• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Következő műsor

11:15 BÁRKA

Hallgasd Nézd
Most Adásban

LACHOBAHT - A ROMA KÖZÖSSÉG MŰSORA

Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9709 RON
  • USD4.5670 RON
  • GBP5.8970 RON
  • HUF1.2719 RON

GAZDAÉLET

A 2013 április 9-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Mivel van elegendő legelő Csíkszentlélek községben megszaporodott a juhállomány. Pál Péter polgármestert kérdezzük. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd az április közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Ürmösön néhány farmer rájött, hogy nagyobb területen hatékonyabb a gazdálkodás. Galamb Vilmos farmerrel beszélgetünk. A szárazvirág termesztéssel többet lehet keresni, mint a hagyományos vágott virággal. Vinczellér Olga magyarpéterfalvi tanítónőt kerestük fel. Háromnegyed egy körül lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A szenátus döntése nyomán csökkent néhány mezőgazdasági termény adója, miután új jövedelmi besorolást állapítottak meg, ugyanakkor az állattartók esetében is van változás az adómentesség megállapításánál. A szenátusi döntés értelmében a gazda nem fizet adót a juhok után, ha állománya nem haladja meg az ötven egyedet. A kecskék esetében a 25 állatnál nagyobb állományért kell fizetni. A méhészek esetében adómentességet kap az, aki 75 családnál kevesebbet tart. A szenátusi döntés előtt egy hektár burgonya után 3.488 lej jövedelemre számolták volna ki a 16 százalékos jövedelemadót és az 5,5 százalékos egészségügyi biztosítást, a fenti összeget 2900 lejre csökkentették. A szőlősök esetében 0,5 hektárról 1 hektárra emelték az adómentességi szintet, a jövedelmet a hektáronkénti 1.385 lejben állapították meg. (7 határ)

A 2012-es évi támogatást továbbra sem kapták meg teljes mértékben az erre jogosultak. Az utolsó két negyedévnek megfelelő támogatásból a harmadik negyedév harminc százalékát fizette ki a központi APIA, arra hivatkozva, hogy elfogyott a költségvetési keret. 2012-ben 442 termelő nyújtott be előzetes támogatási kérelmet a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez a növénytermesztésben, állattenyésztésben, talajfeljavításban, illetve a mezőgazdasági területek öntözésében és a gépesített munkálatok során elhasznált üzemanyagra. (Krónika/Gazdaélet)

A központi sajtóban az elmúlt napokban felröppent hírekkel ellentétben mégsem szűnik meg a gazdákat érintő gázolaj-támogatás. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) illetékesei szerint az uniós szakhatóságoknak kell már csak rábólintaniuk a támogatással kapcsolatos új törvénytervezetre. A tervezet szerint a mezőgazdasági munkálatokat végzők számára az elmúlt évekhez hasonló mértékben csökkentenék a gázolaj jövedéki adóját, ez 21 euróval jelent kevesebbet ezerliterenként, ami a lej-euró árfolyam alakulásától függően literenként 1,28 lej körüli összeg. (Krónika)

Benyújthatják a juh- és kecsketartó gazdák az idei évre vonatkozó támogatási kérelmüket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA). Ahhoz, hogy igényelni lehessen ezt a támogatást, a kérelmező gazdaságában legkevesebb 50 anyajuhnak, illetve 25 anyakecskének kell lennie, és valamennyinek idén március 31-ig be kellett töltenie az egy évet. Az 500 jószág fölötti állománnyal rendelkező gazdák elektronikus úton is igényelhetik a támogatást a www.apia.org.ro honlapon. Leadás előtt a kérést egy olyan juh- és kecsketartó egyesületnek is kell láttamoznia, amely az országos érdekvédelmi szervezet tagja. (7 határ)

A 2012/2013-ra megállapított tejkvóta keretében leszállított, illetve eladott tejmennyiségről kell éves nyilatkozatot benyújtaniuk április 1-jétől azoknak a tejfelvásárlóknak, illetve tejkvótával rendelkező tejtermelőknek, akik a tejet közvetlen eladásra szánják – értesít az Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA). Az éves nyilatkozatot az APIA-központokba 2013. május 14-ig lehet benyújtani büntetés nélkül. A nyilatkozatot mindazoknak be kell nyújtaniuk, akiknek közvetlen tejeladásra van kvótájuk, valamint azoknak, akik tejet vásárolnak fel a termelőktől. Ennek elmulasztása a kvóta visszavonásával jár. (Gazdaélet)

A székelyföldi és barcasági gazdák és társulások már nem csak használt mezőgazdasági gépeket vásárolnak, a térség földművesei egyre több új és korszerű felszerelésre költenek – derült ki azon a szaktanácskozáson, melyet a napokban szerveztek Maroskeresztúron. A mezőgazdaság ismét kezd felértékelődni a régióban, ami rendkívül örvendetes. Egyre több, főként fiatal gazda pályázik uniós támogatásra vagy folyamodik bankkölcsönért, mert jó befektetésnek tartja a termőföldek felvásárlását vagy bérbevételét és a nagy teljesítményű mezőgazdasági gépek beszerzését – hangzott el. (Krónika)

2013. április 11-e és 14-e között, az Exporom kiállítási központban kerül megrendezésre az ötödik GASTROPAN kiállítás, amely a sütő-, cukrász- és vendéglátóiparban dolgozó szakembereknek szól. Az elmúlt négy év folyamatos fejlődésének köszönhetően, 2013-tól a GastroPan szervezői Bukarestet, választották a már nagy sikernek örvendő kiállítás megrendezéséhez. Az új helység 12.000 négyzetméter kiállítási felülettel rendelkezik, a legújabb és a legmodernebb technológiákkal felszerelt kiállítási központban, ezáltal lehetővé válik a nagy terjedelmű termékek kiállítása és a főző, sütő bemutatók megfelelő szervezése. (Közlemény)

Pénteken, április 12-én reggel 9 órától „Összefogás a vidék fenntartható fejlesztéséért” címmel tartanak fórumot Marosvásárhelyen a Business Plaza Hotelben. A hazai és magyarországi előadók négy szekcióban: területfejlesztés, összefogás és együttműködés, fenntarthatóság valamint külső és belső feltételek témakörben cserélik ki tapasztalataikat. (Közlemény)

Április 12-én és 13-án másodjára kerül megrendezésre az Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferencia. A konferenciát a Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Kar, Kertészmérnöki Tanszéke szervezi. A rendezvénynek a Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Karának marosvásárhelyi épülete ad otthont. A konferencia célja kapcsolatot teremteni a romániai és magyarországi kertészmérnöki és tájépítészeti felsőoktatás intézményei között, gyümölcsöző szakmai együttműködés reményében. Olyan fórumot szeretnének létrehozni, ahol a hazai és külföldi szakembereknek alkalmuk nyílik ismereteiket egymással megosztani, a kollégákkal való konzultálás során látókörüket bővíteni. (Közlemény)

A nyárádszeredai kertészmérnök hallgatók aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy idén is indulhasson évfolyam a Budapesti Corvinus Egyetem nyárádszeredai kihelyezett tagozatán. A műsorunkhoz is eljutatott közleményükben megjegyzik, hogy erre a képzésre azon személyek jelentkeztek, akik anyagi vagy családi okok miatt a nappali képzésben nem vehettek részt, de a szakmát főiskolai szinten akarták elsajátítani. Jővő héten egy beadvánnyal fordulnak az Emberi Erőforrások Minisztériumához, csatolva az online és papíron gyűjtött aláírásokat, abban a reményben, hogy folytatódhat a 20 éve elindított képzés. Ha ön is támogatná kezdeményezésüket a www.peticiok.com oldalon a nyárádszeredai kertészmérnöki képzés folytatásáért címen megteheti. (Gazdaélet)

http://www.peticiok.com/a_nyaradszeredai_kerteszmernoki_kepzes_folytatasaert

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 25 és 26 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a fehér káposztáé 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 4 és 5 lej, a fehér hagymáé 3 lej, a zöldhagyma kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a foghagymáé 12 lej, a fehér dughagymáé 9 lej, a vörös dughagymáé 13 és 14 lej. A karfiol kilója 7 lej, a paradicsompaprikáé 13 lej, a töltenivaló paprikáé 11 lej, az uborkáé 7 lej, a paradicsomé 5 és 7 lej, a csípős paprika darabja 80 bani és 1 lej, a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a fehér retek kilója 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej, a gombáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 4 és 5 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 2 és 3 lej, a cékla kilója 3 lej, a spenóté 6 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 7 és 9 lej, a murokért 2 és 3 lejt, a petrezselyemért 6 és 7 lejt kérnek. A karalábé darabja 3 lej 50 bani, a tojás darabja ezen a héten 40 és 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 8 lej, a szőlőé 12 lej, a dióbél kilója 40 lej, a sajté 12 és 14 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg. A vöröshagyma kilója 3 lej 50 bani és 4 lej között mozog. 7 és 11 lej között kérnek egy kg dughagymáért, a foghagyma kilója 10 és 14 lej között váltakozik. A zöldhagyma kötése 1 lej 50 bani és 2 lej. Egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej, 5 lej a petrezselyem kilója, a zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej. A szárazpaszuly kilója 8 és 10 lej között mozog. 1 lej 50 bani és 2 lej a hónaposretek kötése, 2 lej és 2 lej 50 bani a fejes saláta darabja. 5 lejünkbe kerül egy kg spenót, a gomba kilója 9 lej. A burgonya kilónkénti ára 1 lej 50 bani és 2 lej között mozog, 2 lej egy kg káposzta ára, 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma, 2 lej és 2 lej 50 bani a feketeretek kilója. Ugyanennyit fizetünk egy kg cékláért. 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 50 bani a házitojás darabja, 18 lej a sajt, 12 lej az orda kilója. Egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk, 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. 2 és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, a körte kilója 5 és 6 lej között váltakozik, 30 lejért kínálják a dióbél kilóját. (Fábián András)

Játékunk kérdése:

Hányadik alkalommal kerül megrendezésre Marosvásárhelyen az Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferencia?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 április 15-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro