• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.5755 RON
  • GBP5.8440 RON
  • HUF1.2956 RON

GAZDAÉLET – Lénárd A, Sándor Z, Tankó P, Turbák Z, Buksa M,

A 2015 február 10-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A márkaháború csak duzzasztja az Igazi Csíki Sört kedvelők táborát. Lénárd András tulajdonost kérdezzük. A gyimesi fiatalok próbálnak hűek maradni a szülőföldhöz. Tankó Péter gyimesközéploki fiatal gazdálkodóval beszélgetünk. Sok fiatal kipróbálná a pályázási lehetőségeket, de valamiért nehezen szánják rá magukat. Sándor Zoltán Zsolt csíkbánkfalvi gazdálkodóval készült interjúnk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A tápanyag utánpótlás szerves trágyával szinte lehetetlen, mert egyre csökken az állatállomány. Turbák Zoltán backamadarasi farmert hallhatják. Sikertörténetünkben a baróti pékség tulajdonosával, Buksa Miklóssal beszélgetünk. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A minőség-ellenőrzésen részt vevő állatok után 2015 és 2020 között az alaptámogatás mellett egy prémiumtámogatást is lehet igényelni, amelynek értéke 250 euró állatonként. Ezt azonban csak a 10 felnőtt állattal rendelkező gazdaságok igényelhetik, az állatok tejtermelésének pedig egy laktáció alatt legkevesebb 4.000 kilónak kell lennie. A tejkontroll alatt lévő állatokat csak mesterségesen vagy szakhivatal által engedélyezett tenyészbikával lehet szaporítani, fejésüket pedig géppel kell végezni. Mindemellett a gazdáknak farmfüzetet kell vezetniük, amelyben az állattal kapcsolatos minden adatot feltüntetnek. Azok az állatok, amelyek nyaranta legelőn vannak, és naponta nem mérhető a tejük, azok nem vehetnek részt az ellenőrzésen. Az állam támogatja a tejkontrollt. A jogi személyek, illetve termelői bizonylattal rendelkező magánszemélyek által igényelt termelés-ellenőrzés költségeinek 70 százalékát az állam fizeti, így a gazdának annak csupán a 30 százalékát kell állnia. Az önrész kifizetése nagyon fontos, hiszen csak azután utal az állam, ha bizonyítva van a saját hozzájárulás kifizetése, ami állatonként áfa nélkül 47 lej. (Krónika)

Számos fejlődési esély kínálkozik a gazdák, valamint vidéki környezetben vállalkozásba kezdő személyek számára is a hamarosan megnyíló pályázati lehetőségek révén. Mezőgazdasági téren a farmfejlesztési pályázat kapcsán modernizálás, gépvásárlás, istállóépítés, technológiafejlesztés céljára lehet majd pénzt szerezni, és itt újdonság, hogy fiatal, hegyvidéki gazdaként akár 90 százalékos támogatáshoz is juthatnak a pályázók. Szövetkezetek, termelői csoportok szintén kiemelt támogatásokban részesülhetnek, ugyancsak akár 90 százalékos vissza nem térítendő támogatásokra nyílik lehetőség, azaz egy-egy jelentős beruházáshoz csak a szükséges összeg tíz százalékát kell előteremtenie a pályázónak önrészként. Újdonságnak számítanak még a fiatal gazdáknak szóló pályázatok, 1-5 hektáros kisfarmokat érintő lehetőségek is. A cél, hogy az idősebb gazdák átadják földjeiket, gazdaságukat fiataloknak úgy, hogy a területalapú támogatást mégis megkapják. Jelentős, hektáronként több száz eurós támogatást kaphatnak a biogazdálkodást folytatók. A vidékfejlesztési pályázatok során olyan személyek is támogatást szerezhetnek, akik nem mezőgazdasággal foglalkoznak, de vidéki környezetben fejtik ki tevékenységüket. Akár 70 ezer eurós támogatást is nyerhetnek, amit termelőkapacitásra, szolgáltatás beindítására lehet fordítani. (Krónika)

Mind többen hangoztatják a bio¬üzemanyagok termelésének és felhasználásának fontosságát az üvegházhatású gázok visszaszorításában, valamint a foglalkoztatottsági helyzet javításában az EU vidéki térségeiben. Az is nagy előny, hogy a termelést fenntartható módon lehet megoldani, a földhasználatban ezzel nem idézve elő változást, ugyanakkor a nem EU-s országokban a trópusi esőerdők kivágását ezzel el lehet(ne) kerülni. A bioüzemanyag-termelés fejlesztésében továbbra is érdemes a repcére alapozni, annál is inkább, mert ezzel a biodízel termelése mellett egyidejűleg olcsó állati takarmányt is elő lehet állítani. Egyes kutatók szerint nem helyes a feltételezés, miszerint a repceolajból nyert biodízel értéktelenebb lenne a bioalkoholnál. (Háromszék/Gazdaélet)

A román statisztikai hivatal adatai szerint a tejtermékek fogyasztása Romániában 6 százalékkal nőtt tavaly, de a behozatal még nagyobb arányban emelkedett. Romániában sok közepes és nagyméretű farm zárt be a tejimport növekedése miatt, és fennáll a veszély, hogy a tehénállomány is drasztikusan csökkenni fog. Áprilistól megszűnik az uniós tejkvóta, így minden tagállam annyit termel, amennyit akar, és arra számítanak, hogy tovább fog nőni a behozott tej aránya. A szakemberek szerint a jelenleg működő 130 tejgyár közül 70 marad talpon a következő év végéig. A tejtermékek piacát Romániában 900 millió euróra becsülik. (MTI)

A jelek szerint idén is jó gabonatermésre lehet számítani Maros megyében. Az ősz kedvezett a mezőgazdasági termelőknek. Közel 35.000 hektáron, vagyis az összmennyiség 98%-án a búza, árpa, kukorica, tritikálé és repce magvak ősszel a földbe kerültek, így a tél beállta előtt a kultúrnövények gyökeret eresztettek. A hótakaró ez idáig megvédte a terményeket a fagytól, ezért van remény arra, hogy bőséges legyen a gabonatermés. Ugyanakkor a gazdák hozzáállása, valamint az időben érkezett európai uniós, valamint állami támogatások is segítséget jelentettek. (Népújság/Gazdaélet)

A Maros Megyei Prefektúra közleménye szerint a hátrányos helyzetűeknek szánt, európai uniós alapokból finanszírozott 219.232 darab segélycsomagot február 5-éig Maros megyének is leszállították. A cintosi, gerendkeresztúri, gernyeszegi, mezőméhesi és csatófalvi polgármesteri hivatalok az élelmiszercsomagok kiosztásának befejezését jelezték. A megye többi polgármesteri hivatalában még folyamatban van a segélycsomagok kiosztása. Az önkormányzatoktól kapott adatok szerint Maros megyében 10.021 személy került fel pótlistákra. A Maros megyének kiutalt mennyiség elegendő, jelenleg 37.170 csomag áll rendelkezésre, amit a pótlistás és kuponos elosztás befejeztével a megyék között fognak majd szétosztani. (Népújság/Gazdaélet)

Idegenvezetőket és pályázatkezelőket képeznek a Szeben megyei Berethalomban illetve Muzsnán. A Mihai Eminescu Trust Alapítvány és a Társadalomfejlesztési Központ 73 millió euró értékű pályázatot nyert, melynek révén legalább 30 személyt képeznek ki a mezőgazdasági turizmus terén. A tanfolyamon helybéliek vehetnek részt. (Híradó)

Mezőgazdasági konferenciát szervez az Aranyosszéki Gazdák Egyesülete. A február 14-15. között megszervezésre kerülő eseményen – a meghívott előadók – külön foglalkoznak az ismert pályázati lehetőségekkel, a támogatási rendszerekkel, a földügyekhez, vállalkozási- és egyesülési formákhoz kapcsolódó jogi tudnivalókkal, a mikrohitelekkel, valamint a magyarországi vidékfejlesztési lehetőségekkel. A konferencián termékbemutatóra is sor kerül, továbbá sikeres vállalkozók számolnak be munkájuk során szerzett tapasztalataikról. Az esemény helyszínéül a kolozsvári Kerék Csárda szolgál. A részvétel ingyenes. (Közlemény)

A PanGastRo Egyesület és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa ezúton hirdeti meg a Falánk Csütörtököt 2015. február 19-ére, melyhez várja a programban részt venni kívánó éttermek és beszállítók csatlakozását. A program lényege, hogy a csatlakozó éttermekben ezen a napon a vendégek 50 százalékos kedvezményben részesülnek, vagy svédasztalos kínálat esetén 29 lejt fizetnek. Az akció elsődleges célja a kulturált étterembejárás hagyományának ápolása, de a Hamvazó Szerdát követő, minden ételt elfogyasztó “Falánk Csütörtök” újjáélesztésével a néphagyományokhoz is kapcsolódik. A Falánk Csütörtök akció iránt érdeklődő éttermek a www.gastromedia.ro/falank portálon tudják jelezni részvételi szándékukat, február 13-ig. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 27 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a sóskáposztáé 4 és 5 lej, a burgonyáé 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 10 lej. A kápia kilója 9 és 10 lej, a töltenivaló paprikáé 5 lej és 6 lej, a paradicsomé 6 lej és 7 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a gomba kilójáért 10 és 11 lejt kérnek. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 4 lej, a jégcsapreteké és a fekete reteké 3 és 4 lej, a főzőtök kilóját pedig 1 lej és 1 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 55 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej. Az alma kilója 1 lej 80 bani és 3 lej, a körtéé 4 lej 50 bani és 5 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 8 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hány hektár területen gazdálkodik a backamadarasi Turbák Zoltán farmer?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 február 16-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro