• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9753 RON
  • USD4.5970 RON
  • GBP5.8238 RON
  • HUF1.2807 RON

GAZDAÉLET – AgroSic, Tompos L, Kiss Á, Kedves T, Vízi I

A 2015 január 6-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Az Agrosic Közösségek Közti Egyesület megyei tervvel segíti a termelőket az öntözőrendszerek kiépítésénél. Orbán Miklós igazgató válaszol kérdéseinkre. Egyre nehezebben működik a kölcsönös segítségnyújtás, a termelők maguk kell boldoguljanak. Tompos Lajos fiatal csíkszentsimoni gazdálkodónál jártunk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Legtöbb farmer önerőből próbálja fejleszteni gazdaságát. Kiss Árpád jeddi farmert kérdezzük. A megtermelt tejet sajtként értékesíti a csíkjenőfalvi Kedves Tamás. Vele beszélgetünk. Sikertörténetünkben a csíkdánfalvi Vízi Jenő keramikust ismerhetik meg. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Az Európai Bizottság döntése szerint Bukarestnek 1,53 század milliárd eurót folyósítanak a gazdasági versenyképesség növelésére és az európai pénzek lehívásának érdekében. Az EB jóváhagyta a 2014-2020-as időszakra vonatkozó első két Operatív Programot Románia számára. (Híradó/Rador)

A mezőgazdasági minisztérium 23 milliárd lejből – a bruttó hazai össztermék (GDP) 3,36 százalékából – gazdálkodhat 2015-ben. A kormány eredeti elképzeléseihez képest a minisztérium kérésére 98 millió lejjel egészítették ki a tárca költségvetését. A kiegészítésre azért volt szükség, mert a minisztérium nem tudta volna garantálni, hogy év végéig ki tudja fizetni az igényelt támogatásokat. A költségvetés egyébként lehetővé teszi a minisztériumi alkalmazottak bérének növelését is. (Krónika/Gazdaélet)

A 2014. október 21-i 145-ös számú törvény szabályozza a mezőgazdasági termelői és kiskereskedői igazolványok kibocsátását. A mezőgazdasági termelői igazolványnak tartalmaznia kell a termelő nevét, a mezőgazdasági terület nagyságát, esetleg az állatállományt, mindezt annak az önkormányzatnak kell kibocsátania, ahol az illető mezőgazdasági területe található. A termelői igazolványt egy évre bocsátják ki és félévente láttamozzák a polgármesteri hivatalokban. A 4-es cikkely szerint a termelői igazolványt a kérvény leadásától számított öt napon belül az önkormányzatnak ki kell bocsátania. 180 napot jelöltek meg a törvény életbe ültetésére, ezért addig is, míg létrejönnek az egyesületek, az önkormányzat ugyanúgy fog engedélyeket kibocsátani, mint eddig. Az október végén napvilágot látott törvény újdonsága, hogy a termelői engedélynek „esetenként” tartalmaznia kell egy mezőgazdasági egyesület, tömörülés vagy szakszervezet pecsétjét. A törvény értelmében a helyi, illetve megyei szinten törvényes keretek között megszervezendő mezőgazdasági egyesületeket a községek, városok, municípiumok polgármesteri hivatalaiban kell bejegyeztetni és legfeljebb egy képviselőt megnevezni. Azokon a településeken, ahol nem jön létre mezőgazdasági tömörülés, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium alárendeltségében lévő területi egységre, illetve a megyei tanácsra hárul annak létrehozása. (Népújság)

Nyári áfacsökkentés várható a húsiparban. A kormány már júniusban csökkentheti a húsipari termékek áfáját 24 százalékról 9 százalékra, amennyiben az államkassza bevételei ezt lehetővé teszik – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. 2013 szeptemberben ugyanekkora mértékben csökkentették a sütőipari termékek áfáját, a kormány felmérései alapján jelentősen visszaszorult az adócsalás az ágazatban. A szaktárca felmérései azt mutatják, 2010 júliusa után, amikor Romániában a megszorító intézkedések következtében 19 százalékról 24 százalékra emelkedett az áfa, a húsiparban megnőtt az adócsalás, meghaladja a 200 millió eurót is. (Krónika/Gazdaélet)

Hosszabb időre kiható gazdasági hátrányt okozhat a romániai állattartók és a húsipari ágazat számára a kéknyelv-betegség megjelenése az országban. A járvánnyal kapcsolatban szigorú nemzetközi szabályok vannak érvényben, melyek alapján az érintett ország csak az utolsó fertőzési góc felszámolása után három évvel exportálhat élő szarvasmarhát. A felmérések alapján, országos szinten 160 településen mutatták ki a fertőzést. 2014 augusztusa óta eltelt időszakban mintegy 1.000 állat betegedett meg, és legalább 200 elpusztult. (Krónika/Gazdaélet)

A hagyományos élelmiszerek száma 2014-ben 298-ra csökkent az előző évi 4.500-ról, miután a tanúsító szabályok szigorúbbá váltak – jelentette ki Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. Ami miatt annyira lecsökkent a hagyományos élelmiszerek száma, az, hogy ezeket a termékeket tilos ipari módon előállítani. A törvény módosítása arra kötelezi a termelőket, hogy ne csapják be többé a fogyasztókat. Cons¬tantin szerint a hagyományos termékeknek főként belföldön van piaca, a mézet kivéve, amelyet exportra is visznek. (Háromszék)

2015-ben 20 millió tonna körüli búzaterméssel számol Ukrajna, mert rendkívül kedvezőtlenek voltak az időjárási körülmények az őszi vetés idején, és komoly károkat okozott a hótakaró nélküli földeken a fagy. A cég annak ellenére kisebb termést vár, hogy az őszi búza vetésterülete 7 százalékkal 6,5 millió hektárra nőtt. Az UkrAgroConsult ugyanakkor hozzátette: 270 ezer hektáron meg kell majd ismételni a vetést tavasszal, részben a fagykárok miatt. Ukrajna búzatermésének csaknem 95 százaléka őszi vetésű. (MTI)

Tejhiány miatt átmenetileg bezárt egy híres venezuelai fagylaltozó, amely 863 különböző ízt felvonultató kínálatával került be a Guinness-rekordok könyvébe – írja a BBC. A turisták körében is népszerű, Merida városában található Coromoto fagylaltozó a Facebook közösségi portálon jelentette be, hogy a gazdasági válság következtében kialakult tejhiány miatt bezárásra kényszerül az idény hátralévő részében. A karácsony óta zárva tartó üzletet különlegesen gazdag választéka tette híressé, a kínálatban olyan furcsa és egzotikus ízek is helyet kaptak, mint a bab- és a sörízű fagylalt. Mivel az elmúlt hónapokban alig lehetett tejhez jutni a venezuelai boltokban, annak ára a feketepiacon pedig hatszorosára emelkedett, a Coromoto nem tudta a teljes fagylaltkínálatot fenntartani, és a vásárlók már panaszkodtak, amiért csökkent a választék. (MTI)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 27 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a sóskáposztáé 4 és 5 lej, a burgonyáé 1 lej és 2 lej, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 12 lej. A kápia és a paradicsompaprika kilója 9 lej, a töltenivaló paprikáé 5 lej és 6 lej, a paradicsomé 6 lej és 7 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a gomba kilójáért 10 és 11 lejt kérnek. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 4 lej, a jégcsapreteké és a fekete reteké 3 és 4 lej, a főzőtök kilóját pedig 1 lej és 1 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej, a padlizsán kilóját 2 és 3 lejért kínálják. Az alma kilója 2 lej és 3 lej 50 bani, a körtéé 3 lej és 5 lej 50 bani, a birsalma kilója 7 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 2 lej 50 bani és 5 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente-Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Mekkora területen gazdálkodik a csíkszentsimoni Tompos Lajos fiatal gazdálkodó?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 január 12-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro