyei Agrárkamara által összeállított vásárnaptárból. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 26 és 27 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a káposztáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a vörös káposzta 3 lej, a vöröshagyma és a fehérhagyma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a fokhagyma kilója 13 és 15 lej, egy kötés zöldhagyma 1 lej és 1 lej 50 bani. A kápia kilója 10 és 12 lej, a paradicsomé és az uborkáé 7 és 7 lej 50 bani, a csípős paprika darabja 80 bani, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller és a petrezselyem kilójáért viszont 5 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapreteké 3 lej 50 bani és 4 lej, a fekete reteké 3 és 4 lej, a hónapos retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly litere 10 és 12 lej, a murok kilójáért és a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 10 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 és 60 bani. Egy fej saláta 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a spenót kilóját 5 lejért kínálják. Az alma kilója 2 lej és 4 lej, a körtéé 5 lej és 6 lej 50 bani, az eperé 30 lej, a szőlő kilója 12 lej, a dióbélé 30 lej, a sajté 18 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Kik adományoztak almalevet a havadtői Családotthonnak?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2014 április 7-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro