• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6687 RON
  • GBP5.8125 RON
  • HUF1.2610 RON

GAZDAÉLET – Karaván, Szász A, Gál A

A 2015 január 27-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Tánczos Barna szenátor a következő pályázási időszak intézkedéseit ismertette az önkormányzatokkal, a vállalkozókkal és gazdálkodókkal. Erről hallhatnak összeállítást. Ha ritkán is, de találkozunk olyan fiatallal, aki lát jövőt a gazdálkodásban. A homoródkarácsonyfalvi Szász Andris is közéjük tartozik. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sajtként értékesítik a családi gazdaságban megtermelt tejet. Gál Adél gyergyóalfalusi sajtkészítővel beszélgetünk. Méhészkedő hallgatóinkat a februári tennivalókra emlékeztetjük. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Szivacsos agyvelőgyulladással fertőződött meg egy háromszéki, háztájon nevelt szarvasmarha – tájékoztatott az Állategészségügyi Igazgatóság. A beteg állatot egy Dâmboviţă megyei vágóhídon áldozták fel és azonosították a fertőző idegrendszeri betegséget, amelyet egy fehérje okoz. A betegséget több laborvizsgálat elvégzése után igazolták. Dr. Sikó Barabási Sándor főállatorvos szerint a hat éves tehén egy háromszéki gazdaságból származott és A tipusos esetről van szó, azaz betegsége vélhetően genetikai problémákhoz vezethető vissza. A háromszéki hatóságok jelenleg is vizsgálják a betegség megjelenésének körülményeit, és korlátozták az állatmozgást, míg eldől, hogy van-e még beteg állat Kovászna megyében. A főállatorvos ugyanakkor leszögezte: a beteg állat húsa nem került bele semmilyen élelembe, a tetemet elhamvasztották, a lakosságot nem fenyegeti veszély. (Kovács Zsolt)

Több ezer gazda megélhetése kerülhet veszélybe amiatt, hogy április 1-től eltörlik a tejkvóta rendszert, így eláraszthatja a piacot az olcsó külföldi tej. A nyugati gazdák eddig a tejkvóta fölött termelt mennyiséget többnyire megetették az állatokkal, most ezt a fölösleget a szabadpiacon olcsón eladhatják. Háromszéken mintegy tízezer tejtermelő gazdaság létezik, de 8.100 gazdaságban csupán 1-2 tehenet tartanak, további 374 gazdaságban legtöbb tíz tehén van és nem versenyképesek. Három éve lehet tudni, hogy bekövetkezik a tejpiac liberalizálása, de senki nem vette komolyan. A Mezőgazdasági Igazgatóság szorgalmazta, hogy a gazdák tömörüljenek értékesítési szövetkezetekbe, de nem tették meg. Az AgroSic Egyesület támogatná a háromszéki kistermelőket, tárgyalnak a megyében működő öt kisebb feldolgozóval, hogy azok vegyék át a tejet, gyártsanak sajtot és túrót, és azok eladása után fizessék ki a gazdákat. Ehhez viszont kölcsönös bizalomra és rugalmasságra lesz szükség. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

Fejtörést okoz a cukor tárolása a túltermelés miatt. Maros megyében tavaly az itt valaha mért legnagyobb cukorrépa-termést jegyezték, hektáronként több mint 50 ezer kilogrammot. A szakértők szerint a túltermelés nem exportálható, és a lerakatokban már nincs hely. A Román Cukorrépa-termelők Egyesületének elnöke, Ion Armeneanu szerint a helyzetet a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség egyik bukaresti tisztviselőjének hibája idézte elő. Az érintett alkalmazott ugyanis nem továbbította Brüsszelbe a termelők azon kérését, hogy az Európai Unión kívül is exportálhassanak, hogy megszabaduljanak a fölöslegtől. Ezzel szemben a hatóság azt mondta, hogy a cukorrépagyárak nem teljesítik a kvótát, és a gyárak nem exportálhatnak a második részletben – mondta az egyesület elnöke. (RADOR)

A szaporodó állatlopások ellen emelték fel szavukat a vargyasi gazdálkodók a napokban tartott falugyűlésen. A mintegy hetven gazdálkodó a helyi őrs egyik tagjára panaszkodott, ugyanakkor kérték, biztonságérzetük érdekében a rendfenntartók növeljék jelenlétüket a községben, járőrözzenek gyakrabban. Ilkei Ferenc polgármester térfigyelő kamerák telepítésére tett ígéretet. Az ügyben két héttel ezelőtt már tartottak falugyűlést, ám azon a rendőrség nem képviseltette magát. Ez utóbbin jelen volt Silviu Stoenescu megyei rendőrparancsnok-helyettes, a Kovászna Megye Tanácsa mellett működő Közrendészeti Hatóság részéről Orbán-Barra Gábor, a baróti rendőrség parancsnoka, Radu Mireţ, helyettese, Csíki Gyula, a helyi rendőrséget Bíró János őrsparancsnok képviselte. (Háromszék)

Egyre több Hargita megyei gazda rendelkezik törzskönyves állatállománnyal. Míg 2013-ban közel ötven gazda több mint ezer állatára kérte a törzskönyveztetést, addig egy évvel később közel 150 tenyésztő 4.500 szarvasmarhája szerepelt már a nyilvántartásban. Idén várhatóan tovább nő ez a szám. A Hargita megyei szarvasmarha-állomány tejtermelése és ondózási aránya is jóval fölülmúlja az országos átlagot. Mivel a törzskönyvezett állatoknak ismert az eredetük, így azok értékesebbnek számítanak, és jóval magasabb áron lehet őket értékesíteni. A termelés-ellenőrzésre évente 70 lejt kell költeniük a gazdáknak minden állat után, emellett a beondózás 50-60 lejbe kerül. Egy törzskönyvezett szarvasmarha akár 8.000 lejért is értékesíthető, ismeretlen eredetű társaikért viszont legjobb esetben is 4.000 lejt adnak. Másik nagy előnye a minőségi állatállománynak, hogy nagyobb a tejtermelése. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Lezárult a Pro Animalia Alapítvány ingyenes ivartalanítási akciója. Január 16 és 22-e között több mint kétszázhúsz kutyát és macskát műtöttek meg az önkéntes németországi állatorvosok a csíktaplocai kutyamenhelyen. Ezzel a tavalyi akció rekordját megdöntötték, akkor ugyanis 175 ivartalanítást végeztek el. Legközelebb március elején lesz ismét ingyenes ivartalanítási akció a csíktaplocai kutyamenhelyen. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Harmadik alkalommal rendezte meg a Romániai Magyar Közgazdász Társaság bukaresti fiókja és a Hargita Megyei Agrárkamara január 24-én és 25-én Bukarestben az “Az a szép…” nevű, hagyományos székely termékek vásárát. A helyszín ezúttal is a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet udvara volt. Az RMKT bukaresti fiókja hosszú távú tervei között szerepel, hogy a székely termelőket még közelebb hozzák a bukaresti közönséghez. Tematikus kirándulásokat szerveznének Székelyföldre, az ottani kultúra, gasztronómiai gazdagság, vendégszeretet és a lenyűgöző környezet adottságaira építve. Esetenként egy-egy termelőt is meglátogatnának, hogy megismerjék és megtapasztalják, miként készülnek az egyedi székely termékek. (Gazdaélet)

A hétvégén, január 24-én és 25-én Marosvásárhelyen a Sportcsarnokban első alkalommal szervezték meg a méhészeti eszközök és termékek kiállítását és vásárát. A kiállítók az ország több megyéjéből képviseltették magukat.

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 27 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a sóskáposztáé 4 és 5 lej, a burgonyáé 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 10 lej. A kápia és a paradicsompaprika kilója 9 lej, a töltenivaló paprikáé 5 lej és 6 lej, a paradicsomé 6 lej és 7 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a gomba kilójáért 10 és 11 lejt kérnek. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 4 lej, a jégcsapreteké és a fekete reteké 3 és 4 lej, a főzőtök kilóját pedig 1 lej és 1 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 55 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej. Az alma kilója 1 lej 80 bani és 2 lej, a körtéé 4 lej 50 bani, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 8 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hány Hargita megyei településen ismertette Tánczos Barna szenátor az új pályázási időszak intézkedéseit a tájékoztató körúton?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 február 3-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro