• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9771 RON
  • USD4.6576 RON
  • GBP5.9174 RON
  • HUF1.2500 RON

GAZDAÉLET

A 2013 március 12-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. XI. alkalommal szervezték meg a kertésznapot Nyárádszeredában. Erről hallhatnak összeállítást. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd a március közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Ellátogatunk a székelydályai közbirtokossághoz, ahol Nagy Sándor elnökkel beszélgetünk. Háromnegyed egy körül lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A liberalizáció után is lesznek kikötések a külföldiek termőföld vásárlása kapcsán – jelentette ki Achim Irimescu a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. A külföldi magánszemélyek nem fognak nagy mértékben termőföldeket vásárolni Romániában a 2014 január elsejétől életbe lépő liberalizáció után, az állam feltételekhez kívánja kötni ezeket az adás-vételeket. Példaként azt hozta fel, hogy egy minimális, körülbelül 5 hektáros termőföldnél nagyobb telek felvásárlása esetében mezőgazdásznak kell lennie a vásárlónak. (Mediafax)

A mezőgazdasági termékek vezető exportőre lehetne Románia. Erre csak olyan körülmények között kerülhet sor, ha sikerül rávenni a termelőket, hogy szövetkezzenek. Emellett ha tető alá hozhatnak egy hatékony tanácsadói rendszert, mely felvilágosítaná a termelőket, hogy mi a keresett árú a piacon, Románia az ágazat vezető exportőrévé válhatna. (Agerpres)

5 – 7 százalékkal drágulhat a húsvéti időszakban a bárányhús, hogy fedezni tudják a termelők kiadásait – nyilatkozta a hazai élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke. Sorin Minea szerint az ünnep alatt akkora a verseny, hogy – bár többet árulnak, mégis veszteséget könyvelnek el a végén. A Romalimenta elnöke hozzátette: Románia kevesebbet nyer a bárányhús-eladásból, mint Bulgária, pedig dunántúli szomszédunk tőlünk veszi a bárányt. Az Országos Statisztikai Intézet pénteken közölt adatai szerint idén januárban ötször kevesebb juhot és kecskét vágtak le, mint az előző hónapban – 71 ezret. (Agerpres)

Bár a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) által közölt menetrend szerint március elsejétől lehet igényelni a területalapú támogatást (SAPS), a procedúra beindítása egyelőre adminisztratív akadályokba ütközik. A Maros megyei APIA közölte: a gazdák egyelőre nem kapták meg a számítógépes rendszerbe való belépéshez szükséges jelszót, de a nélkülözhetetlen formanyomtatványok sem jutottak el minden településre. Az APIA arra hívja fel a gazdák figyelmét, hogy minél pontosabb adatokat szolgáltassanak a parcellák méretéről, a növényi kultúrákról, és figyeljenek a területek pontos digitális megjelölésére. Míg tavalyig a megjelölt terület bejelentett és megrajzolt nagysága között akár húszszázalékos különbség is elfogadott volt, az idéntől ez már csak egy-két százalék lehet. A húsz százalékot meghaladó eltérések esetén a gazda eleshet a támogatástól. A támogatási igényléseket május 15-éig veszik át, illetve június 10-éig elfogadják a kéréseket, ám ilyen esetben a késedelemért napi egy százalékot levonnak a támogatásból. (Gazdaélet)

Az energianövények termesztésére vonatkozó törvénytervezet elfogadását sürgetik az RMDSZ képviselői. Az energianövények termesztésére vonatkozó javaslatot a parlament felsőházának és alsóházának illetékes szakbizottságai is elfogadták, viszont nem került végső szavazásra. Az energianövények termesztése rendkívül nagy segítséget nyújtana a mezőgazdaságban dolgozók számára. Ha elfogadásra kerül a törvény az Európai Unió is rá kell hogy bólintson. (Gazdaélet)

Míg a nagyobb területeken gazdálkodók saját használatra termelnek ültetni való burgonyát, a háztáji gazdaságokban a saját termésből válogatják ki az ültetni való gumókat, így nincs igény a minősített ültető anyagra – hívta fel a figyelmet Victor Donescu, a brassói burgonya- és cukorrépa-kutatóállomás igazgatója. Míg 1989-ben 10 ezer hektáron termeltek szaporítóanyagot, addig tavaly mindössze 400 hektáron állítottak elő ültetni való burgonyát Brassó megyében. A kutatóintézet igazgatója szerint a szaporítóanyag előállítása az idén tovább csökken, mivel nincs rá kereslet, és a magasabb előállítási költségek miatt megengedhetetlen, hogy a minőségi ültető anyagot később az állatok takarmányozására használják. A brassói kutatóintézetnél ökológiai gazdaságok számára is állítanak elő szaporítóanyagot. (Krónika)

Az RMDSZ Maros megyei székházában minden héten szerdán, délután 16.00 és 18.00 óra között, ingyenes mezőgazdasági szaktanácsadói szolgálatot tart Bordi-Kacsó Zsolt. Az érdekeltek bejelentkezés nélkül jelentkezhetnek a jelzett időpontban. A szolgáltatás keretében az érdekeltek különböző mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások, támogatási rendszerek, pályázatok és igénylési eljárások ügyében nyerhetnek eligazítást. További információkal a 0265-264-442-es telefonszámon szolgálnak. (Közlemény)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 28 lej, a vegyes mézzé 23 lej, a burgonyáé 1 lej és 2 lej, a fehér káposztáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a vörös hagymáé 4 és 5 lej, a fehér hagymáé 3 lej, a foghagymáé 25 lej, a fehér dughagymáé 9 lej, a vörös dughagymáé 13 és 14 lej. A karfiol kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a kápiáé és a töltenivaló paprikáé 11 lej, az uborka és a paradicsom kilója 8 lej, a csípős paprika darabja 1 lej, a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani, a fehér retek kilója 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej, a gombáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 5 és 6 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 3 lej, a cékla kilója 3 lej 50 bani, a spenóté 8 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 7 lej 50 bani és 9 lej, a murokért 2 és 4 lejt, a petrezselyemért 7 és 8 lejt kérnek. A karalábé darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 és 60 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 6 lej, a szőlőé 12 lej, a dióbél kilója 30 lej. A juhsajté 10 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

A burgonya kilónkénti ára 1 lej 50 bani és 2 lej között váltakozik, 2 lej egy kg káposzta ára, 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma ára, 2 lej és 2 lej 50 bani a feketeretek kilója, ugyanennyit fizetünk egy kg cékláért. 1 lej 50 bani és 2 lej a hónaposretek kötése, 2 lej és 2 lej 50 bani a fejes saláta darabja, 6 lejünkbe kerül egy kg spenót. A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg. A vöröshagyma kilója 3 lej 50 bani és 4 lej között mozog, 9 lejt kérnek egy kg dughagymáért. A foghagyma kilója 10 és 14 lej között váltakozik. Egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej, 5 lej a petrezselyem kilója, a zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej. A szárazpaszuly kilója 8 és 10 lej között mozog. 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 60 bani a házitojás darabja, 18 lej a sajt, 10 lej az orda kilója. Egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk. 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. 2 és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, 5 lejt kérnek egy kg körtéért, 26 és 30 lej között kínálják a dióbél kilóját. (Fábián András)

Játékunk kérdése:

Hányadik alkalommal szervezték meg a kertésznapot Nyárádszeredában?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 március 18-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro