• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9737 RON
  • USD4.5689 RON
  • GBP5.9158 RON
  • HUF1.2665 RON

GAZDAÉLET – Székely fesztivál, János F, Ferencz T, Szakács Gy,

A 2015 április 21-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Május 1-e és 3-a között szervezik meg Budapesten a Millenárison a Székely fesztivált. Erről hallhatnak összeállítást. Majd az április közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A gyümölcsfaoltványok ideális ültetési ideje ősszel és kora tavasszal van. János Ferdinánd csíkmadarasi kertészmérnököt kérdezzük. A Gazdaélet mikrofonjával a csíkpálfalvi Zöld erdő közbirtokosságnál jártunk. Ferencz Tas Jánossal beszélgettünk. Sikertörténetünkben Szakács Gyula csíkszentmiklósi asztalost ismerhetik meg. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Az előrejelzések szerint tovább csökken majd a tej ára, szakemberek meglátása szerint akár 60 banira is. Ez azonban messzemenően nem fedezi a hazai, főként kisgazdaságokban megtermelt tej előállítási költségeit. A nyári időszakban megtermelt többlettej értékesítésével is gondok lesznek, néhány tejgyár már jelezte: csak a téli időszakban leadott tej arányában veszik át a nyári többletet. Ez komoly gondot jelent majd a gazdáknak, értékesítési lehetőség nélkül maradhatnak. (Háromszék/Gazdaélet)

A tejfelvásárlóknak, illetve a tejkvótával rendelkező termelőknek május 14-ig le kell adniuk a 2014-2015-ös kvótaévre vonatkozó felvásárolt, illetve eladott tejmennyiségre vonatkozó nyilatkozataikat. A tejkvótával rendelkező termelők nyilatkozatait a Farmerfüzetben rögzített kimutatások alapján kell megfogalmazniuk. E nyilatkozatokat azoknak a kvótával rendelkező tejtermelőknek is ki kell tölteniük, akik a jelzett kvótaévben nem értékesítettek tejet. A tejfelvásárlóknak az átvett tejről szóló nyilatkozatot, annak a területnek az APIA központjához kell benyújtaniuk, ahonnan beszerzik a tejet. Ha május 15-ig nem nyújtják be a nyilatkozatot, az átvett tejmennyiség értékére számított, naponta 0,01% késedelmi illetéket kell kifizetniük, ami elérheti a 100.000 eurót is. (Nyugati Jelen/Gazdaélet)

Kevesebb kérést iktattak eddig az idei évre szóló területalapú támogatásokra, mint máskor, a bürokrácia és az új törvénykezés miatt. A leadási határidő június 15-e. A 2015-2020-as támogatási időszakra szóló nyomtatvány bonyolultabb, mint eddig, ugyanakkor a gazdálkodóknak ezúttal nem a polgármesteri hivataloknál, hanem a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségnél kell leadniuk a kéréseket. A Maros megyei hivatal szóvivője elmondta: a megyében tavaly 30.700-an kaptak támogatást, a telkek összevonása miatt azonban számuk csökkenni fog. Ugyanakkor megjegyzi: idén több pénzt kapnak, mint tavaly, hektáronként 139 eurót. Azok jogosultak erre, akik legalább 1 hektár területet megművelnek.
(Híradó/Vali Russu)

Egyre kevesebben foglalkoznak burgonyatermesztéssel Hargita megyében, főleg amiatt, hogy a termés egyre nehezebben és rendkívül alacsony áron értékesíthető. A felmelegedésnek köszönhetően, több csíkszéki gazda már a krumplit is elültette. Sokan azonban még mindig nem tudták értékesíteni a tavalyi pityókát: hiába volt rekordtermés a tavaly – az elmúlt 20 évben a legjobb -, a termény ára továbbra is rendkívül alacsony, ráadásul a vásárlók sem tolonganak a környéken. Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta, ősztől egészen mostanáig ugyanazon a 40 bani körüli kilogrammonkénti áron volt értékesíthető a tavalyi krumpli. (Krónika/Gazdaélet)

Az európai mezőgazdasági földterületek fele a földbirtokosok 3 százalékának kezében összpontosul, derül ki egy frissen kiadott jelentésből, amelyet 11 ország 25 szakértője készített el. Földharácsolás tekintetében Európa semmiben nem különbözik Brazíliától, Kolumbiától vagy a Fülöp-szigetektől. Románia mezőgazdasági területe 14 millió hektár, amelyből 9 millió szántó. A becslések szerint 1-4 millió hektárnyi terület áll külföldi tulajdonú cégek érdekeltségében. Romániának nincs hivatalos adata a földharácsolás mértékéről. A becsült adatokat a támogatások nagyságrendjéből számolták ki civil szervezetek, a sajtó, illetve az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó cégek. (Ecoruralis)

Román ízek néven nyit hagyományos termékeket forgalmazó boltot Bukarestben egy belga tulajdonban lévő áruházlánc. Ez lesz az első ilyen üzlet a fővárosban, amelyet hamarosan két másik követ. Az üzletnyitásról szóló hír azért érdemel említést, mivel az ellen minden bizonnyal nem emelt kifogást a fogyasztóvédelmi hatóság. A hivatal Kovászna megyei kirendeltsége februárban arra kötelezett egy hentesárut forgalmazó székelyudvarhelyi céget, hogy kézdivásárhelyi boltjában cserélje ki „székely ízek” feliratú árucímkéit, merthogy Mircea Diacon, a fogyasztóvédelmi hivatal megyei főfelügyelője szerint nem létezhet „székely” íz, egy élelmiszer csakis édes, keserű vagy savanyú lehet. (Háromszék/Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 28 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta és a burgonya kilója 1 lej, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 8 és 9 lej, a zöldhagyma kötése pedig 1 lej és 1 lej 50 bani. A paprika kilója 6 lej és 8 lej, a paradicsomé 5 lej és 7 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a spenóté 8 és 10 lej, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller darabja és a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a jégcsapretekét és a fekete retekét 2 és 3 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A száraz paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej. Az alma kilója 1 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 5 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 8 lej és 12 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Mikor ideális ültetni a gyümölcsfaoltványt?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 április 27-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro