• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9759 RON
  • USD4.5755 RON
  • GBP5.8440 RON
  • HUF1.2956 RON

GAZDAÉLET

A 2013 április 30-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A gazdáknak nyújtandó támogatásokról beszélgetünk Bódi Béla ürmösi mezőgazdasági referenssel. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd az április végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Az ételszobrászat lassan rendezvényeink nélkülözhetetlen velejárója. Tamás Gábor budapesti ételszobrászt kérdezzük. Háromnegyed egy körül lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Várhatóan június közepén teszik közzé a vidékfejlesztési program legújabb kiírását, amelynek pályázati kerete 50 millió euró. A vissza nem térítendő támogatást azok a családi farmok vehetik igénybe, amelyeknek gazdasági üzemméretük 2 és 50 pontérték között van. Az új pályázati kiírás során projektenként legtöbb 125 ezer euró támogatás kérhető. A minisztérium a 121-es intézkedés keretében hirdeti meg a kiírást, amelynek pontozási kritérium-rendszere tanulmányozható a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján. A már bejegyzett vállalkozások mellett pályázatot nyújthatnak be olyan magánszemélyek is, akik vállalják, hogy nyertes pályázat esetén vállalkozásként működtetik tovább a családi méretű farmot. (Gazdaélet)

Az EU új, még kidolgozás alatt álló Közös Agrárpolitikai (KAP) reformcsomag bevezetésének csúszása miatt jövőben is a jelenlegi szabályok alapján kérhető majd a területalapú támogatás. A reformcsomag legfontosabb elemei 2015-ben léphetnek hatályba, ezt követően történhet csak a bizottsági végrehajtási rendeletek megalkotása, illetve a tagállamok is csak ezután hozhatják meg a vonatkozó nemzeti jogszabályokat. Mivel az új rendszer bevezetése jelentős felkészülést igényel a tagállamoktól mind jogalkotási, mind informatikai szempontból, ezért ésszerű, hogy a tagállamok 2014-ben még – a Bizottság javaslata szerint – lényegében a jelenleg alkalmazott támogatási rendszereket vihessék tovább. A 2013-as évre még május 15-ig lehet benyújtani a támogatási kéréseket a területalapú támogatásra, ezt követően a leadott kérésekre a támogatás összegéből levonást alkalmaznak. (7 határ)

Fokozottan ellenőrzik a Fehér megyei húsfeldolgozókat az élelmiszer-biztonsági felügyelők, miután egy feljelentő azzal fordult a hatósághoz, hogy az egyik vállalatban vécépapírt is beleőrölnek a felvágottak alapanyagába. Horea Timiş, a megyei élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője hihetetlennek tartja az állítást, ettől függetlenül ellenőrzéseket végeznek a megye összes húsfeldolgozó vállalatánál, mivel nem szeretnék, hogy az efféle pletykák ártsanak a Fehér megyei élelmiszer-ipari cégek hírnevének. (Gazdaélet)

Több tucat nagy értékű traktor tűnt el az elmúlt időszakban Nyugat-Európa országaiban. A tolvajok dolgát megkönnyíti, hogy a gépeket a zöldhatáron észrevétlenül át lehet hozni, ráadásul soknak az indítókulcsa is azonos. A nyomok román szálakhoz vezetnek. Spanyolország után már Magyarországon is egyre több lopott traktorra bukkannak a rendőrök: a közelmúltban 11 eltulajdonított munkagépet már lefoglaltak, amelyeknek nagy részét visszajuttatták tulajdonosaikhoz. Márciusban a spanyolországi nyomozók csaptak le egy román szervezett bűnbandára, amely mezőgazdasági gépek lopására szakosodott. Az eltulajdonított gépek értéke meghaladja a félmillió eurót. A volt szocialista tagállamokban legtöbb esetben még mindig egy használt traktor vásárlása jelenti az egyedüli megoldást. Éppen ezért sok mezőgép-forgalmazó cég szakosodott importra, főként nyugat-európai országokból szállítva a traktorokat. A kialakult helyzet csak ösztönzi a bűnözőket, hogy piacot teremtsenek maguknak lopott gépekből. (MTI, Agroinform)

Az elmúlt években országszerte jelentősen megnőtt a juhok és kecskék száma. A látványos állatlétszám-növekedés elsősorban a támogatási rendszerek eredménye, amelyeknek köszönhetően mindenképpen kifizetődővé vált az ágazat. A hús értékesítése mellett a kelendő tejtermékek is növelték a juh- és kecsketartás nyereségességét. Az állatok gyarapodásával egy időben nőttek a legeltetés körüli gondok is, így a télen egyre több helyi önkormányzat szabályozta a legeltetést saját közigazgatási területén. A farkastörvényeket világos, és a legeltetési idény kezdetén már érvényben lévő tanácsi határozatokkal próbálják visszaszorítani. Szent György napját pásztorünnepként tartjuk számon, ilyenkor megkezdődik a legeltetés. Ezen a napon vagy az ezt megelőző napokban seregbe hajtják a juhokat és kecskéket, és elkezdődik az új pásztorév, amely Szent Mihály napjáig tart. Az idei év több szempontból is vízválasztónak tekinthető. Mostanig nem kellett adózniuk a juh- és kecske-tartó gazdáknak sem, így az állami támogatások mellett a jó bácstól függött, hogy mennyire volt eredményes az esztendő. (7határ)

Szépvízen többször egyeztettek a tél folyamán a gazdák, a polgármesteri hivatal, a közbirtokosságok és a gazdaszervezetek képviselői. Végül megszületett a legeltetési szabályzat, amit tanácsi határozatként is elfogadtak. Ennek egyik pontja kimondja: az idény május 1-jén, az állatok összegyűjtésével kezdődik, a seregek kötelesek öt napon belül a kijelölt legelőtestet elfoglalni. Május 10. után a kaszálókon való legeltetés szigorúan tilos. A szabályzat külön kitér arra is, hogy milyen kötelezettségei vannak az állattartó gazdáknak, a pásztoroknak és az esztenabíróknak. Ezek be nem tartása 1.500 lejtől 5.000 lejig terjedő bírsággal járhat. Az elfogadott határozat szerint a tilosban legelő állatok behajtásra kerülnek, és a büntetés 1.500 lej ló vagy szarvasmarha esetén, és 300 lej juh, kecske esetén. A behajtott állatokat három napon belül ki kell váltani, ellenkező esetben ezeket értékesítik. Az állatok után napi tartásdíjat kell fizetni: 50 lejt lovak és szarvasmarhák esetében, míg a juh és kecske után 10 lejt. (7határ)

Idén sincs megoldva országos viszonylatban a piacokon árusított vadon termő gombák átvizsgálása, ezért a már elkezdődött gombaszezonban mindenki a maga szakállára fogyasztja majd az erdőben szedett vagy alkalmi árusoktól megvásárolt gombát. A gombát nem ismerő fogyasztó vagy az árus gombaismeretére hagyatkozva kockáztat, vagy otthon egy szakkönyv segítségével próbálja ellenőrizni a portékát. Mostantól a cseh kucsmagomba, a szegfűgomba, a galambgombák és az igen közkedvelt sárga rókagomba, később pedig az ízletes vargánya és a nagy őzlábgomba kerül begyűjtésre. (Gazdaélet)

Sepsiszentgyörgyön, a László Kálmán Gombászegyesület szervezésében gombaszakértői tanfolyam végezhető el. Ezen mintegy 200 fajta ehető és mérgező gombát tanul meg magabiztosan felismerni a szakértőjelölt. A jelentkező a tanfolyam elvégzése után, amely hetvenkét, zömében terepen eltöltött órát vesz igénybe, hivatalosan is elismert gombaszakértői oklevelet kap a kezébe. (Gazdaélet)

Kisiskolások ültetnek veteményeskertet Hargita megyében. A felhívás a Hargita megyei IV-VII. osztályos diákoknak szólt, erre Csíkszeredából, Szentábrahámról, Pálpatakáról, Csíkkarcfalváról, Csíkszentmártonból és Maroshévízről jelentkeztek tanulók. A vetőmag csomagokat május 10-ig osztják ki, amely sárgarépa-, saláta-, hónaposretek-, zöldborsó- és cukkinimagokat tartalmaz. A Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete által kezdeményezett programban több mint 1100 tanuló vesz részt. Díjat kap az a három osztály, amelynek a legszebb lesz a veteményese, illetve egyénileg legtöbb 17 diák a különböző térségekből. Az osztályközösségek 500, az egyénileg tevékenykedő kis kertészek pedig 250 lejes pénzjutalomban részesülnek. A program célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy a konyhában szükséges friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül meg lehet termelni. (7határ)

Tájékoztatjuk hallgatóinkat, hogy május 1-én Borzsován Szent József búcsúra kerül sor. Május 2-án, csütörtökön Székelykeresztúron rendezik meg a tavaszi vásárt, amelyre a város és a környező települések lakóit is várják. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 26 és 28 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a káposztáé 1 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 4 és 5 lej, a fehér hagymáé 3 lej, a zöldhagyma kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a foghagymáé 12 lej, a fehér dughagymáé 9 lej, a vörös dughagymáé 13 és 14 lej. A karfiol kilója 7 és 8 lej, a paradicsompaprikáé 13 lej, a töltenivaló paprikáé 11 lej, az uborkáé 7 lej 50 bani, a paradicsomé 7 és 9 lej, a csípős paprika darabja 50 bani és 1 lej, a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a fehér retek kilója 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej, a gombáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 4 és 5 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a cékla kilója 3 lej, a spenóté 4 és 5 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 10 és 12 lej, a murokért 2 és 3 lejt, a petrezselyemért 6 és 7 lejt kérnek. A karalábé darabja 3 lej 50 bani, a tojás darabja ezen a héten 35 és 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 8 lej, a szőlőé 12 lej, a dióbél kilója 40 lej, a sajté 12 és 14 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

1 lej és 2 lej között mozog a hónaposretek kötése, 2 lej a fejes saláta darabja, ugyanennyit fizetünk egy kg káposztáért. 3 és 4 lejünkbe kerül egy kg spenót, a gomba kilója 8 és 9 lej között váltakozik. A szárazpaszuly kilóját 8 és 10 lej között kínálják, egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej. 5 és 6 lej között mozog a petrezselyem kilója, a zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyemzöld kötése 1 lej. A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg, a vöröshagyma kilója 3 és 4 lej között mozog, 7 és 10 lej között kérnek egy kg dughagymáért. A foghagyma kilója 10 és 12 lej között váltakozik, a zöldhagyma kötése 1 lej és 1 lej 50 bani . A burgonya kilónkénti ára 1 lej 50 bani és 2 lej között mozog, a vetni való krumpli kilóját 70 és 80 bani között vásárolhatjuk meg. 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma, 2 és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, a körte kilója 5 és 6 lej között váltakozik. 30 lejért kínálják a dióbél kilóját. 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 50 bani a házitojás darabja, 16 lej a sajt, 12 lej az orda kilója. Egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk, 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. Ami a tavaszi cserepes virágokat illeti: A petúnia, a szálvia és a büdöske cserepe 1 lej, 1 lej 50 bani a jégvirág, 2 lej az évelő szegfű és a futó mézvirág cserepe, 2 lej 50 bani egy cserép napranyíló, 3 és 4 lej a futópetúnia kisebbik fajtája, 10 és 12 lej a nagyobb fajta, a szimpla futó muskátli 5 lej, az álló és a csokros muskátli 6 és 7 lej, a felfüggeszthető káliopi cserepe 10 és 15 lej között mozog. Egy cserép fukszia 10 és 12 lejünkbe kerül. A gabonaféléknél: A kukorica és a búza vékája 17 lej, a tavaszi és az ősz árpa vékája egyaránt 16 lejünkbe kerül, 12 lej egy véka zab, a puliszkaliszt vékája 23 lej, egy véka fehérliszt 25 lej, ugyancsak 25 lejünkbe kerül a korpa 20 kg-os zsákban tárolva. (Fábián András)

Játékunk kérdése:

A méhészet közelében a nap melyik időszakában végezhetünk vegyszeres kezelést gyümölcsfáinkon?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 május 6-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro