• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON
Fotó: Bukaresti Carol Davila központi katonai kórház

Öt hónapja tart a koronavírusjárvány Romániában

Ma van öt hónapja annak, hogy igazolták az első koronavírusfertőzést Romániában – a február 26-án diagnosztizált, úgynevezett nulladik páciens  egy 20 éves Gorj megyei fiatalember aki február 18-a és 22-e között került kapcsolatba egy olaszországi állampolgárral, aki fertőzött volt.

Nem sikerült végleg laposítani a járványgörbét

Néhány nappal később Románia a „Minden rendben lesz” jelszóval „belépett” a világjárványba, az államfő elrendelte a szükségállapotot, majd a második hónapja tartó készenléti állapotot. Ludovic Orban kabinetjének pedig azt kellett tennie, amit a legkevésbé akart, kormányozni és nem mellékesen egy igen komoly egészségügyi és gazdasági válsághelyzetet menedzselnie, úgy, hogy Victor Costache egészségügyi miniszter lemondott tisztségéről. Helyét Nelu Tătaru vette át, de Raed Arafat belügyi államtitkár számít a lakosság szemében a járványkezelőnek. A pandémia kitörése után elrendelték az iskolák bezárását, karantén alá vonták Suceava municípiumot, valamint a peremtelepüléseit, a kórházat vezetését pedig a katonaság vette át. A hatóságok attól tartottak, hogy összeomlik az egészségügyi rendszer, az állampolgárok többsége pedig kezdetben felelősen viselkedett, betartotta a kijárási korlátozásokat és a közegészségügyi előírásokat. Így történt meg, hogy Romániában az első hónapokban alacsony volt a fertőzöttségi ráta és a hatóságoknak sikerült laposítaniuk a járványgörbét. A kezdeti felelősségtudat azonban lankadt az állampolgárokban, amit a politikai csatározások is elősegítettek, futótűzként terjednek az összeesküvéselméletek és ezzel exponenciális növekedésnek indult a fertőzöttek száma is. Ma már stabilan ezer fölött van az egy nap alatt nyilvántartásba vett új fertőzöttek száma. A legtöbb fertőzöttet Bukarestben és Suceava megyében tartják nyilván, előbbiben több mint hatezer, utóbbiban több mint négyezer eset van. Brassó megye a 2673-as mérleggel tartja az erdélyi megyék negatív rekordját, de túl van az ezres fertőzöttszámon Kolozs megye is. Maros megye 908 fertőzöttel lassan felzárkózik, a tegnap 16 új estet jelentettek a hatóságok. Hargita megyében 451 eset van összesen, de ez az a megye, ahol a legkésőbb regisztráltak fertőzöttet. A járvány komoly hatással van a gazdaságra, több százezren maradtak munka nélkül, a fertőzések számának növekedése miatt nem kizárt, hogy a diákok nem térhetnek vissza ősztől az iskolákba. De kérdőjelek övezik a szeptember 27-re tervezett helyhatósági választások megszervezését is.

Nincs hely több Covid-kórház intenzív osztályán

Beteltek a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak a kolozsvári kórházak intenzív terápiás osztályain: szombaton három, lélegeztetőgépre kötött pácienst a nagyváradi városi kórházba kellett szállítani.

Kolozsváron a Járványkórház és a Tüdőgyógyászati Klinika fogadja a Covid-19-es fertőzötteket, a két intézményben összesen 14 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre, a súlyos esetek rohamosan növekvő száma miatt azonban már egyetlen szabad ágy sem maradt. Mircea Abrudean prefektus elmondta: jövő héten újabb intenzív terápiás részleget nyitnak meg a koronavírusos betegeknek a Járványkórházban. Az elöljáró szerint egyre súlyosabbá válik a helyzet és minden valószínűséggel szükség lesz a korábban kialakított mobilkórházakra is. A legutóbbi hivatalos jelentés szerint péntek déltől szombat délig 24 fertőzést jegyeztek Kolozs megyében, a két kórházban jelenleg 197 koronavírusos beteget kezelnek. A bukaresti és a temesvári Covid-kórházakban már múlt héten nem volt szabad ágy az intenzív terápiás osztályokon.

Utazási korlátozásokat vezetnek be a román állampolgárokkal szemben

Nem utazhatnak Ciprusra a romániai turisták, azok, akik más céllal utaznak az országba, 14 napos karanténba kell vonuljanak – tájékoztat a külügyminisztérium.

A ciprusi hatóságok Luxemburg, Montenegro, Portugála, Nagy-Britannia és Észak-Írország valamint Szerbia és Svédország mellett Romániát is a C kategóriájú országok közé sorolja. Az indoklás szerint azért, mert az említett országokban magas a koronavírusjárvány kockázata. Az ebbe a kategóriába tartozó országokból érkezők esetében csak a szigeten élő ciprusi állampolgárok és külföldi házastársaik, kiskorú gyermekeik, valamint a Cipruson jogszerűen tartózkodó lakosok belépése engedélyezett. A C kategóriába sorolt országokból érkező utasok választhatnak, hogy esetükben Ciprusra érkezéskor végzik el a Covid-19 vizsgálatot vagy bemutatják az utazás megkezdése előtti 72 órában készült negatív tesztről szóló igazolást, a 14 napos önizoláció továbbra is kötelező.

Keddtől a repülőgéppel Görögországba utazó román és bolgár turistáknak is fel kell mutatniuk az érkezés előtt legtöbb 72 órával elvégzett, negatív PCR-tesztet – tájékoztat a külügyminisztérium közleménye.

A tesztet akkreditált laborban kell elvégezni és az eredményt angol nyelvű dokumentumban kell bemutatni, aminek tartalmaznia kell az illető személyes adatait is. A külügy kiemeli, a teszteredmény felmutatása nem zárja ki a görög hatóságok által kért online kérdőív kitöltésének kötelezettségét, illetve a szúrópróbaszerű tesztelés lehetőségét sem. A közlemény szerint a Kulata – Promachonas határállomáson a közúti átkelési feltételek nem változtak.


július 26, 2020