• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – A szabadság mindent megér

A 2020 május 12-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Nem könnyű a falusi élet, de sokan nem cserélnék fel egy másikra. A székelydobói Jakab Szilveszter kántorral beszélgetünk, aki gazdálkodással is foglalkozik. A minőségi sajtnak van piaca. A gyimesközéploki Antal Tiborral készült interjúnk. Majd a május közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Ha van szaktudás és szakmai alázat az állattenyésztés is lehet sikeres. A lövétei András Szabolcs fiatal gazdálkodót kérdezzük. Van akinek a gazdálkodás jelenti a szabad életet. Sorbán György homoródalmási gazdálkodó válaszol kérdéseinkre.

Gazdahírek

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen (APIA) online fogadják a mezőgazdasági támogatásokat igénylő kérvényeket. A legfontosabb ebben az időszakban az, hogy az igénylők kérjék a polgármesteri hivataltól a kérvények elbírálásához elengedhetetlenül szükséges igazolásokat, amiből kiderül, hogy megművelik a földterületet. Mint ismeretes, azok a gazdák, akik 50 hektár fölötti területet művelnek meg, az APIA-központokhoz, míg az ennél kisebb területeket megművelők a helyi kirendeltségekhez, illetve hivatalokhoz kell forduljanak. A dokumentumot beszkennelve, aláíva kell továbbítani az APIA-hoz. (Gazdaélet)

A hosszú távú időjárás-előrejelzés szerint az idei esztendő is igen száraz lesz, ami kedvezőtlenül hat a mezőgazdaságra. Mint ismeretes, korábban Petre Daea miniszter kezdeményezett egy erre vonatkozó programot, annak idején a 2016–2020 közötti időszakra a 2016-ban megjelent 269-es törvény és a 2016-ban megjelent 793-as kormányrendelet alapján 1,015 milliárd eurót irányoztak elő. A tervek szerint ebből az összegből készült volna el a több mint 2 millió hektár öntözését biztosító rendszer. Hogy mi lett a beruházással, arról az utóbbi időben keveset hallunk, azonban április közepén a képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnöke, Alexandru Stănescu törvénytervezetet terjesztett elő, néhány olyan intézkedéssel, amelyekkel megelőzhetik a szárazság okozta mezőgazdasági károkat. A képviselő arra hivatkozik, hogy januártól kevés csapadék volt Romániában, ami eddig az ország termőtalajának a 40%-át érintette. Az uniós előírások szerint a szárazság természeti katasztrófának számít, ezért óvintézkedésekre van szükség. (Népújság/Gazdaélet)

Pénzbeli támogatásban részesülnek azok a gazdák, akiknek szárazság károsítja a területeit. A kárt a már érvényben levő törvények alapján szakemberekből összeállt bizottság kell megállapítsa. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell az érintett kultúrát, a terület nagyságát és a kár mértékét. Csak abban az esetben kapna kártérítést a gazda, amennyiben a termés több mint 30%-a kárba veszett, a kármegállapítás idejéig erre a mennyiségre kiszámított kiadások 70%-át térítenék meg. A kártérítést a megyei igazgatóságoknál lehet kérni. A dossziéban az érintett gazdáknak mellékelni kell a személyazonossági igazolvány, a termelői engedély, a mezőgazdasági regiszter, a cégjegyzék ide vonatkozó másolatát, valamint a kármegállapításról szóló jegyzőkönyvet és egy bankszámlakivonatot. A mezőgazdasági igazgatóságnál fel kell mutatni a dokumentumok eredetijét is. Az iratokat online is be lehet küldeni egy saját felelősségre elektronikusan aláírt nyilatkozattal, amiben felvállalják, hogy a másolatok megegyeznek az eredetivel. (Népújság/Gazdaélet)

Nem kell fizetniük az öntözésre használt gyűjtőtavakból, folyóvizekből vagy altalajból kinyert vízmennyiségért a hazai gazdálkodóknak – döntötte el a szenátus. A jogszabály értelmében az állam lemond a vízhasználati illetékből származó bevételéről, így a gazdák szükségállapot vagy szárazság esetén, de akkor is, ha például a mezőgazdasági termékek piaci ára miatt a versenyképesség veszélybe kerül, ingyenesen öntözhetnek a tavakból, folyókból, öntözőcsatornákból vagy akár a fúrt kutakból is. Bár az öntözővíz ingyenes lesz, továbbra is engedélyköteles marad. Az engedélyeket a román vízügyi hatóság területi igazgatósága bocsájtja ki. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A vándorméhészek számára ugyan lehetővé teszi az utazást a 8-as számú katonai rendelet, jó részük azonban mégsem utazott el az ország legdélebbi akáctermő vidékeire, ugyanis a szárazság és az éjszakai fagyok miatt bizonytalanná vált, hogy megtérülne a hosszú út. Aki elutazott, az is inkább a repceföldeken legelteti a méheit. (Székelyhon/Gazdaélet)

Zöld utat kapott az Országos Méhészeti Program, amelynek értelmében a szakágazat képviselői a 2020-2022 közötti időszakban 150 millió lejes támogatásra jogosultak – jelentette be Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. Tájékoztatása szerint az évi 50 millió lejes összeg felét európai uniós forrásokból fedezi a kormány. A támogatással egyaránt élhetnek a méhészek, valamint az őket tömörítő egyesületek, felszerelések vásárlására, konferenciák szervezésére, a méheket sújtó betegségek megfékezésére és termékértékesítésre kérhetnek támogatást. A mezőgazdasági miniszter azt mondta, a támogatás célja a méhcsaládok számának a gyarapítása, az előállított méhészeti termékek minőségének, valamint az export mértékének a növelése. (agrointel.ro)

Évek óta hiánycikknek számított Hargita megyében egy állandó vágópont, kizárólag húsvét környékén működött néhány ideiglenesen. Erre válaszolva döntött úgy a 2019-ben létrehozott Csíkcsomortáni Szövetkezet, hogy egy vágópontot és mészárszéket hoz létre a településen. A vágóponton sertés, juh, kecske és szarvasmarha levágására van lehetőség, ezek húsának szétbontása és tőkehúsként (nyakkaraj, lapocka, csülök stb.) való előállítása pedig a mészárszékben történik. A tevékenységgel párhuzamosan egy új szolgáltatást is elindított a szövetkezet, mégpedig a helyben feldolgozott hústermékek házhoz szállítását. Csak helyi gazdáktól származó, visszakövethető húst kínálnak eladásra, a vágást követően vákuumozott csomagolással látják el a termékeket, amelyeket egy megfelelő hűtőkocsival szállítanak házhoz. A tervek szerint szerdán vágják le az állatokat, csütörtökön csomagolnak, pénteken pedig eljuttatják a termékeket a vásárlókhoz. (Székelyhon/Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro