• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9198 RON
  • USD4.1348 RON
  • GBP5.7754 RON
  • HUF1.3765 RON
Fotók: Bereczky Sándor

Off-operett M – fuckbuddy zenésszel

 A THEATER NO. 1 előadásában  Marosvásárhelyen ma délután 4 órától az Undergroundban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata újra egy ígéretes, pályakezdő színházi alkotócsapat, a Theater No. 1 bemutatkozására kínál helyszínt a Színház Underground Termében. Az OFF-Operett M című produkció egy zenés színházi kísérlet, amelynek rendezője Kiliti Krisztián.

Vannak helyek, ahova vissza kell menni. Vannak helyzetek, melyeket újra kell élni. Vannak emberek, akikhez vissza kell térni.  Lehetséges-e, hogy az előrelépéshez, a továbbhaladáshoz előbb két lépést hátrálnunk kell? Ez megtorpanást jelentene, vagy feltétlenül szükséges az „elengedéshez”? Egy grófnő a világot is bejárja, hogy betöltse a lelkében tátongó űrt, de sehol sem talál megnyugvást. Folyamatosan keres, és nem veszi észre, hogy saját múltjának megoldatlan konfliktusa kísérti őt, míg vissza nem tér örökölt birtokára, és szembe nem néz azzal a férfival, aki a legnagyobb hatást tette rá. 

Operett 2Az előadás, melynek nemcsak címe, de műfaja is „off-operett”, egy új tendenciát kíván életre hívni a zenés színházi alkotások színpadra vitelében. Kísérleti terepünk valójában a színház és a zene határterülete. Két színész és két zenész összjátéka teremti meg azt a különleges atmoszférát, melyben az operett műfaja kiemelkedik a múzeumi, panoptikumszerű színházi körülmények, és színpadi megoldások illúzióteremtő miliőjéből, és minden szempontból emberközelivé válik.

A Theater No. 1. egy független, alternatív színházi kezdeményezés (alapítói: Kiliti Krisztián és Viczina Dalma színművészek), mely a színház azon tulajdonságára koncentrál, amely valóban megkülönbözteti minden más médiumtól: a jelenidejűségre.  A színpadi megvalósításban az egyszerű formákat keresik, azaz megpróbálnak „visszatalálni” – anélkül, hogy eszközeikben elvetnék a modern kor vívmányait – ahhoz a színházi „egyszerűséghez”, melyben színész és néző a maga teljességében találkozik. Céljuk a minél kifejezőbb, ugyanakkor minél emberibb kifejezési formák felkutatása, kikísérletezése.

Operett 4Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója fontos kezdeményezésnek tartja a Theater No. 1. kísérleti munkáját: “Hiszem, hogy a színház lételeme a kísérlet, minden kockázatával együtt. Amelyik színház lemond erről, és mindig a biztonságra törekszik, a megújulás lehetőségéről mond le.”Az OFF-operett M projekt alkotócsapata: szereplők: Viczina Dalma m.v., Kiliti Krisztián m.v.; zenészek: Gulyás Gergely m.v., Kiss Tamás; látványtervező: Szőke Zsuzsi; zenei vezető: Gulyás Gergely; koreográfus: Belágyi Hanna; produkciós vezető: Kovács Brigitta; rendezőasszisztens: Kelemen Roland; rendező: Kiliti Krisztián.

Az előadás létrejöttét az Nemzeti Kulturális Alap, a Studium Prospero Alapítvány, ill. a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Az OFF-operett M bemutatójára december 6-án, csütörtökön délután 4 órától kerül sor az Underground Teremben.

Nulla értékű jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online, a www.biletmaster.ro  honlapon.

A KULTÚRPRESSZÓ műsorban Viczina Dalma és Kiss Tamás színművészek, Kelemen Roland rendezőasszisztens és a rendező-színművész, Kiliti Krisztián hívtak meg az előadásra:

Műsorvezető-szerkesztő: Kányádi Orsolya és Kiss Dénes