• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9681 RON
  • USD4.5404 RON
  • GBP5.9215 RON
  • HUF1.2684 RON

GAZDAÉLET

A 2013 március 5-én jelentkező rovat tartalma: Gazdahírek. A sajtkészítés titkaiba avatták be a gazdákat Csíkvacsárcsiban. Erről hallhatnak összeállítást. Ezt követően kapcsoljuk a Marosvásárhelyi Meteorológiai Központot, ahonnan agro-meteorológiai előrejelzést hallhatnak. Majd a március elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos praktikákkal szolgálunk. Ellátogatunk a nagyborosnyói Joós Gyula farmerhez, akivel a jelen problémáiról és a mezőgazdaság jövőbeni kilátásairól beszélgetünk. Sikertörténetünkben a gyergyószentmiklósi Kercsó László vállalkozót mutatjuk be, aki száraztészta készítéssel foglalkozik. Háromnegyed egy körül lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Mihály László (4, 5)

Gazdahírek:

Már igényelhető az idei területalapú támogatás a mezőgazdasági termőterületekre. Az internet-hozzáféréssel rendelkező gazdák on-line is elkezdhetik az igénylés benyújtását, a többiek segítséget kérhetnek a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei központjaitól. A támogatási igényléseket május 15-éig veszik át, illetve június 10-éig elfogadják a kéréseket, ám ezek esetében a késedelemért napi egy százalékot levonnak a támogatásból. (Gazdaélet)

Az Európai Bizottság szerint Románia nem ellenőrizte megfelelőképpen a támogatottakat. Az úgynevezett záróelszámolási eljárás keretében Romániának 12,5 millió eurót kell visszafizetnie, mert felületesen vizsgálta át a támogatási pályázatokat, illetve nem büntetett kellőképpen akkor, amikor elmaradásokat tapasztalt a mezőgazdasági üzemek korszerűsítési folyamatában. A közös agrárpolitika költségvetéséből finanszírozott kifizetések folyósításáért és ellenőrzéséért a tagállamok felelősek, és a bizottság feladata gondoskodni arról, hogy a tagállamok szabályosan használják fel a támogatást. (Gazdaélet)

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság ellenőrzéseket végzett a megye vágóhídjain. Így került horogra az a külföldi állampolgár, aki Kovászna megyében engedély nélkül árult hústermékeket. Az ellenőrzések alatt nem találtak hamis címkékkel ellátott termékeket. Az egyik céget viszont 40.000 lej értékű büntetéssel sújtották, mert törvénytelen tevékenységet végzett. Az ügyben a rendőrség nyomoz. A szóban forgó szabálytalankodó vállalkozás egy magyarországi cég fiókvállalata, amely Háromszéken kereskedett élelmiszerrel, elsősorban hústermékekkel. A megbüntetett cég állategészségügyileg nem volt engedélyezve, bejegyezve, mi több, saját autóval, raktárhelyiséggel sem rendelkezett. Kovászna megyében jelenleg négy vágóhíd működik, ebből kettő (a lemhényi illetve a sepsiszentgyörgyi) minden állatfajt vághat, a miklósvári, és a baróti egységek csak sertést. (Székely Hírmondó/Gazdaélet)

Gyergyóremete Polgármesteri Hivatalának kezdeményezésére a községben feldolgozói képzést indított a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési csoportja. A részvevők az élelmiszerek előállításának, tárolásának és értékesítésének különböző mozzanatait tanulják meg. Az áprilisig tartó, összesen 150 órás képzés több tematikát érint – az elméleti és gyakorlati órák alatt a részvevők elismert szakemberektől sajátíthatják el a tej, hús és hal feldolgozását, a zöldségek és gyümölcsök hűtés általi konzerválását, illetve az alapanyagok és végső termékek tárolását. (Vincze Csilla/Gazdaélet)

A hétvégén tartották a Kis-Küküllő Menti Szőlészeti Társaság XVII. nemzetközi borversenyét, amelyen 182 bormintát kellett rangsorolnia a zsűrinek. A minőség terén jelentős előrelépések történtek, a szőlészek, borászok nagy figyelmet fordítanak a tisztaságra és a szakszerű borkezelésre, a Küküllő menti minőségi borok nemzetközi szinten is egyre nagyobb elismerésnek örvendenek. A 182 borminta közül 36-ot Magyarországról hoztak, a többi pedig Kis-, illetve Nagy-Küküllő menti, Maros menti, nyárádmenti, mezőségi, valamint Nagyenyed környéki termelő gazdáktól származik. A beérkező borok közül idén 24 aranyérmet nyert, 55 ezüstérmet érdemelt ki, a többiek pedig bronzérmesek lettek, illetve okleveleket kaptak. A fődíjat, amely a legjobbak között is a legjobbat illeti az idén Fülöp István gegesi születésű, marosvásárhelyi borász 2010-es évjáratú vegyes bora nyerte el. A legtöbb díjat idén a tavalyi nagydíjas, Seprődi József vihette haza. A szakember 12 bormintával szállt versenybe, és mind a 12 arany-, illetve ezüstérmes lett. (Népújság)

A hétvégén, március 8-a és 10-e között immár ötödik alkalommal rendezik meg a Kézműves Magyar Ízek vásárát Budapesten a Millenáris Parkban. Székelyföldi kiállítók is részt vesznek a vásáron, ahol töltött káposztával, szörpökkel, biómézzel, mézeskaláccsal, tejtermékekkel, húskészítményekkel, hazai süteményekkel, ásványvízzel és nem utolsó sorban székely mustárral állnak a vásárlók rendelkezésére. (Gazdaélet)

Idén XI. alkalommal szervezik meg a Nyárádszeredai Kertésznapokat. A 2013. március 9-én, reggel 8 órakor kezdődő rendezvényen cégbemutatók és szakmai előadások zajlanak. Közben termékbemutató, vásár, magbörze és könyvstand is várja az érdeklődőket. A hazai és magyarországi cégek, vállalkozók mellett a Budapesti Corvinus Egyetem Nyárádszeredai tagozatának diákjai, valamint a Sapientia EMTE kertészmérnök-szakos diákjai is bemutatkoznak. A kertésznap idén is a művelődési házban kerül megrendezésre. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 28 lej, a vegyes mézzé 23 lej, a burgonyáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a fehér káposztáé 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 4 és 5 lej, a fehér hagymáé 3 lej, a foghagymáé 25 lej, a fehér dughagymáé 9 lej, a vörös dughagymáé 11 és 13 lej. A karfiol kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a paradicsompaprikáé 14 lej, a töltenivaló paprika, az uborka és a paradicsom kilója 11 lej, a csípős paprika darabja 1 lej, a hónapos retek kötése 1 lej, a fehér retek kilója 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej 50 bani, a gombáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 6 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 3 lej, a cékla kilója 3 lej 50 bani, a spenóté 7 lej 50 bani. A sütőtök kilóját 2 lej 50 baniért, a tormáét pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 7 lej 50 bani és 9 lej, a murokért 2 és 4 lejt, a petrezselyemért 7 és 8 lejt kérnek. A karalábé darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 60 és 70 bani. Az alma kilója 2 lej 20 bani és 4 lej, a körtéé 6 lej, a szőlőé 12 lej, a dióbél kilója 30 lej. A juhsajté 10 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg, a vöröshagyma kilója 3 lej 50 bani és 4 lej között mozog, 9 lejt kérnek egy kg dughagymáért, a fokhagyma kilója 10 és 14 lej között váltakozik. Egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej, 5 lej a petrezselyem kilója, a zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a szárazpaszuly kilója 8 és 10 lej között mozog. A burgonya kilónkénti ára 1 lej 50 bani és 2 lej között váltakozik, 2 lej egy kg káposzta ára, 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma ára, 2 lej és 2 lej 50 bani a fekete retek kilója, ugyanennyit fizetünk egy kg cékláért. 1 lej 50 bani és 2 lej a hónapos retek kötése, 2 és 2 lej 50 bani a fejes saláta darabja, 6 lejünkbe kerül egy kg spenót. 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 60 bani a házitojás darabja, 18 lej a sajt, 10 lej az orda kilója, egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk, 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. 2 és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, 5 lejt kérnek egy kg körtéért, 26 és 30 lej között kínálják a dióbél kilóját. Ami a gabonaféléket illeti: 18 lej a kukorica és a búza vékája, 17 lej egy véka árpa, 20 lej a dara 25 kg-os zsákokba tárolva, 25 lej a puliszkaliszt, 30 lej pedig a kenyérliszt vékája. (Fábián András)

Játékunk kérdése:

Mivel foglalkozik a gyergyószentmiklósi Kercsó László?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 március 11-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro