• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9681 RON
  • USD4.5404 RON
  • GBP5.9215 RON
  • HUF1.2684 RON

GAZDAÉLET

A 2013 március 19-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Ha megoldanák a területek öntözését, hatékonyabban tudnának gazdálkodni Kökösben. Plugor Mihály farmerrel készült interjúnk. Bivalytejből készít sajtot Fülöp Szabolcs székelydályai református lelkész. Hamarosan őt kérdezzük. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan jövő keddig érvényes agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd a március közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Seprődi József dicsőszentmártoni borásszal a bor tavaszi kezeléséről beszélgetünk. Még mindig kifizetődő méhészettel foglalkozni, bár a hazai mézfogyasztás jóval az európai átlag alatt van. Szakács András lőrincfalvi méhész válaszol kérdéseinkre. Háromnegyed egy körül lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A kereskedelemben található tej nyugodtan fogyasztható, azok a termékek, amelyeket a túl magas aflatoxin szint miatt a hatóságok elkoboztak, és meg fognak semmisíteni, az ország napi 20.000 tonnás termelésének mintegy 0,2 százalékát teszik ki – közölte Vladimir Mănăstireanu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság alelnöke. Azon a három farmon, ahol a magas aflatoxin szintet tartalmazó tejet felfedezték, megváltoztatták az állatok tápszerét, mivel az volt a felelős a tejben a 0,05 százalékot meghaladó aflatoxin szintért. (Nyugati Jelen)

Idén megalakul a Hagyományos Székely Termékeket Felvásárló és Értékesítő Szövetkezet, miután Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének közgyűlésén a tagok megszavazták az egyesület 2013-as költségvetését. A szövetkezet keretében székelytermék-boltot nyitnak Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson. Az egyesület ebben az évben összesen közel 800 ezer lejből gazdálkodhat, amiből számos terv megvalósítását finanszírozzák. (Príma Rádió)

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termelők szerint nem várható 5 százaléknál nagyobb drágulás a hús esetében az elkövetkező időszakban, viszont a pékáruk ára emelkedni fog, tekintve, hogy a régi termésből származó gabonák továbbra is nagyon drágák – jelentette ki Alexandru Jurconi, a Pro Agro Országos Föderáció elnöke. Jurconi többek között azt kéri a hatóságoktól, hogy csökkentsék a hozzáadott-értékadót az alap agrárélelmiszerekre, illetve azt, hogy az Állategészségügyi Hatóság hatékony ellenőrzéseket végezzen. (Nyugati Jelen)

Nem kedvez a magyar húsvét időpontja a bárányhús-kínálatnak: március végén még kicsik a bárányok, nem érdemes levágni őket. Országosan 5-6 százalékos drágulásra lehet számítani, igaz, ez az ortodox húsvétra vonatkozik.A bárány és a juhhús tavaly óta 15 százalékkal drágult. A nagyobb bevásárlóközpontokban várhatóan 25 lej körül lesz kilója, de a piacokon 20 lej körüli árra, illetve élősúlyban kilójáért 13-15 lejre számítanak az ortodox húsvétkor, amely május 5-re esik. A húsvéti tojást remélhetőleg nem fogják drágítani az ünnepek előtt. Az országos statisztikák szerint a hazai piac 95 százalékát hazai termelők látják el. A bárányhús mellett pedig a legtöbb alapélelmiszer várhatóan drágulni fog, például a pékipari termékek is, így a húsvéti kalácsért is többet fogunk idén fizetni. (Székely Hírmondó)

Március 27-én, szerdán 16 és 20 óra között Baróton a Városi Művelődési Ház nagytermében Húsvéti vásárra kerül sor. Akik Húsvéttal kapcsolatos kézműves termékeikkel szeretnének részt venni a vásáron, jelentkezzenek személyesen a Művelődési Házban, vagy telefonon a 0740-780-353-as számon március 25-én, 14.00 óráig. (Demeter Zoltán)

32 tej-automata működését függesztették fel a szakhatóságok. A termelők által feltöltött automatákat azt követően állították le az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság tagjai, hogy az ellenőrzések során a tejben az aflatoxin-mennyiség meghaladta a megengedett értéket. Ugyanakkor naponta vizsgálják a tej minőségét Szeben megyében. Év elejétől 31 alkalommal vizsgálták meg a farmokról begyűjtött tej minőségét, az anflatoxin-mennyiség egyetlen alkalommal sem lépte túl a megengedett értéket – mondta Ioan Penţea szóvívő. Szeben megyében 24 tej-automata van, mindenik tartalma alkalmas fogyasztásra. (Mediafax)

A gyergyószentmiklósi közbirtokosság tagjai mától vehetik át a hektáronkénti 150 lej osztalékot. A hétvégi közgyűlésen a támogatásokról is döntöttek. (Gazdaélet)

Időszakosan visszavonja a Danone a romániai piacról az általa forgalmazott tejet és joghurtot, amelyek a megengedettnél nagyobb mennyiségű aflatoxint tartalmaznak. A vállalat nem szállít ki saját lerakatából 75 tonnányi terméket, miután a laborvizsgálatok szerint az egyik tejszállítójánál aflatoxinnal való fertőződést állapítottak meg. (Agerpres)

Lóhúst is tartalmazhat, ezért visszavonták a piacról a kovásznai gyárban készített Ardealul húskonzerveket. A gyanú szerint a konzerveket nem megfelelően címkézték fel. A vizsgálatok befejeztéig leállították az Ardealul marhahúskonzervek árusítását. (Realitatea)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 28 lej, a vegyes mézzé 23 lej, a burgonyáé 2 lej és 3 lej, a fehér káposztáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a vörös hagymáé 4 és 5 lej, a fehér hagymáé 3 lej, a foghagymáé 25 lej, a fehér dughagymáé 9 lej, a vörös dughagymáé 13 és 14 lej. A karfiol kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a kápiáé és a töltenivaló paprikáé 11 lej, az uborka és a paradicsom kilója 8 lej, a csípős paprika darabja 50 bani, a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a fehér retek kilója 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej, a gombáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 2 és 3 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 3 lej, a cékla kilója 3 lej 50 bani, a spenóté 8 lej, a torma kilóját pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 7 lej 50 bani és 9 lej, a murokért 2 és 4 lejt, a petrezselyemért 7 és 8 lejt kérnek. A karalábé darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 6 lej, a szőlőé 12 lej, a dióbél kilója 40 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg. A vöröshagyma kilója 3 lej 50 bani és 4 lej között mozog, 9 lejt kérnek egy kg dughagymáért. A foghagyma kilója 10 és 14 lej között váltakozik. A burgonya kilónkénti ára 1 lej 50 bani és 2 lej között mozog, 2 lej egy kg káposzta ára, 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma, 2 lej és 2 lej 50 bani a feketeretek kilója, ugyanennyit fizetünk egy kg cékláért. 1 lej 50 bani és 2 lej a hónaposretek kötése, 2 lej és 2 lej 50 bani a fejes saláta darabja, 6 lejünkbe kerül egy kg spenót. Egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej, 5 lej a petrezselyem kilója, a zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej. A szárazpaszuly kilója 8 és 10 lej között mozog, 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 50 és 60 bani a házitojás darabja. 18 lej a sajt, 10 lej az orda kilója. Egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk, 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. 2 és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, a körte kilója 5 és 6 lej között váltakozik. 26 és 30 lej között kínálják a dióbél kilóját. Ami a gabonaféléket illeti: 18 lej a kukorica és a búza vékája, 17 lej egy véka árpa, 20 lej a dara 25 kg-os zsákokba tárolva, 25 lej a puliszkaliszt, 30 lej pedig a kenyérliszt vékája. (Fábián András)

Játékunk kérdése:

Milyen edényben ajánlott elkészíteni a gombás ételt?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 március 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro