• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9202 RON
  • USD4.0467 RON
  • GBP5.7275 RON
  • HUF1.4203 RON

Gyúrunk könyvvel? – Kultúra napi felolvasó maraton

Maratoni felolvasással ünnepelhetjük a kultúra napját Marosvásárhelyen,  január 15-én a román kultúra, illetve január 22-én a magyar kultúra napján. Az elmúlt évek alatt hagyományossá vált esemény célja 2017-ben is az olvasás, a nyomtatott könyv, a multikulturalitás népszerűsítése.

Az ötödik felolvasó maraton is kétnyelvű lesz, az érdeklődőknek két alkalommal lesz lehetőségük felolvasni. Szeretettel várnak minden marosvásárhelyi irodalomkedvelőt január 15-én és 22-én a megszokott helyszínen, a Zanza Café&Lounge-ban (Rózsák tere 52. szám), hogy öt percen keresztül olvasson fel Marosvásárhelyért.

Változás 2017-ben az elmúlt évek rendezvényeihez képest, hogy ez alkalommal a 24 órás felolvasó maraton két részből fog állni. Január 15-én, a román kultúra napján 12 órát, és január 22-én, a magyar kultúra napján szintén 12 órát tart majd a felolvasás. Mindkét felolvasó maraton déli 12 órakor rajtol és éjfélkor ér véget.

Aki otthonról vagy okostelfonjáról szeretné követni a felolvasást, a rendezvény napján keresse a részleteket a felolvasó maraton Facebook-oldalán, ahol megtalálja majd a közvetítés linkjét:  https://www.facebook.com/olvassfelmarosvasarhelyert/ (magyar nyelvű), https://www.facebook.com/citestele (román nyelvű).

Január 15-én, a román kultúra napján, Mihai Eminescu születésének évfordulóján marosvásárhelyi román szerzők, évfordulós román szerzők, Mihai Eminescu műveiből, valamint a teljes magyar irodalom szerzőinek románra fordított műveiből válogathatnak a felolvasni vágyók.

Január 22-én, a magyar kultúra napján marosvásárhelyi magyar szerzők, évfordulós magyar szerzők művei lesznek a terítéken (például Arany János születésének 200. évfordulója, Szabó Magda születésének 100. évfordulója, Tamási Áron születésének 120. évfordulója van idén, 130 éve született Kassák Lajos, 60 éve hunyt el Szabó Lőrinc). A felolvasók a teljes román irodalom magyarra fordított alkotásaiból is válogathatnak.

Azon résztvevőknek, akik nem saját könyvvel érkeznek az eseményre, a román, illetve a magyar kultúra napi felolvasó maratonon is lehetőségük lesz a szervezők által biztosított könyvek egyikéből felolvasni.

Jelentkezni az olvassfel@gmail.com címen, a 0730627439 telefonszámon (hétköznaponta 9 és 16 óra között) lehet a magyar kultúra napi felolvasásra. A román kultúra napi felolvasó maratonra a citeste.mures@gmail.com címen lehet regisztrálni.

Helyszíni regisztrációra is lehetőség lesz, mégis azt tanácsolják, részvételi szándékát időben jelezze. Így elkerülhető, hogy várakoznia kelljen. A regisztrációnál adja meg nevét, e-mail címét, telefonszámát, az időpontot, amikor olvasni szeretne, a választott könyv címét, szerzőjének, fordítójának nevét.

A KULTÚRPRESSZÓ vendégei a főszervező Studium Alapítvány elnöke, Vass Levente és a Studium Kiadó igazgatója, Kali István voltak: