• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.5755 RON
  • GBP5.8440 RON
  • HUF1.2956 RON

GAZDAÉLET

A 2013 június 11-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Ha nehezen, de még meg lehet élni az állattenyésztésből. Bálint László székelydályai gazdálkodó válaszol kérdéseinkre.Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd a június közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Az elmúlt hetekben több méhészt is megloptak a Kis-Küküllő mentén. Az érintettek szervezett bandára gyanakodnak. Háromnegyed egy körül lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi piaci árakat ismertetünk. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az agrártevékenység számára előírt új adózási rendszert szabályozó jogszabály. Az új szabályozás szabványjövedelmet állapít meg, figyelembe véve a megművelt terület nagyságát, illetve az állatállomány létszámát, és az adó mértékét ennek függvényében állapítja meg. Kevés kivétellel minden mezőgazdasági és állattenyésztési tevékenység adókötelessé válik, azonban a törvény megállapít minden tevékenységi ág keretében egy minimális, adómentességet élvező nagyságrendet. (Gazdaélet)

Csökkentette a megújuló energia szubvencióját a kormány azzal, hogy négy évvel elhalasztja a szél-, nap- és vízenergia előállítását ösztönző úgynevezett zöld tanúsítványok egy részének kifizetését. Július elsejétől kezdődően a 10 megawattnál kisebb teljesítményű új vízierőművek az eddigi három helyett két, a szélerőművek az eddigi kettő helyett egy, a napelemes áramfejlesztők az eddigi hat helyett négy zöld tanúsítványt értékesíthetnek minden megtermelt megawatt-óra villamos energia után. Romániában a megújuló energiaforrások jelenleg a fogyasztás 8 százalékát fedezik. A szubvencióról szóló 2008-as törvény indoklásában az szerepelt, hogy 2020-ig Bukarest ezt az arányt 24 százalékra akarja emelni. A zöldenergiába befektető cégek perrel fenyegetik a román államot, és arra figyelmeztetnek, hogy a több százmillió eurós kártérítést a román adófizetőknek kell majd megfizetniük. (Gazdaélet)

Meghosszabították az adóbevallások beadásának határidejét június 25-ig. Aki már beadta a nyomtatványt, annak most büntetésmentesen újat kell benyújtania. Az agrárgazdasági adó 50%-át októberben, 50%-át novemberben kell majd kifizetni. Az illetékes területi adóhatóság úgy számítja ki az agrártevékenységek évi adóját, hogy az adóköteles termőföld területek nagyságát, illetve a gondozásban levő adóköteles állatok számát megszorozza a tevékenységi ágazat számára megállapított szabvány jövedelem értékével, és az így kapott eredménynek kiszámítja a 16%-át, ez lesz egyenlő az évi adó összegével. (Gazdaélet)

A Mezőgazdasági és Kifizetési Ügynökség (APIA) megkötötte a bankokkal a második pótszerződést azok számára, akik az állatjólétet biztosító 215-ös intézkedés keretében sertéstenyésztésért jogosultak uniós támogatásra, és az ezért járó összeg előzetes bevételezése céljából az APIA által garantált bankhitelt kívánnak felvenni. Hitelt a következő bankoktól lehet kérni: OTP, CEC, Román Fejlesztési Bank, Román Kereskedelmi Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit, Creditcoop, Carpatica, Banc Post, Piraeus Bank, Romania S.A., Banca Sanpaolo, Agricover IFN S.A. (Gazdaélet)

Kulcsfontosságú szerepe van annak az erdészeti törvénytervezetnek, amelyről Lucia Varga vízügyi, erdészeti és halászati kérdésekért felelős tárca nélküli miniszterrel tárgyalt az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója. A törvénykezdeményezés nagyon szigorúan szabályozná a kihágásokat, mint például azokat az eseteket, amikor az üzemtervek tudatos megszegését célozzák, vagy amikor nagyobb mennyiségű fa termelődik ki az engedélyezettnél. Nagyon fontos a kezdeményezés azon fejezete, amely arra vonatkozik, hogy az erdőkitermelési munkafolyamat ne függjön össze a fa értékesítésével. A tulajdonosok által működtetett tárolóegységekbe kell behozni a kitermelt faanyagot, és ott történik meg a fa első felmérése. Az értékesítés a tulajdonos, nem pedig a kitermelő vállalkozások hatáskörébe kerül. Kizárólag erre szakosodott és engedéllyel rendelkező kis-, közép- és nagyvállalkozások termelhetnek fát, de a törvénymódosítás teret hagy a kis családoknak is, akik saját erdőkből, engedélyezés után, évi két köbméter fát tüzelésre termelhetnek ki. A minisztérium azt akarja, hogy az állami erdőkből ne lehessen eladni csak félkész terméket, tehát az elsődleges feldolgozáson át kell essen a fa, valamint rönk formájában csak tüzelőfát lehessen eladni. (Népújság/Gazdaélet)

A kenyér áruforgalmi adójának csökkentéséről és az átalányadó bevezetéséről még ebben a hónapban rendelkezik a kormány. A kabinet sürgősségi rendelettel módosítja az adótörvénykönyv vonatkozó cikkelyeit – jelentette ki a pénzügyminiszter. A kenyér áruforgalmi adóját 24-ről 9 százalékra csökkentik. (Rador)

A Sepsiszentgyörgyön befogott veszett róka miatt, begyűjtik és elaltatják a város területén lévő ragadozó és kóbor állatokat, amelyek nem kaptak veszettség elleni oltást. Ugyanakkor a Szemerja negyedi Hófehérke óvoda három kilométeres körzetét védelmi területnek minősítették. Innen a következő napokban a hatóságok begyűjtik és elaltatják az összes rókát, illetve a kóbor kutyákat és macskákat. Kijelöltek egy tíz kilométeres felügyeleti területet is, és követik az ott élő állatok viselkedését. Kérik a lakosságot, működjenek együtt a hatóságokkal, kutyáikat és macskáikat ne engedjék szabadon, hogy ismeretlen állattal ne barátkozzanak. (Gazdaélet)

Maros megyében vasárnap kezdődött a rókák veszettség elleni immunizálása. Az akció során a települések környékén, a rókalyukak közelében a veszettség elleni szert csalinak álcázva helyezik el, a nehezen megközelíthető övezetekben pedig helikopterekből szórják. Első lépésben több mint 1.600 adag veszettség elleni szert helyeznek el a különböző helyszínekre. A kampány keretében ugyanakkor a lakosságot is tájékoztatják a veszettséggel kapcsolatos veszélyekről. (Népújság)

Egyesületet alapítottak a piacokat működtető közintézmények és kereskedelmi társaságok. Az új szervezet székhelye Nagyszebenben lesz. Eddig huszonnégyen csatlakoztak az ország különböző régióiból, a szervezet azonban minden piacot működtető társaság és intézmény számára nyitott, sőt minél több tagot szeretnének felvenni. Az érdekvédelmi egyesület elsődleges célja a minőségi hagyományos termékek népszerűsítése, amelyet közösen fellépve jóval hatékonyabban meg lehet valósítani. Az egyesület széleskörű lobbitevékenységet is folytatna a piacok minél nagyobb politikai és társadalmi támogatottsága érdekében. (Gazdaélet)

A Csík LEADER Egyesület június 28-ig meghosszabbította a pályázatok leadási határidejét. Így még lehet pályázni a kulturális, turisztikai és sportrendezvények és tevékenységek támogatására, valamint a Térségi szociális, sport és kulturális intézmények, szervezetek infrastruktúrájának kialakítására, fejlesztésére. De a hónap végéig elfogadják a pályázatokat a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek létesítésére és a vidéki örökség megőrzésére. További információk az egyesület honlapján (www.csikleader.ro), az office@csikleader.ro e-mail címen, vagy a 0745-654-922 telefonszámon. (Gazdaélet)

20 éves a nyárádszeredai kertészmérnök képzés. E jeles évforduló alkalmából szerveznek találkozót június 29-én Nyárádszeredában, amelyre várják a jelenlegi és végzett diákokat, oktatókat, a támogatókat és az intézmény munkatársait. Felhívják az érintettek figyelmét, hogy részvételi szándékukat jelezzék a bocskai @lorinfo.ro e.mail címen vagy a 0748-620-908-as telefonszámon. (Gazdaélet)

Tájékoztatjuk hallgatóinkat, hogy június 13-án Menybemeneteli vásárt tartanak Maroshévízen, 15-én Ülkében és 16-án Bétában kerül sor búcsúra. Június 14-e és 16-a között Tusnádfürdőn városnapokat, Kászonaltízen a Kászoni Sokadalmi Falunapokat szervezik. A csíkcsicsói falunapokra 16 és 17-én kerül sor – tudjuk meg a Hargita megyei Tanács és a Hargita megyei Agrárkamara által összeállított vásárnaptárból. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 26 és 28 lej, a vegyes mézzé 21 és 22 lej, a burgonyáé 3 és 4 lej, a káposztáé 1 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 4 és 5 lej, a fehér hagymáé 3 lej, a zöldhagyma kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a foghagymáé 12 lej. A karfiol kilója 7 és 8 lej, a töltenivaló paprikáé 7 és 10 lej, az uborkáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a paradicsomé 7 és 8 lej, a csípős paprika darabja 80 bani és 1 lej, a gombáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 4 és 5 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 1 lej és 2 lej, a cékla kilója 3 lej, a padlizsáné 10 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 9 és 11 lej, a murokért 2 és 3 lejt, a petrezselyemért 6 és 7 lejt kérnek. A karalábé darabja 3 lej 50 bani, a tojás darabja ezen a héten 30 és 40 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 8 lej, a cseresznyéé, az őszi baracké és a kajszi baracké 10 lej, a görögdinnye kilója 3 lej, a dióbélé 40 lej, a sajté 11 lej 50 bani, az ordáé 9 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Játékunk kérdése:

Hány szarvasmarhát tart a székelydályai Bálint László állattenyésztő?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 június 17-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro