• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6386 RON
  • GBP5.8067 RON
  • HUF1.2671 RON

A koronavírusjárvány egy hónapos mérlege

Ma van egy hónapja annak, hogy igazolták az első koronavírusfertőzést Romániában – a február 26-án diagnosztizált pácinest azóta gyógyultnak nyilvánították és kiengedték a kórházból. Egy 20 éves Gorj megyei fiatalemberről van szó, aki február 18-a és 22-e között kapcsolatba került egy olaszországi állampolgárral, aki fertőzött volt.

 

 

Az elmúlt egy hónapban 1000 fölé emelkedett a COVID-19 vírussal diagnosztizált páciensek száma, a múlt héten pedig a kór első halálos áldozatairól is megérkeztek a jelentések, az elhunytak száma néhány nap alatt 18-raemelkedett, több mint 50 százalékuk a Suceava Megyei Kórházban következett be, amely elemzések szerint a közösségi fertőzés gócpontjává vált (a fertőzöttek nem külföldi utazás során kapták el a kórt, hanem a közösségen belüli kapcsolatok során). A legfiatalabb elhunyt 52 éves.  Ehhez még hozzáadódik a 8 külföldön elhunyt román – heten Olaszországban haltak meg, egy személy pedig Franciaországban (Paul Goma disszidens román író).

Orvosok fertőződtek meg

Az elemzések azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 terjedése Romániában más országokhoz képest viszonylag lassú volt. Az első regisztrált eset utáni két hétben alig 50 személy biológiai mintáiban mutatták ki a vírust. A legnagyobb esetszámnövekedést az elmúlt 3 napban regisztrálták – hétfőtől mostanig az összes fertőzés több mint felét vették nyilvántartásba.

Míg az első koronavírusos betegek Olaszországból hazatért román állampolgárok voltak, időközben megnőtt a közösségi fertőzések száma – folyamatosan megnőtt a COVID-19 vírussal diagnisztizált egészségügyi alkalmazottak száma is. A hivatalos adatok szerint a hazai fertőzöttek mintegy 10 százaléka kórházi alkalmazott. A szerda esti adatok szerint igazoltan 103 egészségügyi alkalmazott fertőződött meg a vírussal, amely az ország több állami és magánkórházában megjelent. A legsúlyosabb a Suceavai Megyei Kórházban a helyzet, ahol 27 orvos, 30 asszisztens és 13 ápoló fertőződött meg. A bukaresti Dr. Alexandru Obregia pszichiátriai kórház 70 egészségügyi dolgozója került otthoni elkülönítésbe, miután az egyik páciensüknél kimutatták az új koronavírus-fertőzést. De bejutott a kór a fővárosi Bagdasar Arseni Égési Sérülések Kórházban is, ahol egy pácines biológiai mintáiban mutatták ki a kórt, ő 28 egészségügyi dolgozót fertőzhetett meg. De nemcsak az állami kórházakban azonosították a kórt, a fővárosban egy magán-dialízisközpontban is kimutatták a fertőzést.

A legtöbb fertőzött 40 és 49 év közötti, február 26-tól mostanáig a betegek mintegy 10 százalékát gyógyultnak minősítették.

Megváltozott az életünk

A koronavírus azonban nemcsak a fertőzöttek, hanem valamennyi állampolgár életét megváltoztatta. Március 11-én felfüggesztették az iskola oktatást, március 16-án pedig Klaus Iohannis államfő kihirdette a szükségállapotot – a modernkori románia történelmében ez a második ilyen alkalom. Ennek értelmében repülőjáratokat függesztettek fel, elrendelték a szigorúbb határellenőrzést, vendéglőket és kávézókat zártak be, betiltották a sportrendezvényeket. A március 24-én kiadott katonai rendelet pedig tovább szigorította az addig meghozott intézkedéseket, rendkívüli mértékben korlátozták a lakosság mozgását, a jelszó: „Maradj otthon!”. Egyelőre ez a leghatékonyabb módszere a világjárvány elleni küzdelemnek, amelyet számos országban alkalmaznak már – önkéntes elszigetelésben él a Föld lakosságának mintegy kétharmada.

Mit mutatnak a tesztek?

A hatóságok nem titkolják, hogy az igazolt fertőzék száma az elvégzett tesztek számával egyenes arányban növekedett – ez egyébként valamennyi országban így történt.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai alapján az első eset utáni héten 650 személyt teszteltek, a második héten már ennek közel dupláját. Az elmúlt hét napban volt számottevő növekedés a tesztelések számában – 14 ezer pácienst teszteltek, ami hússzorosa az első heti számnak. Tegnap Victor Costache egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Dél-Koreához hasonlóan az elkövetkezendő hetekben Bukarest teljes lakosságát letesztelik – kijelentése után azonban a Ludovic Orban lemondásra szólította fel, helyét Nelu Tătaru államtitkár vette át.

Intézményes és házi karantén

A vírus terjedésének a megfékezésére a potenciális fertőzöttek és hordozók elszigetelése a leghatékonyabb módszer. Ezért azok az állampolgárok, akik járványsújtotta országból érkeztek, intézményes vagy házi karanténba kellett vonuljanak. Az első heti adatokhoz képest itt is komoly növekedésről számolhatunk be – intézményes karanténban 30-szor annyian vannak jelenleg, mint az első héten, otthonaikban mintegy 100 ezer személyt különítettek el a hatóságok. A potenciális fertőzöttek azonban folyamatosan érkeznek Nyugat-Európából. A karanténkötelezettség be nem tartása, illetve a hatóságok félrevezetése a magyarázata annak, hogy a kór Romániában is elterjedt. Az egyik legismertebb eset egy nyugállományba vonult belügyminiszteri alkalmazotthoz köthető, aki elhallgatta a hatóságok előtt, hogy Izraelben járt, több tíz személyt fertőzve meg ezutén, köztük kórházi alkalmazottakat is. Országos szinten 183 személy ellen indult bűnvádi eljárás a fertőző betegségek leküzdésének az akadályoztatása miatt – őket az ügyük tárgyalása után börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújthatnak a hatóságok, a Büntetőtürvénykönyv 352-es cikkelye alapján. A karanténszabályokra vonatkozó előírásokat 1883 személy szegte meg.

A 3. számú katonai rendeletben előírt korlátozásokat 5621 személy szegte meg az első napon – a hatóságok őket összesen 7,4 millió lejre büntették. A felelőtlenség egyébként nevetséges méreteket öltött: egy fővárosi férfi azt mondta a hatóságoknak, azért kellett elhagynia a lakását, hogy megsétáltassa az aranyhalát, amelyet egy zacskóban vitt magával.


március 26, 2020