• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9767 RON
  • USD4.5830 RON
  • GBP5.8429 RON
  • HUF1.2941 RON

GAZDAÉLET

A 2014 július 15-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Egyre nehezebb a firtosváraljai gazdálkodóknak, a vadak miatt nehéz a gazdálkodás. Bálint Sándor gazdálkodóval beszélgetünk. Majd a július közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A válság ellenére sem szeretnénk felhagyni szokásainkkal. Most sem figyelünk a környezettudatos vásárlásra. Bíró Jolán székelyudvarhelyi vállalkozóval készült interjúnk. Tevékeny a Marosszéki Családellátó. Vezetője Nagy László válaszol kérdéseinkre. A mangalicatenyésztésben többen látnak jövőt. Benedek Teréz kápolnásfalusi állattenyésztővel beszélgetünk.Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Maros megyében a gazdák idén összesen 49.000 hektáron termesztettek szalmásgabonát, ebből 1864 hektár árpa, 27.000 hektár búza, 8000 hektár zab, 5600 ha tavaszi árpa, 2600 hektár tritikálé. Az aratás elkezdődött és jó ütemben folyik, az árpa 85 százalékát már learatták, csak a hegyvidéken maradt még levágatlan gabona. A búza aratása is elkezdődött, eddig 900 hektárt vágtak le. Pályafutásom során soha ilyen jó gabonatermés nem volt, mint idén. Ha aratáshoz kedvező lesz az időjárás, akkor nagyon elégedettek lehetünk a hozamokkal – mondta Liviu Timar, a Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság igazgatója. A terméssel a gazdák is elégedettek, a felvásárlási árral viszont nem. (erdely.ma)

Harminc mészárszék, vendéglő, illetve falusi élelmiszerbolt számára volt végzetes a Hunyad Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság idei ellenőrzése. Az ellenőrzés során januártól június végéig több mint 1100 közélelmezési egységet látogattak végig, köztük iskolai éttermeket, kisebb-nagyobb élelmiszerboltokat, panziókat, vendéglőket, hús- és tejfeldolgozókat. Az ellenőrzések nyomán 45500 lejnyi büntetést róttak ki a szabálysértőkre és 139 közélelmezési egység kapott megrovást. (erdely.ma)

A Világbank adatai szerint a kínai kereslet felfutása, az ukrán válság, illetve az Egyesült Államokban tomboló aszály miatt az idei első negyedévben 4 százalékkal nőttek a nemzetközileg kereskedett élelmiszerárak. Az emelkedéssel az árak egyre jobban zárkóznak fel a 2012-es rekordhoz – írja a Business Insider. Az árak már csak 2 százalékkal maradnak el a tavalyi szinttől, de még 16 százalékra vannak a 2012-es csúcsoktól. A Világbank elemzése szerint az árak annak ellenére emelkedtek, hogy globálisan jó termés várható idénre. (erdely.ma)

A mezőgazdasági minisztérium a műtrágyák engedélyezését és jóváhagyását elvégző országos bizottságot kíván létrehozni. Az új hivatal az agrártárca keretében működő interminiszteriális bizottság feladatkörét venné át. A minisztérium adatai szerint az országban folyamatosan nő a műtrágya-felhasználás. 2006-ban 363 ezer tonna műtrágyát szórtak ki a mezőgazdasági termelők, a mennyiség 2011-ben elérte a 487 ezer tonnát. A természetes trágyák mellett a nitrogen alapú műtrágyákat használják a legszívesebben. (erdely.ma)

Jelentős versenyhátrányt okoz az Európai Unió (EU) tojástermelőinek, hogy az importált áru termelőitől nem követelhetők meg azok az állatjóléti előírások, amelyeket az EU-s gazdálkodóknak kötelező betartaniuk – hangzott el az Európai Tojástermelők, Tojásforgalmazók és Tojásfeldolgozók Szövetségének (EUWEP) éves közgyűlésén, amelyet júniusban rendeztek meg Győrben. A szövetség a jövőben is azért lobbizik, hogy az uniós állatjóléti követelményeket az importált étkezési tojásokra is ki lehessen terjeszteni. Az unióban jelenleg két tagország, Gö¬rög¬ország és Horvátország nem felel meg az EU-s állatjóléti előírásoknak, ezért Görög¬or¬szággal szemben eljárás folyik, míg Hor¬vátország az átállásra átmeneti időszakot kapott. Az unióban még mindig a ketreces tartás a legelterjedtebb, hiszen a termelők 380,5 millió tyúkot tenyésztenek ketrecekben, amely a teljes állomány mintegy 57,4 százalékát teszi ki. Az alternatív tartás 26,4, a szabadtartás 12,2, a biotartás 3,8 százalékot képvisel. (erdely.ma)

Háromszéki és Bihar megyei falvak fenntartható fejlődését, turisztikai vállalkozások indítását és a vidéki lakosság turisztikában való elhelyezését célozza az a közel 8 millió lejes projekt, amelyet Kovászna megye tanácsa pályázott az Európai Szociális Alapnál. A program jó lehetőséget kínál, hiszen integrált vidékfejlesztési stratégiák készülnek, és olyan munkaerő-piaci programok valósulnak meg, amelyek által az érintettek karrier tanácsadásban és munkaközvetítési szolgáltatásban részesülnek, szakképesítést szerezhetnek a turizmus és vendéglátás területén, és gyakorlatba ültethetik a megszerzett tudásukat, fejlesztve ezáltal a két megye turisztikai potenciálját. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

A korszerű mezőgazdaság megoldást jelenthet a háromszéki gazdáknak – véli Orbán Miklós, az AgroSic Egyesület igazgatója. Nyugat-Európában sok a 20 -50 hektár közti farm, ezzel szemben felénk 5 hektárnál alacsonyabb ezek átlagmérete. Háromszéken gondot jelent az is, hogy a 35 év alatti mezőgazdászok aránya mindössze 4,5 százalék, a gazdák 89 százaléka nem pályázott európai uniós pénzalapokra. Orbán úgy véli, Kovászna megyében a 20 – 40 hektáros vegyes gazdaságokból nagyon jól meg lehet élni. Egy ekkora területen részben krumplit lehet termeszteni, de szarvasmarhát is tarthatunk, sajtot készíthetünk, hogy több lábon álljon a tevékenységünk. (Székely Hírmondó/Gazdaélet)

Tájékoztatjuk hallgatóinkat, hogy holnaptól vasárnapig tartják Maroshévízen a városnapokat, a hétvégén, július 19-én és 20-án a küküllőkeményfalvi falunapokon szórakozhatunk. Jövő kedden, július 22-én viszont Gyímesközéplokon Mária-Magdolna búcsúra várják a helybelieket és az elszármazottakat – tudjuk meg a Hargita megyei Tanács és a Hargita megyei Agrárkamara által összeállított vásárnaptárból. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 32 lej, a vegyes mézzé 21 és 22 lej, a burgonyáé 1 lej és 2 lej 50 bani, a káposzta kilója és a fehérhagyma kötése 2 lej 50 bani, a fokhagyma kilója 20 lej, egy kötés zöldhagyma 80 bani és 1 lej. A kápia kilója 9 és 10 lej, a töltenivaló paprikáé 4 és 6 lej, a paradicsomé 4 és 5 lej, az uborkáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a csípős paprika darabja 50 bani, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller és a petrezselyem kilójáért viszont 6 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 1 lej, a tárkony kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapreteké 3 lej 50 bani és 4 lej, a fekete reteké 3 és 4 lej, a főzőtök kilóját pedig 2 és3 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly litere 10 és 12 lej, a zöldpaszuly kilója 8 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 10 lej, a karfiolé 6 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Egy fej saláta 2 lej és 2 lej 50 bani, a padlizsán kilóját 5 lejért, a kukorica csőjét 1 lej 50 baniért kínálják. Az alma kilója 3 lej és 3 lej 50 bani, a körtéé 5 lej és 6 lej 50 bani, a cseresznyéé és a meggyé 5 lej 50 bani és 7 lej, az őszi barack és a kajszi barack kilója 5 és 6 lej, a görögdinnye kilója 1 lej 50 bani és 2 lej, a sárga dinnyéé 2 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 16 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente-Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Hány napon belül szállítja ki a megrendelt termékeket a Marosszéki Családellátó?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2014 július 21-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro