• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9575 RON
  • USD4.6194 RON
  • GBP5.7071 RON
  • HUF1.3316 RON

Onkológia és korrupció: a betegutak hálójában. 1. rész

Évente körülbelül nyolcvanezer új rákos megbetegedést regisztrálnak Romániában, a hozzáférhető adatok szerint ugrásszerű a növekedés, s bár jelentős beruházások történnek úgy a közkórházakban, egészségügyi központokban, mint a magánintézményekben: nem jut mindenkinek ellátás, nem jut mindenkinek megfelelő minőségű kezelés. Ráadásul, ahogy arra a Rákbetegek Egyesülete felhívja a figyelmet: nincs transzparens, hiteles ráknyilvántartás Romániában. Hátrányban vannak a vidéken, orvosi központoktól élők – így az adáskörzetünkben élő székelyföldi érintettek is -, azok akik valamilyen okból kiszorulnak a közellátásból, akik nem jutnak el a szűrőprogramokra, akik szociális helyzetük miatt nem tudnak résztvenni a kezeléseken, vagy az utógondozáson.  Ezzel párhuzamosan euró milliók érkeznek az európai alapoktól kórházfejlesztésre, eszközbeszerzésre a közegészségügyben. A magán rákklinikák jelentős nyereséggel dolgoznak: van olyan intézmény, amelyik az elmúlt években: hatvan-száz százalékos nyereséget könyvelt el. A rák túlélésért folytatott harcban ki-ki olyan stratégiát követ, amelyet egyéni lehetőségei, tájékozottsága és személyes kapcsolatrendszere lehetővé tesz: az úgynevezett rák betegutak az onkológiai korrupció alig ismert hálózata. A Marosvásárhelyi Rádió sorozatot indít a romániai és kelet-európai onkológiai rendszerben tapasztalható korrupciós esetek feltárására, az onkológiai ellátás minőségének feltérképezésére. Mai adásunkban tényfeltáró sorozatunk első adása hallható.

A sorozat első részében Ritli László volt egészségügyi miniszter beszél arról, hogyan válogat az egészségügyi rendszer első és másodrangú betegek között, hogy a romániai rákregiszter az egyészségügyi intézmények hanyagsága miatt nem működik, és ezért nem jöhet létre hatékony országos onkológiai stratégia. Arról is mesél, miért kényszerül gyermeke megmentése érdekében száz-százötven ezer dollárt fizetni egy család az Országos Egészségügyi Biztosító támogatásának hiányában.

Fejér Enikő onkológus az egyik legnagyobb romániai egészségügyi magánklinika, a Sanador munkatársa. Arról mesél, miben különbözik a magán- és a közegészségügyi ellátás, és hogy miért csatornázza a román állam a közforrásokat a magánszektor felé.

A riportsorozat az európai tényfeltáró alap, az IJ4EU támogatásával készült. A határon átnyúló korrupciós hálózatokról szóló tényfeltárás magyarországi vonatkozásait az átlátszó.hu munkatársa, Becker András járta körül. A riportsorozat elkészítéséhez adatigényléssel fordultunk az Országos Egészségügyi Biztosítóhoz, a CNAS-hoz, a román egészségügyi minisztériumhoz illetve a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumához.