• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9771 RON
  • USD4.6535 RON
  • GBP5.8883 RON
  • HUF1.2521 RON
Fotók: Marosvásárhelyi Rádió/Szuszámi Zsuzsa

Marosvásárhelyre érkezett a Polcz Alaine kiállítás

Csak akkor tanulhatunk meg igazán élni, ha megtanulunk meghalni.

Polcz Alaine születésének századik évfordulójára készült az a kiállítás, amely most Marosvásárhelyre érkezett, és a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében látogatható október végéig. A tárlatot a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezte.

Polcz Alaine író, pszichológus volt, a tanatológia úttörője. Életét a beteg és haldokló gyerekek távozásának megkönnyítésére áldozta, illetve arra, hogy a szülők gyászának feldolgozását is megkönnyítse. A hetvenes évek Magyarországán még nem volt elfogadott az, hogy a beteg gyerekek mellett a kórházban legyenek a szülők is. Sőt az sem, hogy a gyerekeket pszichológusok segítsék abban, hogyan kell elfogadniuk, értelmezniük betegségüket, hova helyezzék magukat abban a világban, amelyben élnek.

Polcz Alaine módszerei erre fókuszáltak, illetve arra, hogy különböző játékterápiával könnyítse meg a gyerekek kórházi küzdelmeit. A Világjáték néven ismert módszert Margaret Lowenfeld nyomán, Polcz Alaine adaptálta és honosította meg Magyarországon a hatvanas évek elején. A Világjáték a tárlat látványvilágát is inspirálta. Polcz Alaine ugyanakkor a magyarországi Hospice mozgalom megteremtője is volt. A kiállítás keretében erre vonatkozó utalások is láthatók.

Mészöly Miklós író feleségeként pedig Polcz Alainnek egy egészen más szereppel is sokszor meg kellett küzdenie. A szerelem súlyos és bonyolult dolog, főképpen, ha olyan ember a társ, mint a népszerű és jóképű Mészöly Miklós. Közös életük évtizedei nemcsak szerelemmel voltak telítettek, hanem küzdelmekkel is. A szeretet azonban soha nem múlt el közöttük, még akkor sem, amikor együttélésük zátonyra futott. Polcz Alaine haláláig ápolta Mészöly Miklóst, amikor ennek eljött az ideje. A távozás és a gyász fájdalmát Polcz Alainenek is át kellett élnie.

Egy sokkal kegyetlenebb eseménysorozat azonban, fiatal korában, már megtanította az életért való küzdelemre, ezt fiatal lányként kellett átélnie: az orosz katonák kegyetlenkedéseit a második világháborúban, akik gyerekeket és asszonyokat, válogatás nélkül erőszakoltak halomra. Polcz Alainenek ez szinte az életébe került, soha nem tudott gyereket szülni. Szépíróként sokkal később mutatkozott be, Asszony a fronton című, 1991-ben megjelent regénye élettörténet, a saját szenvedéseinek leírása. Minden egyes kötete, legyen az szakmai vagy szépirodalmi, saját életéből táplálkozik. Köteteit férje, Mészöly Miklós korrigálta, aki bosszúsan állapította meg, hogy társa, írófeleségként milyen rosszul ír… Polcz Alaine azután sok mindenben túlszárnyalta férjét. A tárlat ebbe a kapcsolatba is betekintést nyújt, sőt, kolozsvári emlékek és barátságok is felelevenednek.

Az alábbiakban Török Petra kurátorral, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársával beszélgetünk.

Szerkesztő: Szuszámi Zsuzsa