• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9737 RON
  • USD4.5689 RON
  • GBP5.9158 RON
  • HUF1.2665 RON

GAZDAÉLET – Nagy Péter, II. Kisállat kiállítás

A 2015 január 20-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A szépvízi Nagy Péter vállalkozó 22 éve foglalkozik száraztészta készítéssel. Vele készült interjúnk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Január 9-e és 11-e között a csíkszeredai Erőss Zsolt Sportaréna adott otthont a II. Székelyföldi galamb-, szárnyas- és kisállattenyésztők versennyel egybekötött kiállításának. Erről hallhatnak összeállítást. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Mihály László (2)

Gazdahírek:

Tavasszal lép majd hatályba az az új uniós jogszabály, amelyet a napokban fogadott el az Európai Parlament (EP) strasbourgi plénuma, és amely gyakorlatilag minden tagállam számára lehetővé teszi, hogy meghatározott indokokra hivatkozva, saját hatáskörben tiltsa meg az uniós szinten egyébként engedélyezett génmódosított organizmusok (GMO) köztermesztését saját területükön. A javaslatot 480 EP-képviselő támogatta, 159-en szavaztak ellene és 58-an tartózkodtak. (Krónika)

A minőség-ellenőrzésen részt vevő állatok után 2015 és 2020 között az alaptámogatás mellett egy prémiumtámogatást is lehet igényelni, amelynek értéke 250 euró állatonként. Ezt azonban csak a 10 felnőtt állattal rendelkező gazdaságok igényelhetik, az állatok tejtermelésének pedig egy laktáció alatt legkevesebb 4.000 kilónak kell lennie. A tejkontroll alatt lévő állatokat csak mesterségesen vagy szakhivatal által engedélyezett tenyészbikával lehet szaporítani, fejésüket pedig géppel kell végezni. Mindemellett a gazdáknak farmfüzetet kell vezetniük, amelyben az állattal kapcsolatos minden adatot feltüntetnek. Azok az állatok, amelyek nyaranta legelőn vannak, és naponta nem mérhető a tejük, azok nem vehetnek részt az ellenőrzésen. Az állam támogatja a tejkontrollt. A jogi személyek, illetve termelői bizonylattal rendelkező magánszemélyek által igényelt termelés-ellenőrzés költségeinek 70 százalékát az állam fizeti, így a gazdának annak csupán a 30 százalékát kell állnia. Az önrész kifizetése nagyon fontos, hiszen csak azután utal az állam, ha bizonyítva van a saját hozzájárulás (állatonként áfa nélkül 47 lej) kifizetése. (Krónika)

Számos fejlődési esély kínálkozik a gazdák, valamint vidéki környezetben vállalkozásba kezdő személyek számára is a hamarosan megnyíló pályázati lehetőségek révén. Mezőgazdasági téren a farmfejlesztési pályázat kapcsán modernizálás, gépvásárlás, istállóépítés, technológiafejlesztés céljára lehet majd pénzt szerezni, és itt újdonság, hogy fiatal, hegyvidéki gazdaként akár 90 százalékos támogatáshoz is juthatnak a pályázók. Szövetkezetek, termelői csoportok szintén kiemelt támogatásokban részesülhetnek, ugyancsak akár 90 százalékos vissza nem térítendő támogatásokra nyílik lehetőség, azaz egy-egy jelentős beruházáshoz csak a szükséges összeg tíz százalékát kell előteremtenie a pályázónak önrészként. Újdonságnak számítanak még a fiatal gazdáknak szóló pályázatok, 1-5 hektáros kisfarmokat érintő lehetőségek is. A cél, hogy az idősebb gazdák átadják földjeiket, gazdaságukat fiataloknak úgy, hogy a területalapú támogatást mégis megkapják. Jelentős, hektáronként több száz eurós támogatást kaphatnak a biogazdálkodást folytatók – hangzott el a gazdák számára tartott tájékoztatókon. A vidékfejlesztési pályázatok során olyan személyek is támogatást szerezhetnek, akik nem mezőgazdasággal foglalkoznak, de vidéki környezetben fejtik ki tevékenységüket. Akár 70 ezer eurós támogatást is nyerhetnek, amit termelőkapacitásra, szolgáltatás beindítására lehet fordítani. (Krónika)

A csíkszeredai Pro Animalia Alapítvány ingyenes kutya-ivartalanítási akciójára a taplocai kutyamenhelyre január 22-ig, csütörtökig bárki elviheti az erre váró kutyát és macskát. Az operációk költségét az alapítvány fedezi. Az érvényben lévő törvények és rendelkezések február 15-ig adtak haladékot a kutyatartó gazdáknak, hogy ivartalaníttassák nem fajtiszta kutyájukat, és szintén február 15-éig minden ebtulajdonos be kell jelentse állatát, és minden nyilvántartásba vett kutyára mikrocsipet kell tenni. Hargita megyében a kutyáknak már több mint fele be van oltva veszettség ellen, és el van látva azonosító jellel. A szakemberek szerint Hargita megyében a kutyák száma meghaladja a 22 ezret. Ezeknek jelentős része szabadon él, kóborol. (Dobos László/Gazdaélet)

Mind többen hangoztatják a bio¬üzemanyagok termelésének és felhasználásának fontosságát az üvegházhatású gázok visszaszorításában, valamint a foglalkoztatottsági helyzet javításában az EU vidéki térségeiben. Az is nagy előny, hogy a termelést fenntartható módon lehet megoldani, a földhasználatban ezzel nem idézve elő változást, ugyanakkor a nem EU-s országokban a trópusi esőerdők kivágását ezzel el lehet(ne) kerülni. A bioüzemanyag-termelés fejlesztésében továbbra is érdemes a repcére alapozni, annál is inkább, mert ezzel a biodízel termelése mellett egyidejűleg olcsó állati takarmányt is elő lehet állítani. Egyes kutatók szerint nem helyes a feltételezés, miszerint a repceolajból nyert biodízel értéktelenebb lenne a bioalkoholnál. (Háromszék/Gazdaélet)

Hargita Megye Tanácsa az alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola és a Szent László Mezőgazdasági Szakkollégium együttműködésével lovászképzést indítana. Az akkreditált féléves képzéseiken 16 éves kortól tudnak részt venni a diákok, amelyről oklevelet kapnak. Egy osztály indításához 20-28 személy szükséges, a képzés mindenki számára, így más iskolák diákjainak is nyitott. Egyelőre az Agrárkamara hegyvidéki állattenyésztés képzésén vehetnek részt a diákok, amelynek keretében hangsúlyosabban a lovasképzéssel foglalkoznak. Az elmélet mellett a gyakorlati képzéseknek a szentsimoni tangazdaság ad helyet, amely jelenleg 4 lóval és egy csikóval rendelkezik, emellett a diákok az otthoni gazdaságokban is gyakorlatozhatnak. A szociálisan hátrányos helyzetű diákok kedvezményes áron, a többiek pedig tandíj ellenében vehetnek részt a képzésen. (7határ/Gazdaélet)

Általános hegyvidéki mezőgazdász-tanfolyamon tanul 28 gazda Csíkszeredában. Növénytermesztési és állattenyésztési tudnivalók, mezőgéptan, talajtan, marketing, számvitel, mezőgazdasági farmmenedzsment mellett a Székely termékek menedzsmentje is bekerült az órarendbe. Az elsajátított ismeretekről záróvizsgán sikeresen számot adó gazdák a munkaügyi hivatal által elismert, az EU-pályázataikhoz is eredményesen hasznosítható diplomát vehetnek kézbe. (7 határ/Gazdaélet)

Lótartáshoz szükséges eszközökre, valamint egy talajművelésre használatos rendsodrógépre lenne szüksége a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csíkszentsimoni Szent László Mezőgazdasági Szakkollégiumnak, az intézmény viszont szívesen fogad bármilyen adományt, például takarmányt, a diákok pedig kaszálnának is, ha valaki kaszálót ajánlana fel. (7határ/Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 27 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a sóskáposztáé 4 és 5 lej, a burgonyáé 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 12 lej. A kápia és a paradicsompaprika kilója 9 lej, a paradicsomé 6 lej és 7 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a gomba kilójáért 10 és 11 lejt kérnek. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 4 lej, a jégcsapretekét és a fekete retekét 3 és 4 lejért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 55 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej. Az alma kilója 2 lej és 3 lej 50 bani, a körtéé 3 lej és 5 lej 50 bani, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 5 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Melyik évben indította vállalkozását a szépvízi Nagy Péter?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 január 26-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro