• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9681 RON
  • USD4.5404 RON
  • GBP5.9215 RON
  • HUF1.2684 RON

GAZDAÉLET

A 2013 március 26-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. „Amit a növényvédőszer hatóanyagokról tudni kell” címmel jelent meg egy hiánypótló kiadvány. Bálint János társ-szerzővel beszélgetünk. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd a március végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Júniusig biztosítva van a nyárádszentsimoni pálinkafőzdénél a munka, ugyanis jó volt a gyümölcstermés és jut belőle pálinkára is. Csipán Csaba tulajdonossal készült interjúnk. Sikertörténetünkben ma a tekei Borsos László borászt ismerhetik meg. Méhészkedő hallgatóinkat az áprilisi tennivalókra emlékeztetjük. Háromnegyed egy körül lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Nyugodtan fogyaszthatók az üzletek polcain található tejtermékek – erről biztosította a lakosságot a mezőgazdasági miniszter azt követően, hogy találkozott az ágazat képviselőivel. Daniel Constantin elmondta: az ország több mint 700 tejtermelőjénél végzett ellenőrzések során csupán 20-25 esetben fedeztek fel rendellenességeket. Az illetékes hatóságok uralják a helyzetet és az aflatoxin-botrány már nem gyűrűzhet tovább. (Mediafax)

A Csíki medencét sem kerülte el az országban napok óta nagy visszhangot keltő élelmiszerbotrány. Az állategészségügyi hatóság tájékoztatása szerint Hargita megyei üzletekben is voltak olyan termékek, amelyeket ki kellett vonni a forgalomból, a megye területén működő 20 tejautomatából viszont egynek sem kellett felfüggeszteni a működését. (Dobos László/Gazdaélet)

Összesen 756 millió lejt utalt át a gazdák számláira az elmúlt napokban a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA). A 166,5 millió eurónak megfelelő szubvenció a földalapú támogatás hazai kiegészítő része, amit ezúttal a növénytermesztőknek fizettek ki. A támogatás ezen része 35 eurónak megfelelő lej hektáronként. A kifizetések az Európai Központi Bank tavaly szeptember 28-i árfolyamán történnek, amikor 1 euró 4,53 lejt ért. (7határ)

Majdnem fél milliárd eurót utal ezen a héten a mezőgazdászoknak az Országos Kifizetési és Intervenciós Ügynökség. A támogatásra körülbelül 830 ezer termelő jogosult még. Eddig 111 millió eurót utaltak ki ebből a célból, a következő napokban pedig 425 millió euró érkezik be a mezőgazdászok számlájára. (Agerpres)

Az ország más megyéihez képest lassan halad Hargita megyében a területalapú támogatások (SAPS) kérvényezése. Március 1-e óta mindössze ezer gazda igényelte a juttatást. Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezetője szerint, idén legalább 30 ezer kérelmezőre számítanak. A mezőgazdasági támogatás május 15-ig kérhető, ezt követően a késés minden napján egy százalékkal csökken a juttatás értéke. A területalapú támogatás múlt évben hektáronként 106 euró volt, ez idén mintegy 10-15 euróval nő, de pontos értéke csak ősszel lesz ismeretes. (Gazdaélet)

Zöldségfeldolgozó és csomagoló kisüzem létrehozását tervezi a székelykeresztúri önkormányzat a Hargita Megyei Tanács támogatásával. A feldolgozónak a keresztúri unitárius egyházközség adna helyet, a szervezői munkát az Agro Caritas által létrehozott értékesítési szövetkezet végzi, melyhez 15 környékbeli termelő is csatlakozott. A termelők és az Agro Caritas már korábban létrehozta a zöldségfeldolgozó szövetkezetet, amely a székelyudvarhelyi közintézményekbe – kórházba, iskolákba – szállítja termelői áron a helyi gazdák zöldségeit. (Krónika)

A gyergyóalfalvi közbirtokosság szombati közgyűlésén a feszültségek miatt nem hoztak döntéseket. A botrány csúcspontján a polgármestert ellökték a mikrofontól. Az alfalvi közbirtokosság tagjai 300 lej részesedést kapnak a tavalyra, ez a duplája annak, amit a gyergyószentmiklósi közbirtokosság ki tudott gazdálkodni, mégsem csillapodnak az indulatok. Az évek óta tartó viszálykodás első alkalommal fokozódott a tettlegességig. Gál Antal, az ellenzék egyik tagja Gáll Szabolcs polgármestert a mikrofontól lökte el, hogy magakadályozza szólását. A közbirtokosságnak nincs jelenleg cenzorbizottsága, egy pénzügyi céget kértek fel a gazdálkodás átvizsgálására, azonban a szakembert nem engedték be az ülésre. Mihálydeák Imre elnök beszámolójából kiderült, hogy mindent rendben találtak, a tavaly megvalósított 5.245.200 lej bevételnek 106.500 lej volt a nyeresége. Pál Imre, az ellenzék egyik hangadója a vezetőséget vádolja amiért a közbirtokosságnak 100.000 lejt is meghaladó felhajthatatlan kintlévősége van, azonban állítását, hogy zsarolás miatt továbbra is nő a kintlévőség nem tudta alátámasztani. A közgyűlést a botrány miatt berekesztették, nem került sor a tisztújításra se, pedig minden elő volt készítve, a tisztségre egyetlen ellenzéki személy sem nyújtotta be jelentkezést. (Vincze Csilla)

Gyergyószentmiklóson tavaly tavasszal az önkormányzat egy húszáras területet ajánlott fel a tömbház lakóknak a Makkos utcában, ahol konyhakerti növényeket ültethettek. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén is folyatódik a konyhakert program. Hamarosan meg fogják hirdetni, és ha több lesz az igénylő, mint akik elférnek a Makkos utcai kertben, akkor más hasonló helyet is kialakítanak. Az önkormányzat idén bizonyos változások bevezetését tervezi, kidolgoznak egy működési szabályzatot és ki kell majd fizetni a locsolásra használt víz ellenértékét. (Vincze Csilla/Gazdaélet)

Idén várhatóan többe fog kerülni a húsvéti bárányhús, mint tavaly. Az árakra a kereslet-kínálat aránya is hatással lesz, így a drágulás pontos mértéke a bárányvágások megkezdésekor, illetve az élő állatok piacra kerülésekor derül ki. Az országos átlagárat tekintve mintegy 6-7 százalékos drágulást jósoltak a szakemberek. A nagyobb bevásárlóközpontokban várhatóan 25 lej körül lesz kilója, de a piacokon 20 lej körüli árra, illetve élősúlyban kilójáért 13-15 lejre számíthatunk az előrejelzések szerint. A húsvéti tojást remélhetőleg nem fogják drágítani az ünnepek előtt. Az országos statisztikák szerint a hazai piac 95 százalékát hazai termelők látják el. A bárányhús mellett pedig a legtöbb alapélelmiszer várhatóan drágulni fog, például a pékipari termékek is, így a húsvéti kalácsért is többet fogunk idén fizetni. (Gazdaélet)

Marosvásárhelyen kizárólag a Cuza Voda utcai piacon engedélyezett az élő bárányok árusítása. Ezen a helyen március 25 és 29, illetve április 29 és május 5 között állategészségügyileg engedélyezett, megfelelően felszerelt helyet létesítenek az állatok levágására. Azoknak a gazdáknak, akik saját gazdaságukból élő bárányokat árusítanának, az alábbi iratokkal kell rendelkezniük: személyazonossági kártya, a polgármesteri hivatal által kibocsátott termelői engedély és a helyi állatorvos által kiállított állat-egészségügyi bizonyítvány élő állatok szállítására. Az állatokat bélyegzővel is meg kell jelölni – tájékoztatott közleményében a Marosvásárhelyi Piacigazgatóság. (Gazdaélet)

3 napos húsvéti vásárt szerveznek a nagyhéten Székelyudvarhelyen. Az eseményt negyedszerre rendezi meg a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, partnerségben a Polgármesteri Hivatallal a Márton Áron téren. A ma kezdődő és csütörtökig tartó vásáron 80 helyi termelő és kézműves kínálja majd termékeit, főként húsvéthoz köthető étkeket, ajándéktárgyakat lehet majd megvásárolni, illetve megtekinteni. (Asztalos Ágnes/Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 28 lej, a vegyes mézzé 23 lej, a burgonyáé 1 lej 50 bani és 2 lej, a fehér káposztáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a vörös hagymáé 4 és 5 lej, a fehér hagymáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a foghagymáé 12 lej, a fehér dughagymáé 9 lej, a vörös dughagymáé 13 és 14 lej. A karfiol kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a kápiáé és a töltenivaló paprikáé 8 és 9 lej, az uborka és a paradicsom kilója 8 lej, a csípős paprika darabja 50 bani, a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a fehér retek kilója 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej, a gombáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 2 és 3 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 3 lej, a cékla kilója 3 lej, a spenóté 6 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 7 lej 50 bani és 9 lej, a murokért 2 és 3 lejt, a petrezselyemért 6 és 7 lejt kérnek. A karalábé darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 és 60 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 6 lej, a szőlőé 12 lej, a dióbél kilója 40 lej, a sajté 12 és 14 lej, az ordáé 10 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

A burgonya kilónkénti ára 1 lej 50 bani és 2 lej között mozog. 2 lej egy kg káposzta ára. 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma, 2 lej és 2 lej 50 bani a feketeretek kilója, ugyanennyit fizetünk egy kg cékláért. A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg, a vöröshagyma kilója 3 lej 50 bani és 4 lej között mozog, 7 és 11 lej között kérnek egy kg dughagymáért. A foghagyma kilója 10 és 14 lej között váltakozik, a zöldhagyma kötése 1 lej 50 bani és 2 lej. Egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej, 5 lej a petrezselyem kilója, a zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej. A szárazpaszuly kilója 8 és 10 lej között mozog. 1 lej 50 bani és 2 lej a hónaposretek kötése, 2 lej és 2 lej 50 bani a fejes saláta darabja. 5 lejünkbe kerül egy kg spenót, a gomba kilója 9 lej. 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 50 bani a házitojás darabja. 18 lej a sajt, 12 lej az orda kilója, egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk, 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. 2 és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, a körte kilója 5 és 6 lej között váltakozik, 30 lej egy kg dióbél ára. Ami a gabonaféléket illeti: 18 lej a kukorica és a búza vékája, 17 lej egy véka árpa, 20 lej a dara 25 kg-os zsákokba tárolva, 25 lej a puliszkaliszt 30 lej pedig a kenyérliszt vékája. 10 és 15 lej között kínálják az alma-, körte-, barack-, szilva-, cseresznye- és a meggyfa csemetéket. A szőlő, ribizli és az egres dugványok darabja 10 lej. (Fábián András)

Játékunk kérdése:

Kik írták „Amit a növényvédőszer hatóanyagokról tudni kell” című könyvet?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 április 1-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro