• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Következő műsor

09:30 DALMA KÉRDEZ

Hallgasd Nézd
Most Adásban

LACHOBAHT - A ROMA KÖZÖSSÉG MŰSORA

Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9709 RON
  • USD4.5670 RON
  • GBP5.8970 RON
  • HUF1.2719 RON

GAZDAÉLET

A 2013 február 19-én jelentkező rovat tartalma: Gazdahírek. 55 éves a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi mezőgazdasági műsorokból tallózunk. Sok munkával lehet a zöldséget megtermelni, de megéri a fáradtságot. Riportunk tűri termelőkkel készült a balázsfalvi piacon. Rovatunk végén lesz nyereményjáték, majd marosvásárhelyi és szászrégeni piaci árakat ismertetünk.

Gazdahírek:

Júniustól életbe léphet a kenyér áfa-csökkentése – jelentette ki a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. Achim Irimie szerint azonban az áruforgalmi adó mérséklése nem lesz érezhető a kenyér árában, viszont hatással lehet az adócsalás visszaszorítására. (Agerpres)

30 ezren igényelhetik az idei területalapú támogatásokat Hargita megyében, Udvarhely környékén mintegy 7.500-an. A gazdák március 1 és május 15-e között adhatják le kéréseiket. A kéréseket idén is elektronikus formában lehet leadni, ebben az érintettek segítséget kapnak a helyi polgármesteri hivatalokban. Az a terület, amelyre a támogatást kérik, állhat több parcellából is, de összesen a minimum 1 hektárt el kell érje, a szántóföldek, legelők, kaszálók esetében a parcella nagysága nem lehet kevesebb 30 árnál, a gyümölcsösökre viszont nem vonatkozik ez a szabály, ott akár 10 árnyi terület is befoglalható az iratcsomóba. Azt tudni kell, hogy a földeket kötelező megművelni, ugyanis ellenkező esetben a már kiutalt pénz visszafizetésére kötelezhetik a gazdát. Lebukni pedig egyszerű, mivel minden területet műholdról, egy irodában ülve is jól látható módon meg tudnak nézni. Az alaptámogatás összege 106 euró, az agrárkörnyezeti támogatás egyes és kettes csomagja révén pedig hektáronként további 124 és 58 eurót kaphatnak a jogosultak. A kedvezőtlen adottságú területekért még 107 eurót fizetnek ki hektáronként, az országos kiegészítő támogatás értéke pedig egy hektárra 35 euró. (Gazdaélet)

Új rendszert dolgoz ki a mezőgazdasági minisztérium, arra hogy a termelők miként értékesíthetik a zöldséget, gyümölcsöt, és az állataikat a piacokon. A termelőknek az önkormányzatok által kiállított termelői bizonylat mellett egy forgalmazói kártyára és egy eladási könyvecskére is szükségük lesz, ha a piacokon akarnak árulni. A kártyás módszerrel követni lehet majd, hogy a termelők ne adhassanak el sokkal többet, mint amennyit megtermeltek. (Sláger Rádió)

Elsősorban a hiányos címkézést illetve az egyszer használatos palackok isménti felhasználását kifogásolták a Brassói Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőrei a szombaton tartott Hagyományos és Helyi Termékek Vásárán, Csíkszeredában. Borboly Csaba, a székely termékek havi vásárát három éve szervező Megyei Tanács elnöke kétségbe vonta a hatósági fellépés jóhiszeműségét. Sorin Susanu főfelügyelő, a brassói fogyasztóvédő hivatal vezetője elmondta, hogy a tapasztalt szabálytalanságok miatt bírságot rónak ki a termelőkre, a kereskedőkre, valamint a vásár szervezőire, és tájékoztatják az Állategészségügyi Igazgatóságot, valamint a Közegészségügyi Igazgatóságot. (Dobos László)

Vidéki körútat szerveznek a Brassó megyei mezőgazdászok felvilágosítására. A Prefektusi Hivatal és a mezőgazdasághoz kapcsolódó intézmények képviselői találkoznak a helyi gazdákkal és felvilágosítást tartanak a legújabb, őket érintő törvényekről. Beszámolnak a mezőgazdasági támogatásokról és azokról az előnyökről, amiket az új mezőgazdasági politika magában hordoz. A gazdákat az új mezőgazdasági adó bevezetéséről is tájékoztatják. A vidékre induló karaván Brassó megye 13 községházába fog ellátogatni. (Petki Judit)

Idéntől Marosvásárhelyről Bukarest mellé költözik az ország legnagyobb sütőipari, cukrász és gasztronómiai kiállítása. Az ötödik GastroPan-t azért viszik Pantelimon városba, mert Erdélyben nincs megfelelő nagyságú kiállítótér, a legnagyobb, mintegy hatezer négyzetméteres Marosvásárhelyen található. Pantelimonban, az Exporom 12 ezer négyzetméteres teret kínál erre, a marosvásárhelyi kétszeresét. Ennek köszönhetően több vetélkedőre, kenyérsütési bemutatóra adódik lehetőség. A kiállításra április 11-dike és 14-dike között kerül sor, az eseményre 140 kiállítót és több mint 20 ezer látogatót várnak. (Agerpres)

A vidékfejlesztést célzó pályázati lehetőségek iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk a Csík LEADER Helyi Akciócsoport által február 15-től elérhetővé tett új és újranyitott kiírásokat. Másodszor került kiírásra az 1.3-as intézkedés, de elérhetővé vált az 1.6-os, 1.7-es, a 2.1-es és 2.2-es intézkedés is. A pályázatok leadása folyamatos 2013. május 30-ig, havonta történnek a kiértékelések. A fent említett intézkedéseknek megfelelő pályázati kiírások megtekinthetőek a www.csikleader.ro webcímen. (Gazdaélet)

Az ökológiai gazdaságok számának rohamos növekedése mellett, amely 70-80 százalékban külföldnek termel, a fogyasztói piac is egyre jelentősebb. 2011-ben 75 millió euró értékben érkezett bio minősítésű áru az országba – nem véletlen, hogy a jelentős adottságokkal rendelkező Románia lett az „év országa” a Németországban megrendezendő Bio Fach kiállításon. Évi 23 százalékos növekedést mutat a romániai ökológiai mezőgazdaság piac. A statisztikai adatok szerint egyetlen év alatt 45 százalékkal nőtt az ökológiai termelésbe vont földterület nagysága, amely jelenleg a romániai mezőgazdasági összterület 3,38 százalékát teszi ki. A tavaly 26.736 termelőt tartottak nyilván, akik közül 103 feldolgozó, 211 kereskedelmi és 26.390 mezőgazdasági termelő volt. A romániai ökológiai gazdaságok átlag mérete 20-22 hektár volt 2011-ben. A Romániában megtermelt bio termékek 70-80 százalékát külföldön értékesítik, ugyanakkor a bio termékek behozatala is jelentős. A becsült adatok szerint 2011-ben elérte a 75 millió eurós szintet. (7határ)

Első alkalommal szervezi meg a 7határ erdélyi gazdaoldal és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a háztáji kertészkedők számára a Csíki Magbörzét február 23-án, szombaton reggel 9 órától Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületében. A résztvevőknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy egymás között csereberéljék a bevált zöldségek, virágok magvait, ugyanakkor előadásokat is hallhatnak a magágy előkészítésről, a tápanyag-utánpótlásról, a veteményes megtervezéséről, valamint a gyógynövény-termesztésről. A találkozóra minden olyan kertbarátot várnak, akinek vannak jól bevált magvai, és azokat is, akik csak ezután szeretnének kertészkedésbe fogni. A magbőrzéről részletes program a www.7hatar.ro weboldalon található. (Közlemény)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Marosvásárhelyen az akácméz kilója 28 lej, a vegyes mézzé 22 és 23 lej, a burgonyáé 2 lej, a fehér káposztáé 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 4 és 5 lej, a fehér hagymáé 3 lej, a foghagymáé 25 lej, a fehér dughagymáé 9 lej, a vörös dughagymáé 11 lej. A karfiol kilója 2 lej 50 bani és 3 lej, a paradicsompaprikáé 14 lej, a töltenivaló paprikáé 11 lej, a csípős paprika darabja 1 lej, az uborka és a paradicsom kilója 11 lej, a hónapos reteké 1 lej, a fehér reteké 2 lej 50 bani, a fekete reteké 3 lej 50 bani, a gomba kilójáért 9 és 10 lejt kérnek. A zeller kilójáért viszont 6 és 7 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld és zellerzöld kötése 50 bani és 1 lej, egy fej saláta 3 lej, a cékla kilója 3 lej 50 bani, a spenóté 7 lej 50 bani. A sütőtök kilóját 2 lej 50 baniért, a tormáét pedig 10 lejért vásárolhatjuk meg. A szárazpaszuly kilója 7 lej 50 bani és 9 lej, a murokért 2 és 4 lejt, a petrezselyemért 7 és 8 lejt kérnek. A karalábé darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 70 bani. Az alma kilója 2 lej 20 bani és 4 lej, a körtéé 6 lej, a szőlőé 16 lej, a dióbél kilója 30 lej. A juhsajté 10 lej, az ordáé 9 lej, a tej litere 3 lej. (Dobos Levente Szilveszter)

Piaci árak Szászrégenből:

Egy kg murok ára 2 lej 50 bani és 3 lej, 5 lejünkbe kerül egy kg petrezselyem. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej. A fehérhagyma kilóját 2 lej és 2 lej 50 bani között vásárolhatjuk meg, a vöröshagyma kilója 3 lej 50 bani és 4 lej között mozog. Kilenc lejért kínálják a dughagyma kilóját, a foghagyma kilója 10 és 12 lej között váltakozik. A burgonya kilónkénti ára 1 lej 50 bani és 2 lej között van, egy kg káposztáért 2 lej 50 bani és 3 lej között fizetünk. 1 lej 50 bani és 2 lej egy kötés torma ára – kilója 9 lej, 2 lej 50 bani és 3 lej a feketeretek, ugyanennyit fizetünk a cékla kilójáért, a szárazpaszuly kilója 8 és 10 lej között mozog. 2 lej 50 bani egy liter házitej ára, 60 és 80 bani között váltakozok a házitojás darabja, 18 lej a sajt, 10 lej az orda kilója. 2 és 3 lej 50 bani között mozog az alma kilója, 5 lejt kérnek egy kg körtéért, 20 és 27 lej között kínálják a dióbél kilóját. Egy kg vegyes mézért 20 lejt fizetünk, 25 lejért árusítják az akácméz, valamint a havasi méz kilóját. (Fábián András)
Játékunk kérdése:

Hány alkalmazottal dolgozott az imecsfalvi pékséget 2008-ban?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2013 február 26-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro