• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6500 RON
  • GBP5.8180 RON
  • HUF1.2774 RON
Fotó: MIÉRT Green Team

Konferenciát szervezett a MIÉRT Green Team

Szombaton szervezte meg első konferenciáját Marosvásárhelyen az IncubCenterben a frissen alakult MIÉRT Green Team, ahol az energetika, az építkezés, a fast fashion és a mezőgazdaság tekintetében járták körbe a környezettudatosság témáját.

A fiatalok érdeklődnek a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt, erre bizonyíték az is, hogy közel százan vettek részt a szombati eseményen, ez pedig csak az első lépés volt, a jövőben tervben van többek között szemétszedés és faültetés is, mondta ifj. Szepessy László, a MIÉRT Green Team koordinátora.

A környezetvédelem iránti tudatosítás egy hosszú folyamat, de mindképpen szükség van az aktivitásra, arra, hogy fel legyen hívva a figyelem a problémára. Ezt vállalat fel a MIÉRT Green Team is, amely a minél több gyakorlati megvalósítással is tenni fog fenntarthatóságért, mondta Szilágyi Dóra, a MIÉRT elnöke, EP-képviselő jelölt, akinek saját bevallása szerint szívügye a környezetvédelem, ez pedig a választási programjában is visszaköszön.

A Green Team konferenciáján tartott előadást Tánczos Barna szenátor, volt környezetvédelmi miniszter, aki arról beszélt, hogy jelen állás szerint nehézkésen működik a RetuRo rendszer. A szakpolitikus hangsúlyozta azt is, hogy évente Romániában 7 milliárd palack kerül forgalomba, decembertől 1 milliárd visszaválható csomagolás került ki a piacra, de ennek csak a 12%-át adták le a fogyasztók. A cél az, hogy év végére 65%-os hatékonysággal működjön a rendszer, mutatott rá a politikus.

Az Európai Unió élen jár a zöld átállás tekintetében. De vannak olyan céldátumok, amelyek egyrészt tarthatatlannak tűnnek, másrészt negatívan érintenék a székelyföldi lakosokat is. Az egyik ilyen, hogy 2035-től nem lehetne egyéni hőközpontot használni, illetve ugyanettől a dátumtól a földgáz használata is ellenjavalt, miközben a gyakorlat azt mutatja, hogy Székelyföldön csak most sikerült számos helyre bevezetni a földgázt, emelte ki Vincze Lóránt, EP-képviselő, akinek a meglátása szerint az Európai Unió bizonyos kérdésekben elrugaszkodott a valóságtól.

Egyre több fiatal lesz napjainkban klímaszorongó, ami miatt nem vállalnak gyermeket, sőt egyes esetekben az öngyilkosság is szóba kerül, hívta fel a figyelmet az aggasztó jelenségre Székely-Farkas Tímea környezetgazdász, fenntarthatósági szakértő, hulladékgazdálkodási specialista, akinek arról is beszélt rádiónknak, hogy milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy segítsünk a környezetünknek. Egy jó példa az ehető egyszerhasználatos evőszeszköz és tányér. Székely-Farkas Tímeát hallják!

Az építkezés területén is egyre nagyobb hangsúly kerül a környezetvédelemre. A megrendelők, nyugaton, egyre jobban szem előtt tartják az anyagok visszahasznosítását, mert anyagi érdekük származik belőle, ez pedig át fog jönni Romániába is, így 5 év múlva nagy változásokra lehet számítani Romániában is az építkezés területén, emelte ki Gogolák Zsolt, a Multinvest cégcsoport vezetője.

Marosvásárhelyi Rádió/Nagy-Bodó Szilárd



április 22, 2024