• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.5755 RON
  • GBP5.8440 RON
  • HUF1.2956 RON

GAZDAÉLET – RMGE, Zsiga I, Portik Cs, Zoltán E, Nagy J

A 2014 november 4-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Szombaton, november 8-án megalakulásának 170. évfordulóját ünnepli a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete. Máthé László alelnököt kérdezzük. A csombordi Zsiga István pár éve foglalkozik oltványkészítéssel. Vele készült interjúnk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sertéstenyésztésbe fogott a gyergyóremetei Portik Csaba. Fél egy előtt vele beszélgetünk. A homoródvárosfalvi Zoltán Elemér juhász lát jövőt az állattenyésztésben, bár egyre nehezebb a gazdálkodás. A harasztkereki Nagy Jolánék is állattenyésztéssel foglalkoznak. A megtermelt tejet sajtként értékesítik. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Öt háromszéki településen: Maksán, Előpatakon, Esztelneken, Hilibben, valamint Gelencén fertőzött meg a kéknyelv-kór szarvasmarhákat, juhokat és kecskét. Ugyanakkor Torjáról is jelentettek gyanús eseteket. A korábban elrendelt intézkedéseket továbbra is fenntartják, kijelölik ugyanakkor azt a körzetet, ahonnan nem szabad élő állatot kivinni. A kór terjedését megfékezni hivatott rendelkezéseket nem mindenki tartja be, múlt héten például egy több mint hetven, fülszám nélküli juhot szállító járművet igazoltattak a megyében. (Háromszék)

Területalapú támogatást ezentúl csak az a gazda igényelhet, aki a területet mezőgazdasági célból megműveli, vagyis aktív gazdának számít. Elesik a támogatástól az, aki csupán letakarítja a területét, de nem műveli meg. Szántóföld esetében egyértelmű, hogy valamilyen haszonnövényt ültetnek bele, és ezért támogatás jár, de a kaszálók és legelők esetében a gazdának bizonyítania kell, hogy saját vagy más, például a szomszéd állatai számára hasznosítják a területet. Az új módosítások szerint az a gazda is kaphat támogatást, aki ugyan nem rendelkezik állattal, de bizonyítani tudja, hogy a füvet, szénát megtermelte és eladta. Fontos tudni azt is, hogy nem a terület tulajdonosa, hanem a megművelője jogosult a támogatásra, a föld bérlésére vonatkozó szerződést azonban a támogatás igénylésekor be kell mutatni a Kifizetési ügynökségnél. (Gazdaélet)

Nő a pityókára juttatott támogatás. A veteménypityókára hektáronként 960, fogyasztásra szánt krumplira pedig 720 euró szubvencióra számíthatnak a gazdák. Daniel Constantin agrárminiszter közölte, bár nő a krumplira kiszabott segély, illetve az állattenyésztők is több támogatást kapnak, fel kell készülni a tejkvóta eltűnésével érkező külföldi konkurenciára is. Az elkövetkező években azok a személyek kerülnek majd helyzetelőnybe, akik valamilyen gazdaszervezetnek tagjai, illetve nem csupán nyers tejet, húst, krumplit, vagy gabonát forgalmaznak, hanem fel is dolgozzák azt. Daniel Constantin szerint így maradhat versenyképes a hazai termelő, a külföldivel szemben. (Gazdaélet)

Kisgazdáknak nyújt állami támogatást a de minimis program, melynek keretében üszővásárlásra kaphatnak állatonként 5000 lejt a gazdálkodók. A támogatás maximum 10 üszőre jár, melyet decemberben folyósítanak. A leadási határidő november 10. A Székelyföldi Piros-Tarka Tenyésztők Egyesülete szorgalmazza a piros-tarka szarvasmarhák genetikai állományának javítását, ehhez kiváló segítség ez a kormányprogram, hisz több mint nyolc éve nem volt ilyen jellegű támogatás Romániában. (Gazdaélet)

Rendkívül jó év volt az idei a burgonyatermesztők számára. Gheorghe Botoman, az Or¬szágosa Burgonyaszövetség elnöke szerint a hazai gazdák 3,5 millió tonna krumplit takarítottak be 200 ezer hektárról. Kevésbé jó hír, hogy a burgonya eladási ára a termelési költség alatt van. 55 baniért lehet megtermelni egy kilogramm burgonyát, az eladási ár a termelőknél 35-40 bani, a piacokon viszont 70 bani és egy lej között mozog – jelentette az elnök. (Háromszék)

Öntözőberendezéssel gyarapodott az uzoni gazdaegyesület. A szervezet az AgroSic Közösségek Közti Társulásnál pályázott és nyert pénzt a rendszer megvásárlására. A tízezer euróba kerülő, másodkézből vásárolt öntözőberendezéssel hetven hektár legelőt tudnak termékenyebbé tenni. A vizet a Feketeügyből szivattyúzzák. Az AgroSic egyesület támogatásának köszönhetően a nagybaconi gazdaegyesület 17 ezer euró értékű silózókombájnt vásárolhatott, Barátoson a tejcsarnokhoz szükséges hűtőberendezés, Illyefalván kilencezer eurós fóliás bálázó beszerzését támogatták. Málnáson ugyanekkora értékű mozgó gyümölcsprés kezdheti meg működését, de folyamatban a megye egységes öntözési tervének elkészítése is. Jelenleg egy szarvasmarha-istálló építése folyik Zágonban az AgroSic támogatásával. (Háromszék/Gazdaélet)

November 9-én újabb 70 fajtehén érkezik légi úton a temesvári repülőtérre. A teheneket kamionokkal Temesvárról Maros megyébe szállítják, ahol három hátrányos helyzetű közösség életkörülményeinek javítását szolgálja majd az adomány. A légi úton érkező tehenek a Holstein Fríz fajtához tartoznak, és ír farmerek adományozták őket. A novemberben érkező tehénszállítmány 3000 Maros megyei család életkörülményeinek javítását szolgálja a következő 4 évben. Ezeknek a családoknak a havi jövedelme jelenleg nem éri el a 200 lejt. Az adomány sokszorozódását segíti az „ajándékból ajándék” elv: az első újszülött üsző borjút az adomány kedvezményezettje köteles továbbadni egy másik szegény családnak. Az állattenyésztés beindításához, és a termékek értékesítéséhez szaktanácsadást kapnak a támogatott családok. (Nyugati Jelen/Gazdaélet)

Tájékoztatjuk gazdálkodó hallgatóinkat, hogy a november 8-ra meghírdetett szépvízi gazdanapot és állatvásárt egy héttel később, november 15-én tartják. A rendezvényen az adás-vételen kívül szakmai előadások, állatfajtánként vásár szépe, állattartási felszerelések kiállítása és vására, mezőgazdasági gépek kiállítása és kulturális programok is lesznek. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 27 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta kilója 90 bani és 1 lej, a burgonyáé 1 lej és 2 lej, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 12 lej. A kápia és a paradicsompaprika kilója 8 lej és 9 lej, a töltenivaló paprikáé 3 lej 50 bani és 5 lej, a paradicsomé 6 lej és 7 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapreteké és a fekete reteké 3 és 4 lej, a főzőtök kilóját pedig 1 lej és 1 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 7 lej, a karfiolé 4 és 5 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej, a padlizsán kilóját 2 és 3 lejért kínálják. Az alma kilója 2 lej és 3 lej 50 bani, a körtéé 3 lej és 5 lej 50 bani, a birsalma kilója 7 lej, a szilváé 3 és 4 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 2 lej 50 bani és 5 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente-Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Megalakulásának hányadik évfordulóját ünnepli a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2014 november 10-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro