• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9126 RON
  • USD4.6804 RON
  • GBP5.6911 RON
  • HUF1.1838 RON

GAZDAÉLET

A 2013 április 23-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Sikeres volt a II. Kertész és Tájépítész konferencia, amelynek a Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Karának marosvásárhelyi épülete adott otthont. Dr. Benedek Klára főszervezőt kérdezzük. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd az április közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Sikeres a csíkmindszenti közbirtokosság tevékenysége, a közösség kézzelfogható jelét látja munkájuknak. Csomortáni Dénes elnökkel beszélgetünk. Szaktudással és türelemmel a csokoládéból lélegzetelállító alkotások készülnek. A sepsiszentgyörgyi Farkas Ferenc csokoládészobrász mesél a szakma kulisszatitkairól. Háromnegyed egy körül lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Családi tehénfarmok kialakítását támogatja a román kormány, és ennek érdekében külön program indítását tervezi – derült ki Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter nyilatkozatából. A tárcavezető kifejtette, hogy Romániának 1,2 millió fős tejelő tehénállománya van, amelyek közül 100 ezer állat, vagyis az állomány alig 8 százaléka található korszerű farmokon, a többi egy-két szarvasmarhát tartó magángazdaságban. Daniel Constantin szerint ezek a kis magángazdaságok hosszú távon nem versenyképesek, hiszen növelniük kellene a tejtermelést azért, hogy talpon maradhassanak, ezért több családi farmra van szükség, ahol legalább 15-20 tehenet tartanak. Rámutatott: csak a gazdák társulása nyomán lehet kialakítani ilyen családi farmokat. A minisztérium ösztönzi a gazdák társulását, és már 2013-ban támogatni fogja egy program keretében a farmok létrehozását. Erre a célra 50 millió eurót fordít, amiből ezer farmot lehet alapítani – mondta a mezőgazdasági miniszter. (MTI)

Míg 2010-ben országosan körülbelül 3.200-an gazdálkodtak vegyszerek nélkül, addig 2012-ben már több mint 27.000-en kértek támogatást az átállásra. Az igénylők száma évről évre nőtt, viszont a keretösszeg nem. Minél többen igénylik, az összeg annál kisebb lesz. 2012-re oda jutottak a termelők, hogy többe került a bevizsgáltatás, mint amennyi pénzt kapnak az átállásra. A támogatás feltétele, hogy az igénylő öt évig biogazdálkodást folytasson, aki nem végezteti el évente a bevizsgáltatást, annak az összes addig kapott támogatást vissza kell fizetnie. Nagyon sokan próbálják leállítani az átállási procedúrát, de a szerződésben aláírt feltételek ezt nem teszik lehetővé, csak olyan extrém esetekben, mint például természeti csapás. A biotermelők általában ugyanazon az áron értékesítenek, mint a nem minősített termelők. A biokultúra akkor lenne kifizetődő, ha nagyobb területen gazdálkodnának, mert vegyszerek nélkül akár 80%-os kiesést is elkönyvelhetnek. (Székely hírmondó)

Kényük-kedvük szerint legeltetnek némely juhászok mások termőföldjein, kaszálóin Kisborosnyón. A juhászok Nagypatakról is lejárnak legeltetni. A nyájak reggeltől estig járják a határt, holott tulajdonosaiknak szinte nincs is saját vagy bérelt földjük – panaszolják a kisborosnyói gazdák. A nagyborosnyói tanács január 29-i gyűlésén határozott arról, hogy egész évben tilos a mezőgazdasági területeken legeltetni engedély nélkül, a területtulajdonosok írásos beleegyezése nélkül. A károsultak a napokban kisebb falugyűlésen peticiót adtak át Lőrincz Kálmán alpolgármesternek, kérve, a községháza járjon el az illegális legeltetés ügyében. (Háromszék)

Gyergyóalfaluban új szabályzatot dolgoztak ki a legeltetésre. A gazdák által elfogadott változtatások Borzont területére is vonatkoznak. Az ősi szokásjogra alapozott új legeltetési szabályzat értelmében, idéntől akár 3.000 lejes büntetésre is számíthatnak, akik engedély nélkül más területén legeltetik marháikat, juhaikat. Akik megegyezés alapján más földjén is legeltetnek, azoknak a községházán iktatniuk kell a földtulajdonos írásos beleegyezését. A szabályzat értelmében mindkét falu belterületén betiltották a legeltetést, hamarosan egy mezőőrt alkalmaznak és ha megalakul a helyi rendőrség, feladatköréhez fog tartozni a külterületeken is a rend betartása. (Vincze Csilla)

Nem csökkentik a legelődíjat Kézdivásárhelyen, annak ellenére, hogy az állattartó gazdák sokalják az évi 170 eurós hektáronkénti bérleti díjat. Bokor Tibor polgármester azután jelentette ezt ki, hogy pontos kimutatást kért a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől, hogy az érintett tizenhárom gazda mekkora támogatásban részesült az utóbbi öt esztendőben. Az önkormányzat legelőit bérlő gazdák 11.024 és 283.500 euró közötti összegeket kaptak az utóbbi öt évben, a tizenhárom gazda által felvett állami szubvenció összértéke 800.000 euró volt. A legnagyobb összeget, 283.500 eurót öt évre a Katrosában használt 162 hektáros legelőre kapta az egyik gazda, a második legnagyobb összeget, 145.250 eurót ugyancsak a Katrosában használt 83 hektár legelőre egy másik gazda. Bokor azt is közölte, hogy az idei területalapú támogatás 380 euró fölött lesz hektáronként, ilyen körülmények között egész nyugodtan kérhet az önkormányzat 170 eurót. (Háromszék)

Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter szerint a felaprózott területek jelentik a romániai mezőgazdaság versenyképességének egyik akadályát. Romániában még mindig több százezer olyan gazdaság van, ahol 1-5 hektár közötti a földterületek nagysága. Az elmúlt öt évben ilyen téren már történt elmozdulás, hiszen 2008-ban 1,2 millió kérést nyújtottak be 8,5 millió hektár földre, tavaly 9,8 millió hektárra 1,08 millió földművelőtől érkezett kérés a területalapú támogatásra. (7határ)

35 zöldség- és gyümölcsbegyűjtő központot hoz létre idén a román mezőgazdasági minisztérium, hogy javítsa az élelmiszerpiac működését és a termelők társulását. A tíz termelővel szerződésben álló beruházók már pályázhatnak is. A tavaly kidolgozott terv szerint ilyen központokat olyan termelők vagy beruházók hozhatnak létre, akik legalább tíz társukkal alkotnak termelői csoportot. A társulás révén nekik lehetőségük nyílik hazai és uniós támogatások megpályázására is. (7 határ)

A méhek és egyéb beporzó rovarok száma drasztikusan csökkent világszerte, bár Magyarországon és Romániában még kevésbé érezzük ezt. A Greenpeace nemzetközi kutatások alapján összeállított tanulmánya szerint a paraziták, a megbetegedések és az időjárási anomáliák mellett a mezőgazdaságban használt egyes növényvédő szerek az okai a méhpopuláció csökkenésének. Különösen az ázsiai méhatka terjedése érinti súlyosan a méhpopulációkat, de a különböző gombás megbetegedések és vírusok is komoly pusztítást okozhatnak a méheknél. A Greenpeace két olyan szert is azonosított, amelyek a szervezet szerint különösen veszélyeztetik a méhek fennmaradását, ezért azt kérik, minél hamarabb tiltsák be a neonikotinoidokat tartalmazó vegyszereket. Ezen anyagokkal vonják be a vetőmagokat, és bekerülve a pollenbe a méhek érintkeznek velük. Már az Európai Bizottság is napirendre vette betiltásukat. (inforadio.hu)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 26 és 28 lej, a vegyes mézzé 20 és 21 lej, a burgonyáé 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a káposztáé 1 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 4 és 5 lej, a fehér hagymáé 3 lej, a zöldhagyma kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a foghagymáé 12 lej, a fehér dughagymáé 9 lej, a vörös dughagymáé 13 és 14 lej. A karfiol kilója 7 és 8 lej, a paradicsompaprikáé 13 lej, a töltenivaló paprikáé 11 lej, az uborkáé 7 lej 50 bani, a paradicsomé 7 és 9 lej, a csípős paprika darabja 80 bani és 1 lej, a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a fehér retek kilója 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej, a gombáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 4 és 5 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 1 lej 50 bani és 2 lej 50 bani, a cékla kilója 3 lej, a spenóté 4 és 6 lej, a padlizsán és a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 10 és 12 lej, a murokért 2 és 3 lejt, a petrezselyemért 6 és 7 lejt kérnek. A karalábé darabja 3 lej 50 bani, a tojás darabja ezen a héten 35 és 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 8 lej, a szőlőé 12 lej, a dióbél kilója 40 lej, a sajté 12 és 14 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg, a vöröshagyma kilója 3 és 4 lej között mozog. 7 és 11 lej között kérnek egy kg dughagymáért, a fokhagyma kilója 10 és 12 lej között váltakozik. A zöldhagyma kötése 1 lej és 1 lej 50 bani. 1 lej és 2 lej között mozog a hónaposretek kötése, 2 lej a fejes saláta darabja, ugyanennyit fizetünk egy kg káposztáért. 3 és 4 lejünkbe kerül egy kg spenót, a gomba kilója 9 lej, a szárazpaszuly kilóját 8 és 10 lej között kínálják. Egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej, 5 és 6 lej között mozog a petrezselyem kilója. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyemzöld kötése 1 lej. A burgonya kilónkénti ára 1 lej 50 bani és 2 lej között mozog, a vetni való krumpli kilóját 70 és 80 bani között vásárolhatjuk meg. 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma. 2 lej és 2 lej 50 bani a feketeretek kilója, ugyanennyit fizetünk egy kg cékláért. 2 és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, a körte kilója 5 és 6 lej között váltakozik. 30 lejért kínálják a dióbél kilóját. 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 50 bani a házitojás darabja, 16 lej a sajt, 12 lej az orda kilója. Egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk, 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. Ami a tavaszi cserepes virágokat illeti: a petúnia, a szálvia és a büdöske cserepe 1 lej, 1 lej 50 bani a jégvirág, 2 lej az évelő szegfű és a futó mézvirág cserepe, 2 lej 50 bani egy cserép napranyíló, 3 és 4 lej a futópetúnia kisebbik fajtája, 10 és 12 lej a nagyobb fajta. A szimpla futó muskátli 5 lej, az álló és a csokros muskátli 6 és 7 lej, a felfüggeszthető káliopi cserepe 10 és 15 lej között mozog. Egy cserép fukszia 10 és 12 lejünkbe kerül. (Fábián András)

Játékunk kérdése:

Mekkora területen gazdálkodik a csíkmindszenti közbirtokosság?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 április 29-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro