• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9764 RON
  • USD4.6687 RON
  • GBP5.8125 RON
  • HUF1.2610 RON

GAZDAÉLET

A 2014 április 29-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Sikertörténetünkben a baróti pékség tulajdonosával, Buksa Miklóssal beszélgetünk. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd az április végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Megoszlanak a vélemények a parlagfűről. Gyomnövény vagy gyógynövény? – Összeállításunkban ennek próbáltunk utána járni. Méhészkedő hallgatóinkat a májusi tennivalókra emlékeztetjük. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Közel ötvenezer lej pénzbírságot szabtak ki a hatóságok a hónap eleje óta zajló, átfogó élelmiszer-biztonsági ellenőrzések során. Több mint ezer kilogramm élelmiszert, jobbára húst és húskészítményeket vontak ki forgalomból. A szakemberek által leggyakrabban tapasztalt rendellenesség a lejárt szavatosságú élelmiszerek forgalmazása és tárolása az eladóterekben, valamint a tájékoztató címkék hiánya. A háromszéki élelmiszer-biztonsági hivatal és a rendőrség közös akciója a húsvéti ünnepet megelőző időszakban csúcsosodott ki, összesen mintegy 250 kereskedőt és boltokat, továbbá ötven élőállat- és élelmiszer-szállítmányt is vizsgáltak. A hiányosságok, mulasztások okán tizenkilenc esetben pénzbírságot szabtak ki, összesen 34 800 lej értékben, tizenkét kereskedelmi egységet pedig figyelmeztettek. Egy húsfeldolgozónál közel 530 kilogramm lejárt szavatosságú, igazoló iratok nélküli termékre bukkantak – a kereskedőt ötezer lejre büntették, a társaság élelmiszer-biztonsági engedélyét pedig felfüggesztették. Hasonló intézkedést rendeltek el további tizenhárom bolt esetében, ezek működését időszakosan, a hiányosságok kiküszöböléséig felfüggesztették. A következő időszakban vendéglátókat, szállodákat, panziókat, illetve cukrász és pékáru készítésére, forgalmazására szakosodott vállalkozásokat, italkereskedéseket vizsgálnak az illetékes hatóságok. (Háromszék)

A Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság ellenőrzést tart azon háromszéki állattartóknál, akik állami támogatást igényeltek. Hozzávetőleg 200 farmot keresnek fel, ellenőrzik a bejelentett állatok számát, de felülvizsgálják az állatok kísérő dokumentumait is, valamint azt, hogy mivel táplálják őket, milyen állatorvosi ellátásban részesülnek, milyen legelő és kaszáló területekkel rendelkezik a gazda. Az ellenőrzéseket két éve végzik, de idén az eddiginél alaposabban utána kell nézzenek az állami támogatást kérő gazdák tevékenységének, és rendellenességek esetén az állattartók a szubvenciós összegek csökkentését kockáztatják, súlyosabb esetekben meg is vonhatják tőlük a támogatást. Az első körben a juh-, szarvasmarha- vagy sertésfarmokat helyezik górcső alá, de elképzelhető, hogy a későbbiekben az 1-2 állatot tartó gazdák is sorra kerülnek. (Székely Hírmondó)

Az Európai Parlament elfogadta azt a javaslatot, amely a méz természetes alkotóelemeként és nem külön összetevőként határozza meg a virágport, ezért nem kell majd feltüntetni a csomagoláson, hogy tartalmaz-e génmódosított organizmust (GMO). A szőrszálhasogatónak és jogtechnikainak tűnő vita lényege, hogy az uniós jog eddig nem rendezte egyértelműen, hogy a virágport minek kell tekinteni a mézben: alkotóelemnek vagy összetevőnek. Az Európai Bíróság egy 2011-es ítéletében összetevőnek minősítette, ám az Európai Bizottság által javasolt és az EP által most elfogadott pontosítás értelmében a pollen a méz természetes alkotóeleme, és nem külön összetevő. Ha ugyanis külön összetevő volna, akkor a csomagoláson is fel kellene tüntetni, ha a virágporon belül a GMO aránya meghaladja a 0,9 százalékot. Így viszont, hogy eldőlt: természetes alkotóelem, így már a méz egészéhez viszonyítva kell vizsgálni az arányokat, és miután a mézben nagyon kevés a virágpor, a méz teljes tömegéhez viszonyítva sosem fogja a benne lévő GMO aránya meghaladni a határértéket, ezért a csomagolásra sem kell ráírni. (Krónika)

A hús hozzáadott érték adójának 5 százalékra való csökkentését szorgalmazzák az ágazati patronátusok. Érvelésük szerint így jelentősen csökkenne az adócsalás az ágazatban. Jelenleg 450 millió euróra becsülik a csalás miatt kiesett bevétel összegét. Ezt részben azzal magyarázzák, hogy a romániainál csak Dániában nagyobb a húsra kivetett ÁFA. (Gazdaélet)

Százötvenezer tonnával több kenyér és péksütemény után adóztak, az árak 12 százalékkal csökkentek az áfa zsugorítás óta. Huszonöt százalékkal szorult vissza a feketegazdaság a sütőiparban azt követően, hogy 2013. szeptember 1-jei hatállyal a sütőipari termékek és alapanyagok általános forgalmi adóját 24-ről 9 százalékra csökkentették. Az áfacsökkentés célja a feketegazdaság visszaszorítása volt hat hónap alatt 50 százalékkal, illetve nyolc hónap leforgása alatt 80 százalékkal. A legpesszimistább becslések szerint korábban az ágazat forgalmának 80 százaléka feketén zajlott. (Háromszék/Foter.ro)

Jelentős bio- és hagyományos termék-exportőrré válhat Románia, ha érvénybe állítják az ökológiai cikkek számára nulla százalékos áruforgalmi adót – jelentette ki a Turisztikai és Szolgáltatási Patronátusok Szövetségének elnöke. Dan Matei Agathon hangsúlyozta: ilyen módon a hazai lakosság számára is hozzáférhetőbbé válhatnának ezek a termékek. (Híradó)

Újabb lépést tesz a biológiai sokféleség megőrzéséért a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány. Erdély agro-biodiverzitásának megvédése a célja annak a projektnek, melyet most indítanak a Norvég Alap támogatásával. A 22 hónapig zajló projekt értéke 150 ezer euró és Erdély két térségében fog megvalósulni, összegzett Pakot Mónika programfelelős. Főként az itt őshonos zöldségmagok megmentése és életre keltése a cél. Azt szeretnék, hogy asztalunkon a régi zamatos, egészséges zöldségek kaphassanak ismét helyet a génmanipulált, vagy hibrid magokból termesztett termények helyett. (Asztalos Ágnes./Gazdaélet)

Az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend partnerségben Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalával idén második alkalommal szervezi meg a Tavaszváró Bárány- és Pálinkafesztivált. A kétnapos rendezvényre május 16-án és 17-én kerül sor Székelyudvarhelyen a Székely Támadt várban. A fesztiválra a bárányhús elkészítésében jártas csapatok jelentkezését várják határon innen és túl. A magukkal hozott házi pálinka és süteménykülönlegességek is megméretettnek. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 26 és 27 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a káposztáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a vörös káposzta 3 lej, a vöröshagyma és a fehérhagyma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a fokhagyma kilója 13 és 15 lej, egy kötés zöldhagyma 80 bani és 1 lej 50 bani. A kápia kilója 10 és 12 lej, a paradicsomé és az uborkáé 7 és 8 lej 50 bani, a csípős paprika darabja 80 bani, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller és a petrezselyem kilójáért viszont 5 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, a tárkony kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapreteké 3 lej 50 bani és 4 lej, a fekete reteké 3 és 4 lej, a hónapos retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly litere 10 és 12 lej, a murok kilójáért és a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 10 lej, a karfiolé 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Egy fej saláta 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a spenót kilóját 3 lejért kínálják. Az alma kilója 2 lej és 4 lej, a körtéé 5 lej és 6 lej 50 bani, az eperé és a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 12 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Hány saját kisüzlete van a baróti pékségnek?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2014 május 5-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro