• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.6361 RON
  • GBP5.8194 RON
  • HUF1.2736 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – A bivalyokat is lehet szeretni

Bodo Elod MezöpanitA 2018 október 2-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A hétvégén került sor a Csíkszéki Gazdanapokra. Ott készült összeállításunk. Nagy türelem kell a bivalyokhoz, de van aki nem tud megválni tőlük. Ifj. Benedek Mihály homoródkarácsonyfalvi bivalytenyésztőt kérdezzük. Majd az október elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A minőségi portékának van piaca. A kibédi Vincze Elza hagymatermesztővel készült interjúnk. Szombaton Mezőpanitban a helyi termékek vásárát tartják. Bodó Előd Barna polgármester mondja majd a részleteket. Méhészkedő hallgatóinkat az októberi tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

A hegyvidéki állattenyésztési farmok modernizálására kínált 54 millió eurós támogatási keretösszeget a szeptember 3-i kiírástól eltelt hat nap alatt másfélszeresen túligényelték a gazdák. A vissza nem térítendő uniós támogatást 56 pályázó több mint 81 millió eurónyi fejlesztési tervre kérte – derül ki a pályázatokat fogadó és elbíráló Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) adataiból. A hegyvidékiekéhez hasonlóan rövid idő alatt kiürült a 4.1-es intézkedés állattenyésztő farmok számára országosan kínált fejlesztési keretösszeg is, amire viszont csak a sík- és dombvidéki övezetekben tevékenykedő állattartók jelentkezhettek. A rendelkezésre álló 111 millió eurónyi uniós finanszírozásra öt nap leforgása alatt 268 pályázatot nyújtottak be a farmerek, a projektekben igényelt támogatás összértéke pedig meghaladja a 435 millió eurót, azaz az alintézkedésre szánt keretösszeg négyszeresét. A szeptemberben benyújtott pályázatok minőségi pontszámhatár-követelménye egyébként mind a hegyvidéki, mind pedig a sík- és dombvidéki állattenyésztőknek szóló kiírások esetébe 50 pont volt. A két alintézkedés pályázati kapuit pedig – a finanszírozási források kimerülése miatt – máris bezárta az ügynökség. (Hargita Népe)

Az őszi tarlóégetési szezon ugyan még nem kezdődött el, de a mezőgazdasági parcellák gyufával való takarítását nem is ajánlják senkinek. Ellenkező esetben a területalapú támogatás bánhatja. A tűzoltóság feljelentés vagy gyújtogatás esetén kérheti azoknak a leégetett területek tulajdonosainak a beazonosítását, amely parcellákat területalapú támogatásra jelöltek. Ha be tudják azonosítani, az illető gazda sajnos könnyen elveszítheti a támogatást, függetlenül attól, hogy tarlón vagy kaszálatlan területen gyújtott alá a növényi szármaradványoknak. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Az ásványvíz, a sör és a fabútor volt a legfőbb exporttermék a 2018-as év első felében Hargita megyében – derül ki a vámhivatal statisztikáiból. Ezek szerint az első félévben 1149 exportművelet történt és a legnépszerűbb kiviteli cikk az ásványvíz volt, amelyből Kanadába, a Moldovai Köztársaságba, az Amerikai Egyesült Államokba vagy Kuvaitba is került. A második helyen a sör áll, amelyből Macedóniába és Szerbiába is szállítottak, bútorokat pedig főképp Svájcba, Izraelbe és Kanadába vittek. A vámhivatal adatai szerint az első félévben összesen hetvenmillió lej értékben exportáltak árut Hargita megyéből, míg az import értéke meghaladta a 105 millió lejt. Élelmiszer-ipari csomagolóanyagokból, étrend-kiegészítőkből, varrócérnából, papíráruból és műanyag cikkekből érkezett a legtöbb a megyébe, de hűtő kirakatokat, ezekhez való alkatrészeket és háztartási cikkeket is hoztak be például Fehéroroszországból, Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Indiából, Törökországból, Ukrajnából vagy Szerbiából. (maszol.ro)

A székelyudvarhelyi Városi Sportcsarnok és környéke ad helyet október 4-e és 7-e között megrendezésre kerülő Őszi vásár elnevezésű rendezvénysorozatnak. Ezen rendezvény, ami a tavaly is nagy sikernek örvendett, az idén is színes programajánlattal várja az érdeklődőket, így például Székely termékek fesztiválja, hagyományos termékek vására és koncertek is lesznek. (Hargita megye Fejlesztési Ügynöksége)

Október 6-án Homoródkarácsonyfalván újra megszervezik a Gesztenyefesztivált. A Dungó Kulturális Egyesület társszervezője a Homoród-Küküllő Leader Egyesület. A gazdag programra minden érdeklődőt szeretettel várnak. (Gazdaélet)

Október 10-e és 14-e között Káposztafesztivált tartanak Csíkcsicsóban. A káposztavágás mellett faültetés, panel beszélgetés, székely őrtűzgyújtás, főzőverseny és gazdag kulturális műsor is várja az érdeklődőket. (Közlemény/Gazdaélet)

Október 12-e és 13-a között kerül megrendezésre a Csíkszéki Mézfesztivál és a Hagyományos Termékek Őszi Vására. Látogassanak el az őszi vásárra és válogassanak a hagyományos- és helyi termékekből, valamint a méhészeti termékek színes kínálatából. (Hargita megye Fejlesztési Ügynöksége)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro

Csibai tanuzem