• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9771 RON
  • USD4.6576 RON
  • GBP5.9174 RON
  • HUF1.2500 RON

GAZDAÉLET – Kacsó I, Kutasi Zs, Nagy E, Szilveszter L,

A 2015 április 7-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Szép eredményeket lehet elérni az epertermesztéssel. Kacsó István nyárádszeredai kertészmérnök hallgatóval beszélgetünk. Majd az április közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Egy évtizede indult a családi vállalkozás, azóta nagyon sok díszkert dícséri munkájukat. Kutasi Zsolt kerelőszentpáli dísznövény termesztőt kérdezzük. Nagyon sokan a pékiparban láttak jövőt. Nagy Erzsébet erdőfülei üzletasszonytól megtudjuk, hogy nagy konkurenciával kell számolni. Sikertörténetünkben ma a kibédi Szilveszter Lászlóval ismerkedünk meg, aki őseitől örökölte a gyapjúfeldolgozás mesterségét. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A tej és a tejipari termékek áfájának (TVA) a csökkenése fel fogja lendíteni a fogyasztást, és valószínűleg leviszi a farmok által kért árakat – jelentette ki Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. A gazdáknak nincs okuk aggodalomra, mivel az európai szintű előrejelzések a tejtermelés 1 százalékos fellendülésével számolnak az unióban. A kormány áprilisban dönt arról, hogy júniusban az általános áfát csökkenti-e a jelenlegi 24 százalékról 20 százalékra, vagy az alapélelmiszerek áfáját csökkenti-e 9 százalékosra a mostani szintén 24 százalékos szintről. (Nyugati Jelen/Mediafax)

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) figyelmezteti azokat a gazdákat, akik termőterületükből életjáradék megszerzéséért eladtak, vagy bérbe adtak földeket, hogy a járadék 2014-es évre érvényes összegét csak akkor kaphatják meg, ha életjáradék könyvecskéjüket láttamoztatták. A könyvecskék láttamozása az APIA megyei kirendeltségeinél történik. A láttamozáshoz az utolsó határidő augusztus 31., ám az eddigi tapasztalatok azt mutatják, jobb ha nem késlekednek vele, ugyanis a kifizetés egy összegben ugyan, de általában több szakaszban történik, s természetesen azok kerülnek előbb sorra, akik már láttamoztatták könyvüket. (szekelyhon.ro)

Romániában 30-40 ezerre tehető a méhészek száma, a gazdák 60 százaléka tagja az Országos Magyar Méhészegyesületnek. Az OME 1958-ban alakult, az ország negyven megyéjében működik fiókszervezete, ahol saját értékesítési felületekkel is rendelkeznek. Románia egyébként méztermelés szempontjából a negyedik Európában, Spanyolország, Németország és Magyarország után. Világszinten a legnagyobb termelők Kína (22 százalékát állítja elő a globális össztermelésnek), az Egyesült Államok (6), Argentína (6) és Törökország (5). Fogyasztás szempontjából Románia már az utolsók között szerepel az EU-ban. A legnagyobb fogyasztók Németország, Ausztria, Svájc, Magyarország és Görögország évenkénti 2-3 kilogrammal, majd Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia következik 1-1,8 kilogrammal. Romániában az éves, egy főre jutó fogyasztás 0,2-0,4 kilogramm. (Krónika/Gazdaélet)

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a Kis-Szamos-menti Zöldségtermesztők Szövetkezetének ítélte a március hónap vállalkozója díjat. A Kis-Szamos-menti Zöldségtermesztők Szövetkezetét 16 apahidai, nemeszsuki és bonchidai zöltségtermesztő és a Civitas Alapítvány alapította. A szövetkezet immár két éve szállítja két nagy áruházláncnak a káposztát. Az Egyesült Államok nagykövetsége a honlapján közölte, hogy a 2015-ös év minden hónapjában kiadja a hónap vállalkozója díjat. (MTI/Gazdaélet)

Erdélyi városi fiatalok is jelentkezhetnek idéntől a Vidék Kalandra. A kiválasztott jelentkezők egy-egy hetet tölthetnek el egy csíki, udvarhelyszéki vagy nyárádmenti gazdaságban, részt vállalva a mindennapi munkából, a fogadó gazda irányítása és felügyelete mellett. A résztvevőket pályázaton keresztül választják ki a Vidék Kaland program székelyföldi partnereinek, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, illetve a Nyárádmente Kistérségi Társulás képviselői. A kiválasztás során elsősorban a jelentkezők motivációit és elszántságát értékeli a bizottság. A részvétellel elsősorban a tapasztalatszerzést kívánják könnyebbé tenni a szervezők. Jelentkezni április 17-ig lehet. A programmal kapcsolatosan az AGRYA Országos Iroda munkatársai adnak további tájékoztatást a következő elérhetőségeken: videk-kaland@agrya.hu, illetve videkkaland@7hatar.ro email címeken. (7 határ)

A Kovászna Megyei Agrárkamarához felsőfokú végzettséggel rendelkező mezőgazdasági szakemberek jelentkezését várják a két betöltetlen, tanácsosi köztisztség elfoglalására, amelyből az egyik állást az agrárkamara sepsiszentgyörgyi, és másikat a bodzafordulói irodája biztosítja. A meghatározatlan időre történő, meghirdetett tanácsosi köztisztviselői állás elfoglalásához elengedhetetlen feltétel a mezőgazdasági egyetemi végzettség, legkevesebb 9 év szakmai régiség, valamint középfokú számítógép-kezelői ismeretek. A jelentkezési iratcsomót 2015. április 16-án 13.00 óráig lehet benyújtani az agrárkamara székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Árkosi út 2. szám), ahol a versenyvizsgára is sor kerül. Az érdeklődők a beiratkozási formanyomtatványt a Kovászna Megyei Agrárkamaránál igényelhetik. Érdeklődni a 0267-351-064-es, valamint a 0267-318-118-as telefonszámon lehet. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 28 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 20 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 8 és 9 lej, a zöldhagyma kötése pedig 1 lej 50 bani. A paprika kilója 6 lej és 8 lej, a paradicsomé 5 lej és 7 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a spenóté 8 és 10 lej, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller darabja és a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapretekét és a fekete retekét 2 és 3 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 55 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej. Az alma kilója 1 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 5 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 7 lej és 12 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hány éve foglalkozik örökzöldek szaporításával a kerelőszentpáli Kutasi Zsolt dísznövény termesztő?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 április 13-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro